Magazin
Háromnapos karácsonyi vásár Magyarkanizsán
Betűméret:             

Magyarkanizsa központjában péntek délután megnyílt a karácsonyi vásár. A községi önkormányzat szervezésében a látogatókat gazdag kézműves kirakodóvásár fogadja, emellett a szervezők színes, szórakoztató tartalmakról is gondoskodtak. A rendezvény a Mókustanoda kézműves foglalkozásaival vette kezdetét, őket követően pedig a Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület kis néptáncosai, majd az Angelus egyházi kórus lépett fel. A gyerekek által készített díszekkel feldíszítették a vásár karácsonyfáját is.

A sok érdeklődő között volt Fejsztámer Róbert és Nebojša Rakić, Magyarkanizsa polgármestere illetve helyettese is.

„Nagyon jó alkalom ez a karácsonyi vásár arra, hogy községünk kézművesei ne csak bemutathassák szebbnél szebb termékeiket, hanem alkalmi ajándéktárgyként árusítani is tudják azokat. Megpróbáltuk úgy összeállítani ezt a három napot, hogy egy kicsit közösségépítő is legyen, ezért a kint lévő árusok mellé minden napra valamilyen művelődési, szórakoztató tartalmat is szerveztünk. Arra biztatok mindenkit, hogy ha van ideje és lehetősége, látogasson el Magyarkanizsa központjába, nézze meg ezt a szemet gyönyörködtető, kis vásárt, és ha még hiányzik neki valami a karácsonyi ajándékok sorából, vegye meg azt a mi kézműveseinktől!” - mondta a polgármester, aki miután megnézett egy-két műsorszámot és szétnézett a vásárban, vásárolt is ajándékokat szeretteinek.

Knjur Tímeának nagyon tetszik a vásár, ahol az Angelus kórus tagjaként fel is lépett a délutáni műsorban.

„Minden évben nagyon szép kézműves termékek vannak a kínálatban, ezért ilyenkor szoktuk pótolni azokat az ajándékokat esetleg, amik még hiányoznak a karácsonyfa alól. Személy szerint nagyon szeretem, hogy lehetőségünk van megvásárolni a kanizsai kézművesek termékeit. A karácsonyi vásár hangulata, a feldíszített központ, az ismerősökkel való találkozás, a finoman illatozó forralt bor, a karácsonyi kézműves foglalkozások és a gyönyörű karácsonyi dallamok, mind-mind hozzásegítenek bennünket a karácsonyhoz való feltöltődéshez”, hallottuk Tímeától.

„Nagyon felemelő ez a karácsonyi vásár, hiszen az emberek mellett egybegyűjti azokat a fantasztikus kézműves alkotásokat is, amelyek egy része magához az ünnephez kötődik”, nyilatkozta Rafael testvér, a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet és az Angelus kórus vezetője. „Amellett, hogy énekelünk itt az egybegyűlteknek, áruba bocsátottuk a rendházunkban készült gyertyákat is. Kórusunk igyekszik meghittebbé tenni az eseményt, ráhangolni az egybegyűlteket a karácsonyra, a kis Jézus születésére.”

A karácsonyi vásár három napjára most először Magyarkanizsán is felállították a 17 embernagyságú szoborból készült betlehemet, amelyet az oromhegyesi nemzetközi fafaragó tábor résztvevői készítettek. A betlehemet eddig - az adventi időszakban - csak a falu templomának kertjében láthatták az érdeklődők. A vidékünkön egyedülálló kompozíció három év munkájának a gyümölcse, mondta el Erdélyi István oromhegyesi fafaragó, a tábor főszervezője.

„Szűz Máriával és Szent Józseffel kezdődött az egész még 2013-ban, a három királyok és még néhány szobor a rá következő évben készült el, tavaly pedig kifaragtuk a még hiányzó szobrokat. Oromhegyesen már az első évben felállítottuk és igen sok látogatót vonzott. Ide először hoztuk el, a vásár után pedig visszük vissza eredeti helyére, az oromhegyesi templomkertbe, ahol a karácsonyi ünnepkör befejeztével elraktározzuk a következő adventig.

Ma délután előbb a magyarkanizsai Fészek napközi, majd az oromi Zengő Tájház tart kézműves foglalkozást a gyerekeknek, ezt követően pedig a látogatók a helybeli Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola és az Alapfokú Zeneiskola kórusának közös karácsonyi műsorát láthatják. A vasárnap délután mézeskalács díszítéssel veszi kezdetét, utána betlehemezést mutatnak be a martonosi Pitypang néptánccsoport tagjai, végül a gyerekek Baráth Mária óvónővel interaktív mesejátékokkal és bábozással szórakozhatnak.

A kézműves foglalkozásokra természetesen nem az utcai hidegben, hanem fűtött helyen, a vásár melletti tömbház egyik korábbi, most üresen álló üzlethelyiségében kerül sor. A színes programok és a gazdag kirakodóvásár mellett a szervezők almás lepénnyel, csőregefánkkal és töpörtyűs pogácsával kínálják a polgárokat. A magyarkanizsai karácsonyi vásár december 16-a és 18-a között délután 16-tól 19 óráig várja a látogatókat.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A viharos időjárás és szél ledöntött egy óriási hirdetőtáblát az indiai Mumbaiban. Az első beszámolók szerint harmincöt embert sodort magával a toronyház magasságú építmény. Az eddigi jelentések 14 halálos áldozatról szólnak. Jelenleg is túlélőket keresnek a romok között. Nagyerejű porvihar csapott le India...
2024. MÁJUS 14.
[ 8:29 ]
A horgosi ​​határátkelőhelyen a vámosok megakadályozták, hogy vasárnap egy autóbusz utasa 67 darab ezüst- és aranypénzt próbáljon becsempészni az országba. A szabálysértést akkor fedezték fel, amikor a Németország-Bulgária útvonalon közlekedő autóbusz belépésre jelentkezett Szerbiába. Az autóbusz belterének...
2024. MÁJUS 13.
[ 20:19 ]
A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola felsős diákjai a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében a gyöngyfűzés, gyertyamártás, a nemezelés, a bútorfestés és a kovácsmesterség fortélyaiba nyerhettek bepillantást különböző kézműves mesterek segítségével. Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban