Szerbia
Fokozott biztonsági készültség Szerbia-szerte
Betűméret:             
Milorad Veljović, a szerb rendőrség igazgatójának nyilatkozata szerint "jelentős mértékben" fokozták a biztonsági intézkedéseket Belgrádban és más szerbiai városokban is Ratko Mladić elfogását követően.
Jelen pillanatban mintegy tucatnyi fiatal tiltakozik a Köztársaság téren az első számú hágai körözött letartóztatása miatt. Nem viselnek semmiféle jelvényeket, feliratok, plakátok sincsenek náluk, csak azt kiabálják “Ratko Mladić” "Nož, žica, Srebrenica" (Kés, drót, Srebrenica). Tiltakozó megmozdulásukat néhány rendőr kíséri figyelemmel. Ezen a tiltakozáson kívül Belgrádban semmi sem utal arra, hogy ma letartóztatták a boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát.
“Fokozott biztonsági készültséget vezettünk be, ez első sorban a diplomáciai és konzuláris képviseletekre, nagykövetségekre vonatkozik”, nyilatkozta ma a szerb rendőrség igazgatója.
Belgrádban fokozottan őrzik a szerbiai parlament, a Szerbiai RTV, valamint a szerbiai elnökség épületét. A parlament előtt két autóbusz és több rendőrautó áll.
Boris Tadić elnök arra az újságírói kérdésre, miszerint számít-e komolyabb tiltakozó megmozdulásokra Mladić letartóztatása kapcsán, azt nyilatkozta, hogy az események ismeretében nem számít arra, hogy Szerbia politikailag instabillá válna, mint mondta, „arra, aki erre csak kísérletet is tesz, letartóztatás és felelősségre vonás vár”.
Dragan Todorović, a Szerb Radikális Párt elnöke kijelentette, javasolni fogja pártjának, hogy szervezzenek tiltakozásokat Ratko Mladić letartóztatása miatt. “Fel fogjuk szólítani a polgárokat, hogy békés tüntetéssel fejezzék ki nemtetszésüket a hatóságok aljas tette iránt”, mondta a pártvezér.
Arra a kérdésre, hogy Mladić letartóztatása hozzájárulhat-e Szerbia destabilizálásához, a radikálisok elnöke azt válaszolta, Boris Tadić szerb elnök „tisztában van azzal a veszélyes helyzettel, amibe belesodorta az országot, s nyilvánvaló, hogy a félelem beszél belőle”.
Lázárföldön - ahol Mladićot elfogták - tilkazásra gyűlt össze mintegy 150 ember, sértegették az újságírókat, akik szerint mind feszültebb a hangulat a telepes faluban. (A képen a település bejárata.)
(Beta, B92)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Áldott ünnepeket - illusztráció
2024. MÁJUS 5.
[ 10:26 ]
Ma ünneplik az ortodox húsvétot - illusztráció
2024. MÁJUS 5.
[ 8:24 ]
A pravoszláv hívők ma ünneplik a nagyszombatot. Ebből az alkalomból sorra fejezték ki húsvéti jókívánságaikat a szerbiai és vajdasági politikusok. Aleksandar Vučić államfő gratulált Porfirije szerb pátriárkának, a papságnak és a szerzeteseknek, valamint minden pravoszláv hívőnek, aki a Julián-naptár szerint...
2024. MÁJUS 4.
[ 18:46 ]
Szerbia 2018 és 2023 között Szerbia, a nehéz globális helyzet ellenére, Európa öt leggyorsabban növekvő gazdaságának egyike volt, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Bejelentette, hogy 2025 végére az átlagbér 1000 euró lesz, míg az átlagnyugdíj 2027 végére eléri a 650 eurót. A tárcavezető a Prva...
2024. MÁJUS 4.
[ 11:52 ]
A Mladenovac és Smederevo környéki falvakban, Dubonán és Malo Orašjén egy éve történt tömeggyilkosságra emlékezik ma Szerbia. A vérengzésben kilenc ember halt meg, 12 pedig megsebesült. Az elkövető, Uroš Blažić előzetesben várja a tárgyalást. Tavaly május 4-én a késő esti órákban Malo Orašje faluban kezdett...
2024. MÁJUS 4.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban