Szerbia
Tagadtak a Ćuruvija-ügy vádlottjai
Betűméret:             

A Slavko Ćuruvija újságíró és laptulajdonos meggyilkolásával vádolt négy személy ügyében ma kezdődött tárgyalás a belgrádi különleges bíróságon.

Mind a négy vádlott az állambiztonsági szolgálat egykori munkatársa. A tárgyaláson közülük hárman, Radomir Marković, Milan Radonjić és Ratko Romić tagadták a vádakat, a negyedik vádlott, Miroslav Kurak ellen távollétében folyik az eljárás, mert külföldre menekült. A bírósági eljárást Snežana Jovanović bíró vezeti, a bírói tanács tagjai pedig Vladimir Mesarović és Dragan Milošević, írja a Tanjug hírügynökség.

A tárgyalóteremben nem lehetett jelen a Ćuruvija lánya, Jelena, mert őt tanúként hallgatják majd meg az eljárás során, ugyanakkor Veran Matić, a B92 RTV igazgatója úgy döntött, hogy a tárgyalóteremben marad, tehát nem tesz majd vallomást.

A felolvasott vádirat értelmében Ćuruvija meggyilkolásával Miroslav Kurakot terhelik, bűntársa Ratko Romić volt, aki a gyilkosság előtt fegyverrel leütötte az újságíró élettársát is. A vádirat szerint Ćuruviját azért gyilkolták meg, mert nyíltan kritizálta belföldön és külföldön az akkori államhatalmat, képes volt befolyásolni a közvéleményt és az ellenzéki társadalmi erők tevékenységét, tehát „a hatalom megőrzése érdekében“ gyilkolták meg.

A vádlottak padján helyet kapó Markovićot a požarevaci börtönből szállították a helyszínre, ugyanis jelenleg 40 éves börtönbüntetését tölti, Radonjić és Romić pedig már másfél éve, a tavaly január 13-án történt letartóztatásuk óta vannak vizsgálati fogságban a belgrádi körzeti börtönben.

A vádirat ismertetése után a vádlottak szólalhattak fel röviden, majd az ügyészség képviselője és a vádlottak ügyvédjei megtartották nyitóbeszédeiket, ezt követően a vádlottak részletesen ismertethették védelmüket. Az ügyészség által javasolt bizonyítékok szerint 90 embert hallgatnak majd meg tanúként. A vádlottakat minősített gyilkossággal terhelik, ezért 30-40 éves börtönbüntetés róható ki rájuk.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden tagországának területi integritását, így Ukrajnáét is, kiáll Kijev mellett, ugyanakkor továbbra sem vezet be szankciókat Oroszország ellen - jelentette ki Miloš Vučević szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban, ahol találkozott...
2024. MÁJUS 13.
[ 22:16 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma Belgrádban találkozott Várhelyi Olivérrel, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával. Várhelyi a közös sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, reméli, hogy az Európai Bizottság következő mandátumában Szerbia csatlakozhat az Európai...
2024. MÁJUS 13.
[ 20:17 ]
Szerbia nagykövete hamarosan visszatér Kijevbe – jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök Belgrádban a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalását követően. A szerb elnök Instagram profilján azt írta, hogy jó és nyílt beszélgetést folytatott Kulebával, aki vasárnap érkezett Belgrádba Olena...
2024. MÁJUS 13.
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban