Szerbia
Június 1-jétől a sikamlós viccek mesélése is zaklatásnak minősülhet
Betűméret:             

Június elsejétől számos változás történik a szerbiai törvénykezésben. A családban vagy a munkahelyen senki nem zaklathat már büntetlenül senkit. Zaklatásnak minősül például a tisztességtelen ajánlat, de akár a sikamlósabb viccek mesélése is a munkahelyen, amennyiben emiatt valaki kényelmetlenül érzi magát, írja a Novosti.

A családon belüli erőszak ezentúl a partnerkapcsolaton belüli erőszakot is érinti, így a feleségeknek nem kell többé eltűrniük nagytörvényű és hirtelenkezű férjüket, szexuális kapcsolatot sem kell létesíteni, amennyiben ezt csak az egyik fél kívánja, mert ez, még a meleg párok kapcsolatában is, a partnerkapcsolaton belüli erőszaknak fog minősülni.

A kiskorú gyermekek, a magatehetetlen vagy idős személyek, amennyiben bármilyen módon zaklatja vagy olyasmire kényszeríti őket közeli hozzátartozójuk, partnerük vagy más személyek, amit ők nem akarnak megtenni, akkor ezt ezentúl azonnal jelenthetik a rendőrségnek, amelynek kötelessége azon nyomban kimenni a helyszínre és azonnali hatállyal eltávolítani a zaklatót, értesíteni az esetről az ügyészt, s nem mint korábban, amikor ez csak több nappal, vagy akár hónappal később következett be, miközben esetleg már tragédia is történt.

A szerb törvényhozásban hivatalosan tehát június 1-jétől lép hatályba az élet és testi épség, valamint a szexuális szabadság elleni bűncselekményekről szóló törvény, amely a szerbiai büntető törvénykönyv módosítása és kiegészítése keretében kerül alkalmazásra. A törvény ezután szigorúan büntetni fogja az olyan bűncselekményeket, mint a zaklatás, üldözés, szexuális zaklatás, a gyermekek szexuális zaklatása, a kényszerházasság vagy a női nemi szervek megcsonkítása.

Emellett növekszik egyes büntetések ideje is. A magatehetetlen személy elleni szexuális erőszakot az eddigi 2-10 év helyett ezentúl 5-12 év börtönbüntetéssel sújtják, írja a Novosti.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban