Szerbia
Szerb rendőrfőnök: a migránsok csak fényképes dokumentumokkal léphetnek be
Betűméret:             

A migránsok hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják - idézte Vladimir Rebićet, a szerbiai rendőrség megbízott igazgatóját a Danas című belgrádi napilap hétfőn.

A rendőrség vezetője kiemelte: Szerbia határait nem zárták le, csupán szigorítottak az ellenőrzésen, és az országba csak érvényes úti okmányokkal léphetnek be az emberek. Szerinte arra van szükség, hogy a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok egységesen lépjenek fel annak érdekében, hogy a tavaszi, illetve nyári migránshullámot - amikor jelentősen többen érkeznek majd - készen várhassák.

Vladimir Rebić információi szerint Szerbiában jelenleg 120-150 gazdasági bevándorló tartózkodik, aki nem folytathatja útját Horvátország felé. Ők két dolgot tehetnek - magyarázta -, vagy menekültstátust kérnek, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Ez lassítja a migránsok érkezését. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kiemelte, azzal, hogy már Macedóniába sem léphetnek be azok, akik egyébként sem folytathatnák útjukat az Európai Unió országai felé, jelentősen csökken a migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokon.

Macedónia és Szerbia már novemberben szigorított a migránsok ellenőrzésén, és csak azokat engedte be, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudták bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphettek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kellett, és csak azok folytathatták útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, gazdasági bevándorlónak minősülnek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Srebrenicáról szóló határozat ezen a héten kerülhet napirendre az ENSZ Közgyűlésén. Szerbia minden eszközét bevetette, hogy az ENSZ-ben ne nyilvánítsák népirtásnak a srebrenicai mészárlást, és sok ország rájött, hogy mi is történt valójában 1995 júliusában Srebrenica környékén – nyilatkozta Dejan Ristić...
2024. MÁJUS 13.
[ 14:00 ]
Hivatalos látogatásra érkezett vasárnap Belgrádba Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, vele tartott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is. Az orosz–ukrán háború kezdete óta először látogatott ilyen szintű kijevi delegáció Belgrádba – ami akár Szerbia távolodását is jelentheti Moszkvától,...
2024. MÁJUS 13.
[ 11:41 ]
A szerbiai belügyminisztérium (MUP) egy újabb, nemzetközi ROADPOL akció keretében hétfőtől jövő vasárnapig, május 19-éig fokozott közúti ellenőrzést végez, amely során ezúttal a buszok és a kamionok vezetőit ellenőrzik. Az akciót a ROADPOL 31 európai országban szervezi meg, s a rendőrség főként azokat az...
2024. MÁJUS 12.
[ 15:49 ]
Beolvasás folyamatban