Vajdaság
Elfogadták az MNT 2014-es költségvetését
Várkonyi Zsolt: Megnövekedett igények és takarékosság jellemzi a jövő évi költségvetést
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács XXXIX. rendes ülésén a tanácstagok elfogadták a 2014. évi költségvetést és munkatervet, záradékjavaslatot fogadtak el a hivatalos nyelvhasználati és felnőttképzési stratégiák beszámolójáról, jóváhagyták a Szekeres László Alapítvány, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Szó, a Hét Nap, továbbá a Pannónia és a Mozaik Alapítvány, valamint 5 kulturális intézmény jövő évi munkatervét és pénzügyi tervét.

Megnövekedett igények és takarékosság jellemzi a jövő évi költségvetést – mondta Várkonyi Zsolt ismertetve az MNT jövő évi büdzséjét. A Magyar Nemzeti Tanács 8 bevételi forrásból valósítja meg tervezett költségvetését: a fel nem használt bevételek mellett továbbra is külföldi, köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásból gazdálkodik, valamint a kamatbevételek és az önkéntes adományok segítségével valósítja meg a jövő évre előirányzott feladatokat. Ezek közül Várkonyi kiemelte a szabadkai Szentháromság-szobor felújítását és a demográfiai stratégia megvalósítását. Habár kevesebb pénzzel gazdálkodhat a Tanács, mégis több támogatás jut jövőre a különböző programok megvalósítására – ismertette Várkonyi –, mivel az Európa Kollégiumra és a Diákbusz programra szánt egyes összegek már nem szerepelnek a kiadási oldalon.

Vass Tibor képviselő két módosítási javaslatát, miszerint a bérköltségek és járulékok terhére növeljék a szórványban működő kulturális intézmények támogatását, illetve a médiaszolgáltatásokra előirányzott 5,5 millió dinár felét szintén a kultúra támogatásra csoportosítsák át, a tanács nem fogadta el. Így a 2014-es költségvetés az eredeti határozat szerint került elfogadásra.

A jövő évi tevékenység az eddigi munka folytatásaként, a civil szféra, a felnőttképzés és a népesedési politika fejlesztése mentén valósul meg.

Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa több olyan eljárásról is beszámolt, amelyet a MNT indított olyan ügyekben, ahol a nyelvhasználati törvény megsértésére került sor, ezek mindegyike a panaszosok javára dőlt el – mondta a tanácsos. A hivatalok viszonyulása is megváltozott az elmúlt időszakban, pozitív változás tapasztalható a nyelvi jogok érvényesítésénél az állam részéről is. Másodszor adták át a Magyar Nyelv Hivatalos Használatáért Díjat. Kiadványokkal, nyelvkönyvcsomaggal és szótárral segítik a közhivatalnokok munkáját és a nem magyar lakosság tájékoztatását. A magyar anyanyelvű lakosság felé 8 animációs filmmel kampányolnak a magyar nyelvhasználat népszerűsítése érdekében. Ifj. dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke elismeréssel beszélt a hivatalos nyelvhasználattal megbízott munkatársak idei tevékenységéről, mint hangsúlyozta, kevés közhatalmi jogosítvánnyal rendelkezik a tanács ezen a területen, viszont a hatalmi szervekkel szemben is sikerült érvényesíteni bizonyos nyelvhasználatra vonatkozó jogokat.

A Felnőttképzési Stratégiára vonatkozó éves beszámolóban elhangzott, hogy a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény és a regionális hálózat ezen a területen elért legfontosabb eredménye egy tájékoztató honlap létrehozása volt, ahová 32 intézmény regisztrált, így a kurzusokról, lehetőségekről naprakészen informálhatják a közvéleményt. A felnőttképzésre vonatkozó törvény lehetőségeit konferencia keretében vitatták meg a felnőttképzésben résztvevő szervezetek.

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a Zentai Gimnázium javaslatát, így a 2014/2015-ös évben 5 magántanuló iratkozhat az iskolába. A Szekeres László Alapítvány 2014-ben a diáksegélyezés megvalósítását végzi elsősorban magyarországi pályázati forrásokból.

A Forum Könyvkiadó jövőre a szépirodalmi, tudományos és gyermekkönyvek mellett e-könyvekkel lép piacra, illetve pályázatokkal és díjakkal ösztönzi a vajdasági magyar irodalmat.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jövő évi munkatervében szerepel egy közgyűjteményi eszközraktár létrehozása abban az egykori kaszárnyában, amelyből mintegy 600 négyzetmétert a zentai önkormányzat idén decemberben engedett át a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek (VMMI), a zentai Történelmi Levéltárnak és az Egészségügyi Szakközépiskolának, itt könyvek, levéltári dokumentumok is helyet kapnak majd.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, Ökrész Rozália a jövő évre vonatkozó terveket összegezve elmondta, haladni kell tovább a 2013-as évben sikerrel folytatott konszolidációs folyamat mentén, a lap tekintetében megújulva végezni a már megkezdett munkát. Az igazgató kiemelte, hogy idei évet 2 milliós nyereséggel zárják. A fizetések rendszeresek, de még mindig alacsonyak – tette hozzá. A Magyar Szó a 70 éves jubileum évében az MNT eszközeiből 4 millió dináros támogatást kap.

László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatónője ismertette a 2014-es munkatervet, amelyet a korábbiakban megkezdett progresszív munkatervnek nevezett, mindezt megújult arculattal. Elmondta, hogy kellően fel vannak készülve az előttük álló kihívásokra. A Hét Nap jövő évi költségvetése technológiai megújulást is előirányoz, hiszen 2012-től az interneten is jelen van a lap. Az igazgatónő hozzátette, egy átlagos hírlapárusnál több mint 400 újság közül válogathat az olvasó, így nehéz versenyben maradni. A tervek szerint pozitív nullával zárnák a következő évet.

A Pannónia Alapítvány 2014-es munkaterve és pénzügyi terve is napirendre került. A Pannon RTV talpon maradt, de több sebből vérzik – mondta el Bodzsoni István igazgató –, munkatársaink 2-3 hónapig nem kaptak fizetést, mégis sokan megmaradtak. Jövőre tovább kívánják erősíteni a szolgáltatásokat, megtartani a regionális pozíciót. Az igazgató elmondta, hogy adásuk mára Vajdaság egész területén fogható, a rádió hallgatottsága is jelenősen megnőtt. Nincs látványos növekedés a pénzügyi tervben, a fontos, hogy könnyebben tudjanak dolgozni, szórakoztatóbbá tegyék a műsorokat. Emellett teljes műszaki felújítást irányoznak elő 2014-re, a Pannon RTV februárra a HD digitális technológiára áll át.

Ugyancsak szerepel a technológiai fejlesztés a Mozaik Alapítvány 2014-es tervében is. Király Károly igazgató elmondása szerint szándékukban áll a szórványban élő magyarságot megfelelően tájékoztatni, felújítani a stúdiót, biztosítani a gyors híráramlást a Szabadka-Újvidék-Belgrád vonalon.

A Magyar Nemzeti Tanács képviselői szavaztak az MNT által társalapított kulturális intézmények 2014. évi munkatervéről és pénzügyi tervéről is. A tanács minden napirendi pontot elfogadott, majd egy fogadással zárta a kisebbségi önkormányzat idei évét.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban