Tükör
Álrokkantak, szegény gazdagok és a vakok szigete - Miként ment csődbe Görögország?
Betűméret:             

Könyvet írt a tekintélyes Wall Street Journal újságírója arról, hogyan is jutott Görögország oda, ahová jutott. James Angelos The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins című könyve az okok között számos visszásságot is megemlít. Olykor egészen elképesztőket is.

Amikor ezekben a napokban az összeomlás peremére jutott Görögországból érkező képeket látjuk, nehéz nem együttérezni a bank előtt zokogó nyugdíjasokkal vagy azokkal a szülőkkel, akik élelmiszert keresnek gyermekeik számára az üres hipermarketekben.

Mégis, akik olvasták James Angelos új könyvét a Kész katasztrófa: Utazások az új görög romok között (The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins) címűt, amely arra világít rá, hogy a korrupció voltaképpen mennyire beivódott a görög társadalom minden pórusába – kezdve a kis sziget lakóitól, akik valamennyien arról kaptak orvosi igazolást, hogy elveszítették szemük világát, egészen azokig az ilyen és ehhez hasonló igazolásokat kiadó orvosokig, akik minimálbérre vannak bejelentve, noha Athén elit negyedeiben élnek – bizonyára más szemmel tekintenek a pillanatnyi görög helyzetre.

A könyv részletesen taglalja azokat a hihetetlen adó- és egyéb csalásokat, amelyek miatt az államkassza folyamatosan üresen tátong. Természetesen nem a görögök találták ki e visszálések mindegyikét, s nem is ez az egyetlen ország, ahol előfordul ilyesmi, egy dologban azonban egyedülállóak. Ami Görögországot megkülönbözteti az Európai Unió többi tagállamától, az a korrupció és bűnözés hihetetlen mértékű elterjedése minden, a legmagasabb szinteken is, állítja a könyv szerzője.

Vakok szigete

Az egyik “legőrültebb” példa a “vakok szigete”. Zakynthos szigetéről van szó, ahol Angelos 2011-ben töltötte szabadságát. Akkor szerzett tudomást a helyiektől erről a hihetetlen információról. A sziget 680 lakója közül ugyanis 498 az állami nyilvántartásokban vakként szerepelt, állítja Angelos. Aztán viszont már ő volt az, aki nem akart hinni a szemének, amikor látta, hogy Zakynthos vak polgárai milyen biztonságosan közlekednek autóikkal. Még szemüveget is csak néhányuk hordott.

Angelos kiderítette később, hogy Görögországban a vakok egész sor támogatásban részesülnek. Minden második hónapban 724 eurónyi segélyt kapnak és minden szinten további támogatások tömege jár nekik. Olyan csalás volt ez, amelyet könnyűszerrel le lehetet volna leplezni ha a kormány csak egyetlen szemorvost a szigetre küld, hogy nézzen utána a tömeges vakságnak. Ehelyett azonban a zakynthosi vakok a görög államnak 9 millió euróba kerültek.

Álrokkantak

Amit azonban Angelos a szigeten felfedezett, az csak a jéghegy csúcsa volt. Arra, hogy mekkora problémát jelentenek az ilyen és ehhez hasonló csalások és visszaélések, az egészségügyminiszter helyettese, Markosz Bolarisz világos választ adott a szerzőnek: nagyon nagyot.

Bolarisz elmesélte például, hogy a minisztérium hivatalos egészségügyi vizsgálatra rendelte be a nyilvántartott rokkantak nagy részét, hogy megbizonyosodjanak, valóban munkaképtelenek-e. Közülük 36 ezren még csak válaszra sem méltatták a minisztériumot, nem hogy megjelentek volna a vizsgálaton. Ez azonban egy “sikertörténet” is, hisz nem kis meglepetésre, megvonták azoknak a nyugdíjait, akik nem jelentek meg a vizsgálaton, s ezzel az állam automatikusan megtakarított évi 100 millió eurót, írja könyvében Angelos.

Nyugdíjmutyik

Nem sokkal később napvilágra került a nyugdíjak problémája. A kormányhivatalnokok egy ellenőrzés során nem kis meglepetéssel vették észre, hogy 8500 görög nyugdíjas életkora már jócskán meghaladta a 100 évet. Amikor ennek nyomás átfésülték a nyugdíjrendszert, az is kiderült, hogy mintegy 40 ezer "álnyugdíjas" veszi fel havi járandóságát. A rokonság egyszerűen “elfelejtette” értesíteni a hatóságokat hozzátartozójuk haláláról, állítja Angelos.

Szegény ország gazdag lakói

Egy 2011-es adat szerint a görög adórendszerben mindössze 5000 olyan személy szerepel, akik évente több mintg 90 ezer eurót keresnek, ami miatt a közgazdászok nem kis adag iróniával olyan országként írják le Görögországot, amely “szegény, miközben rengeteg gazdag lakja”. A görög városok utcáiban se szeri, se száma a madencés luxusvilláknak, miközben az orvosok és üzletemberek “hivatalosan” 8500 és 12 ezer euró közötti éves jövedelmet jelentenek be.

A villatulajdonosok közül mindössze 300 jelentette be az adóhatóságoknak a ház melletti medencét, s ezután adóztak is, miközben a kormány, a Google Earth-nek köszönhetően némileg más számot kapott, eszerint ugyanis több mint 20 ezer görögországi luxusvillának van medencéje.

Angelos számításai szerint a fentebb felsorolt és egyéb adócsalások, visszaélések miatt Görögország évente mintegy 20 milliárd eurót veszít.

Amikor Angelos, aki egyébként a tekintélyes Wall Street Journal újságírója, egy görög állami hivatalnoknak elmondta a véleményét, miszerint az államnak haladéktalanul el kellene kezdenie a tolvajok és csalók megbüntetését, meglehetősen lehangoló választ kapott: “Ez azt jelentené, hogy fél Görögországnak a börtönben lenne a helye”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Putyin felfelé buktatta Sojgut - illusztráció
2024. MÁJUS 14.
[ 17:20 ]
Európa-nap - illusztráció
2024. MÁJUS 9.
[ 15:21 ]
Nem teljesen világos, hogy a kínai elnök és európai vendéglátói a logikusnak tűnő Berlin helyett miért inkább Párizst választották Hszi Csin-ping európai programja helyszínéül? Vélhetően a világ alulbecsülte a legutóbbi pekingi látogatás kapcsán Németország és Kína ellentétét, illetve Párizs fontosságát kínai...
2024. MÁJUS 8.
[ 11:32 ]
Május első vasárnapja anyák napja. Az édesanyákat világszerte köszöntik, igaz, nem mindenhol a hónap első vasárnapján, hanem sok helyen egy héttel később. Ez a szép ünnep egyre inkább elterjed nálunk is, apránként talán még a sokkal ismertebb nők napját is háttérbe szorítja. Az ünnep nem mai keletű, története...
2024. MÁJUS 5.
[ 7:40 ]
Egy év telt el a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tragédia óta. Tragédia, amelyből Szerbia nem gyógyult ki és soha nem is fog. Egy éve minden nap mindenki ugyanazt kérdezi: hogyan és miért? Hogyan történhetett meg, hogy tíz embert, kilenc diákot és egy biztonsági őrt öltek meg a legbiztonságosabb...
2024. MÁJUS 3.
[ 9:18 ]
Beolvasás folyamatban