GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 3. [18:23]

Zenta: Befejeződött a Tudományok útja rendezvénysorozat

A agrárvállalkozói innovációs verseny győztes csapata a Silmad Kft.

Zenta: Befejeződött a Tudományok útja rendezvénysorozat
Fotó: Rúzsa Mária
A Silmad Kft., a győztes csapat Tandari Emese tanárnővel

Szombat délelőtt tartották Zentán, a helyi a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában a Tudományok útja elnevezésű tudománynépszerűsítő rendezvénysorozatot, amelynek programjai Zenta mellett további településekre, Óbecsére és Adára is kiterjedtek. Kihirdették az Ötletből valóság című agrárvállalkozói innovációs verseny eredményeit.

A Tudományok útja tudománynépszerűsítő rendezvény idén ötödször szervezték meg. A korábbi évekhez hasonlóan június elején, 1-je és 3-a között zajlott három helyszínen: Óbecsén, a Than Emlékházban, Adán, a Műszaki Iskolában és Zentán a Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában. A rendezvény programjaiban részt vettek a vajdasági általános és középiskolások, valamint felsőoktatási intézmények fiataljai. Mindannyian üzleti vállalkozásokat terveztek, s ezzel együtt saját jövőjüket, egyéni vállalkozásaikat is kitalálhatták.

Ötletből valóság címmel a Vajdasági Fiatal (Agrár)Vállalkozói Innovációs Verseny döntője szombaton délelőtt zajlott. Az agrárvállalkozói innovációs versenyt a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodája és a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központja hirdette meg vajdasági fiatalok számára. 23 csapat adta le a jelentkezését. Az elektronikus formában előre elküldött munkájukat egy értékelő bizottság nézte át, pontozta. A hangsúlyt az újításokra helyezték, az új termék előállítására, új szolgáltatásokra, új technológiák bevezetésére, új értékesítési módszerekre, új hirdető csatornákra. A munkák pontozása volt tulajdonképpen az elődöntő.

A szombati döntőben meg is hallgatták a bemutatkozó háromtagú csapatokat, s az üzleti tervek részletes bemutatása, élőszóban való megismertetése adta meg a végleges pontszámot. Összesen hat csapatot díjaztak, három helyezést ért el, három pedig különdíjat. Az első díj a Szent István Egyetem Agrár és Vidékfejlesztési Központjának az év hallgatói innovációs díja volt, amelynek köszönhetően a győztesek részt vehetnek a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor munkájába.

A különdíjakat sikeres vállalkozások, vállalkozók biztosították, valamint a Szent István Egyetem. A Silmad Kft. gyógyszer-készítményeket gyártó vállalat üzleti terve érdemelte ki az első helyet, Gecse Szuzi, Szalai Ferenc és Könyves Sára munkája. Felkészítőjük Tandari Emese a zentai Közgazdasági Kereskedelmi Iskola tanára volt. A fiatalok egy olyan légfrissítőt terveztek, amely tengeri sót és illóanyagokat ötvöz, gyógynövényekből közvetlenül préselt hatóanyagokkal, így alapfunkciója mellett gyógyító hatású is, megszünteti a légúti megbetegedéseket.

Második helyezett lett a Magnólia virágüzlet (Jasztrebinác Rita és Lukács Leontina) Óbecséről, felkészítőjük Galgó Ferenci Andrea; harmadik pedig Style&Home csapat (Bicskei Friderika, Kerekes Tamás, Torma Ibolya) tanáruk Kelemen C. Ibolya volt, és Szabadkáról érkeztek.

A különdíjasok: a SZIE különdíját a Fruit Girls Kft. zentai vállalkozás érdemelte ki (Pósa Brigitta, Nyári Dóra, Csernák Dominika) Tandari Emese tanár koordinálásával. A Krivaja Kft. különdíját a Homok Szíve Szövetkezet Zentáról (Balog Anita, Cseh Andor, Csernák Ildikó), dr. Muhi B. Béla felkészítésével. A KWS különdíját pedig a Style&Home csapat nyerte Szabadkáról (Bicskei Friderika, Kerekes Tamás, Torma Ibolya) Kelemen C. Ibolya tanár vezetésével.

Az idei Tudományok útja tapasztalatai, s a versenyzők érdeklődése azt igazolja, hogy a rendezvény igen népszerű, mind többen és többen érdeklődnek iránta. A korábbi évekhez hasonlóan idén is elérték céljukat, felkeltették a fiatalok érdeklődését a tudományok iránt. A rendezvényről Kulcsár Sarolta, programkoordinátor és sajtófelelős adott tájékoztatást.

A verseny szünetében mutatták be a Pro Scientia Naturae Alapítvány Nemzeti Tehetség Program pályázatának köszönhetően megvalósított terméket, egy napelemes gyümölcsaszaló berendezést. A jövő energiái című programhoz termékkóstoló és bemutató is hozzátartozott.

Az esemény szervezői a Pro Scientia Naturae Alapítvány – Zenta, a Kertészek Egyesülete – Zenta, a Science Kft. – Zenta voltak, a programsorozat támogatói pedig Magyarország Kormányának Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, és a Szekeres László Alapítvány.

Rúzsa Mária


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. október 20. [16:46]

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2017. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár és dr.... >>

2017. október 20. [5:56]

Meglepő és egyben ijesztő felfedezést tett egy kutatócsoport: nagyobb eséllyel halnak meg azok a férfiak, akik várandós nőktől kapnak vért. A szakértőknek egyelőre... >>

2017. október 14. [17:56]

Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzásával, Arany János kiállítással és tudományos tanácskozással fejeződött be ma Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.18 dinár
1 dollár 100.87 dinár
100 forint 38.69 dinár
100 dinár 258.45 forint
Heti kérdés
Támogatja-e Katalónia függetlenségét?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka