Izbor iz sadržaja na srpskom
VaMaDiSz najavljuje žalbu
Šoti se zahvaljuje funkcionerima i institucijama na podršci i izdajnikom naziva svakog "ko sada napada naše partnere"
Betűméret:             

Nakon što je Viši sud u Novom Sadu u prvostepenoj odluci odbacio molbu Saveza mađarskih učenika Vojvodine (VaMaDiSz) da Univerzitet u Novom Sadu omogući organizovanje prijemnih ispita i na mađarskom jeziku, u skladu sa važećim zakonima, VaMaDiSz je najavio žalbu na sudsku odluku.

U saopštenju, koje je potpisao Atila Šoti, predsednik VaMaDiSz, se izražava zaprepaštenje. Šoti naglašava da već mesec dana očekuje pisano obrazloženje: "zašto jedna visokoškolska ustanmova ne mora da poštuje zakon, kako može da je u pravu onaj ko ne poštuje naša prava - podsećajući na prošla vremena, zašto je upitna nadležnost naše Pokrajine, zašto nije saslušan svedok kojeg smo predložili, zašto nema ni pisanog ni usmenog obrazloiženja već mesec dana?".

Šoti kaže da je predsedništvo VaMaDiSz-a upravo zbog nemanja odgovora na ta pitanja i odlučilo da ne informiše javnost dok dok Sud ne da odgovor na ta pitanja. On naglašava da tu svoju odluku smatra odgovornom, jer - kako navodi - VaMaDiSz nije lovac na senzacije, već hoće da učini nešto za "naše učenike, naša prava i našu budućnost".

Predsednik VaMaDiSz-a najavljuje drugostepeni postupak i izražava poverenje u pravosudni sistem Srbije. O tome i o planovima će održati konferenciju za medije nakon što dobije pisano obrazloženje sudske odluke.

Predsednik VaMaDiSz-a se zahvalio "partnerima i onima koji nas podržavaju" da su potvrdili "da stoje iza nas". "Svi znaju o kome je reč" - navodi Šoti i objašanjava da je reč "o funkcionerima i organizacijama koji nas od početka podržavaju i koji od početka sudskog procesa trpe najoštrije napade u javnosti".

Šoti poziva i one koji "naš slučaj koriste za oblaćivanje da ako ne znaju i neće da nam pomognu, onda barem zaćute... i neka ne koriste našu borbu za sticanje političkih poena i za blaćenje naših partnera". Predsednik VaMaDisz saopštava i da "onaj ko sada napada izdaje svoju zajednicu, a ne samo mađarske učenike i studente".

VaMaDiSz je u decembru 2015 podneo novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi je navedeno da Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016 godinu, nije primenio odluku Skupštine AP Vojvodine (od 8.aprila 2015.) o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina i da su time prekršeni ipropisi Republike Srbije i međunarodne norme.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban