Kultúra
Kárpát-medencei Kulturális Fórum: a magyarság gyarapódó közösség legyen
Betűméret:             
A külhoni magyarságnak képesnek kell lennie megszervezni a saját közösségi életét, ebben a magyar állam partnerként segít – erről is beszélt Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a szombaton Zentán megtartott X. Kárpát-medencei Kulturális Fórumon. A tanácskozáson felszólalók arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos bemutatni a nagyobb közönség számára a szórványban élő magyar közösségek kulturális értékeit.
A külhoni magyarság kulturális önszerveződéséről és a magyar nemzetpolitika céljáról, hogy a magyarság gyarapodó közösség legyen, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a határon túli közösségek számára a magyar állam partner, ugyanakkor nem kívánja és nem is tudja átvállalni a környező országok magyar szervezeteinek feladatait.
A magyarországi és vajdasági szervezetek által megszervezett X. Kárpát-medencei Kulturális Fórumon kulturális intézetek, a vajdasági magyar művelődési egyesületek, szervezetek és közintézmények vezetői, valamint munkatársai vettek részt. A zentai tanácskozáson a nemzetpolitikai stratégiáról és a 2018-ig terveket és teendőket megfogalmazó vajdasági magyar kulturális stratégiáról is beszéltek az előadók és a hozzászólók.
Pomogáts Béla, az Anyanyelvi Konferencia elnöke javasolta az egész Kárpát-medencével foglalkozó általános kulturális stratégia megalkotását és a kulturális programok összehangolását.
Lovas Ildikó, a délvidéki magyarság részleges autonómiáját ellátó Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa a novemberen elfogadott vajdasági kulturális stratégia első feladatairól elmondta, hogy a délvidéki magyarságnak „birtokba kell vennie” kulturális örökségét, magyar szakemberek segítségével fel kell tárni és be kell mutatni a levéltárak és könyvtárak raktáraiban megtalálható történelmi és kulturális emlékeket. Ennek a munkának eredményeként kívánnak létrehozni egyháztörténeti múzeumot Nagybecskereken. Eleméren az aradi vértanúkról szóló múzeumot kívánnak nyitni. A faluban található az egyik aradi vértanú, Kiss Ernő altábornagy sírja.
Emellett a másik fontos célkitűzés a kulturális értékteremtés, amelyet pályázatok kiírásával is elő kívánnak segíteni.
Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ügyvezető alelnöke hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szórványban élőkre különös figyelmet kell fordítani, mert a szórvány nélkül a tömbmagyarság kerül veszélybe. Hangsúlyozta, hogy a népességcsökkenést, a nyelvvesztést, az asszimilációt is vissza lehet fordítani. Szerinte az MNT több témakörrel foglalkozó stratégiái lehetőséget nyújtanak a pozitív fordulatra.
Sutus József, a Makedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy négy éve „mini” stratégiát fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a harmadik generációs magyarokba „visszaneveljék” a magyarságot, megismertessék velük a magyar kultúrát és nyelvet. Ebben a vajdasági magyar kapcsolataik is segítenek, mert helyi magyar iskolákba tudnak fiatalokat küldeni néhány hetes tanulásra. (MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban