Választások 2020
Ipsos: Három millió szavazóra lehet számítani, többnyire már tudják, kire voksolnak

Hozzávetőlegesen 3 millióan járulnak a szavazóurnák elé a közelgő szerbiai választásokon, s többségük azt is tudja már, kire fog szavazni, közölte Marko Uljarević, az Ipsos Strategic képviselője a közvélemény-kutató ügynökség legújabb felmérésére hivatkozva.

Uljarević az RTS-nek nyilatkozva elmondta, a legelszántabbak a Szerb Haladó Párthoz (SNS), és a Szerbiai Szocialista Párthoz (SPS) közeli választók, azután az ellenzéki pártok támogatói, s hozzátette, még mintegy 620 ezer ember mérlegeli, elmenjen-e szavazni.

Szavai szerint a koronavírus-járványt követően a polgárok számára megváltoztak a prioritások, s a kampány 38 napja elég hosszú ahhoz, hogy valaki megváltoztassa a véleményét, s a választási részvétel kisebb vagy nagyobb legyen.

Arra a kérdésre, mi lesz azokkal, akik a járvány idején hazatértek Szerbiába, Uljarević azt válaszolta, kérdés, hogy elmennek-e szavazni, de meggyőződése, hogy egy részük tartósan Szerbiában marad.

“Minden válság jelentősen megváltoztatja az emberek jövőhöz való viszonyát”, mondta, megjegyezve, akármennyien is maradjanak itthon és szavazzanak, ez nem fogja jelentősen befolyásolni a végeredményt, mert az SNS és a többiek közötti különbség akkora, hogy ha közülük mindenki az ellenzékre szavazna, akkor sem változnának meg az erőviszonyok.

Bojan Klačar, a CeSid képviselője szerint a választások június 21-ei időpontja jobban megfelel a hatalmi pártnak, amely az elmúlt 8-9 hétben is jelen volt az élet szinte minden szegmensében. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai élet minden résztvevőjét erőszakmentes kampány lefolytatására és a politikai ellenfelek tiszteletére szólított fel hétfő este Aleksandar Vučić szerb elnök. Mint mondta, a június 21-én megrendezésre kerülő választások alkalmat nyújtanak arra, hogy a polgárok kifejezzék politikai akaratukat, a politikai...
2020. MÁJUS 12.
[ 9:42 ]
A választási tevékenységnek a járvány miatti megszakítását követően a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ülésén újraindították a június 21-re kiírt választások folyamatát, jelentette be Maja Gojković szerb házelnök, hozzátéve, hogy módosították a törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az...
2020. MÁJUS 11.
[ 14:29 ]
Boško Obradović éhségsztrájkba kezdett a szerb parlament lépcsőjén, így támogatva Miladin Ševarlić független képviselőt, aki elsőként kezdett ily módon tiltakozni, a bojkottáló ellenzék oldalán egyébként szinte teljes csend honol – így néz ki a szerbiai politikai színtér több mint egy hónappal a június 21-re...
2020. MÁJUS 11.
[ 9:04 ]
Beolvasás folyamatban