GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2016. szeptember 21. [12:01]

5000 dináros büntetésre számíthat, akinek nincs új személyi igazolványa

5000 dináros büntetésre számíthat, akinek nincs új személyi igazolványa
Fotó:

Azoknak a szerbiai polgároknak, akik még nem rendelkeznek új, elektronikus személyi igazolvánnyal, három hónapjuk maradt lecserélni a régit, ellenkező esetben pénzbüntetésre számíthatnak.

A törvény értelmében idén december 31-én lejár a régi igazolványok érvényessége, a lakosokat pedig felszólítják, hogy mielőbb cseréljék le régi igazolványukat, és ne várják meg az utolsó pillanatot, ezzel elkerülhetik, hogy az év végén egyszerre nagyobb tömeg várakozzon a rendőrségek tolóablakainál.

Azok a polgárok, akik még nem rendelkeznek új, chipes igazolvánnyal, a rendőrségen igényelhetik ezt a dokumentumot, személyesen. Az idős, súlyos beteg és mozgásképtelen személyekhez a rendőrségi hivatalnokok házhoz mennek. Az új igazolvánnyal nem rendelkezőket újévtől úgy kezelik majd, mint a hivatalos dokumentum nélküli személyeket, akikre 5000 dináros pénzbírság szabható ki.

A 021.rs hírportál arra emlékeztet, hogy személyi igazolvánnyal mindenkinek rendelkeznie kell, aki betöltötte a 16. életévét, a dokumentumot pedig 10 évre adják ki. A 65 évesnél idősebb személyek kérhetik az érvényességi idő nélküli személyi igazolványt, amely nincs chippel ellátva.

Az új személyi igazolvány igénylésekor fel kell mutatni a régi igazolványt, illetve két befizetőlapot, a Szerb Nemzeti Bank számlájára ugyanis 928,80 dinárt, míg a belügyminisztérium számára 226 dinárt kell befizetni. Az új törvény értelmében, a polgárok nem kötelesek maguk beszerezni a születési anyakönyvi kivonatukat és az állampolgárságról szóló bizonylatot. Ha viszont szeretnék lerövidíteni a személyi igazolványuk kidolgozásának idejét, akkor saját maguk is beszerezhetik ezt a két dokumentumot, ugyanis ha a belügyminisztériumra bízzák ezt a feladatot, akkor az tovább is eltarthat.


2017. szeptember 22. [17:16]

Nikola ©eąeljt, Vojislav ©eąelj radikális vezető fiát illegális fegyvertartás miatt tartóztatták le ma az egyik belgrádi kávézóban, tudta meg nem hivatalosan a Blic. A... >>

2017. szeptember 22. [13:17]

Az államnak munkaadóként 21-25 ezer dolgozója van, aki minimálbért keres, az egész országban pedig ez a szám mintegy 350 ezer, erősítette meg Zoran Đorđević munkaügyi... >>

2017. szeptember 22. [10:22]

A Szerbiai Restitúciós Hálózat a vagyon-visszaszármaztatási törvény módosítását javasolja, mégpedig úgy, hogy az egykori tulajdonosok pénz helyett állami tulajdonban... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve