Vajdaság
Magyarkanizsa: Megérkezett az első segélyszállítmány
A menekültáradat okozta magyarkanizsai gondokon igyekszik enyhíteni a tartományi kormány
Betűméret:             

A bő egy hete megtartott két magyarkanizsai megbeszélést követően a tartományi kormány ígéretéhez híven megkezdte a menekültproblémában leginkább érintett két önkormányzat, Magyarkanizsa és Szabadka megsegítését. A Tisza-menti városkába ma délelőtt futott be az első tehergépkocsi. A 8 tonna segélyszállítmány főleg tartós élelmiszerekből, fertőtlenítő- és tisztálkodási szerekből valamint palackozott ivóvízből állt. A csöppségek miatt a babapelenkákról sem feledkeztek el. A szállítmányt az egyik helyi vállalkozás raktárhelyiségeiben helyezték el, ahol majd a helyi Vöröskereszt rendelkezik vele és osztja ki azoknak, akiknek arra leginkább szükségük lesz.

Noha nem egyszer felmerült már egy befogadóközpont létesítésének a gondolata, a magyarkanizsaiak hallani sem akarnak róla, mert az nem hozna semmilyen megoldást a helyzetre, ugyanakkor még vonzóbbá tenné az városkát a menekültek előtt. Anélkül is napi szinten már vagy 1500-an érkeznek ide, hogy egy-két nap pihenő után megpróbálkozzanak átjutni a szerb-magyar zöldhatáron. A magas hőmérsékletek miatt azonban mindenképpen ki szeretnének alakítani egy pihenőhelyet, ahol a menekültek legalább alapvető higiéniai szükségleteiknek eleget tudnának tenni.

- Mivel a hatalmas embertömeg jelenléte rendkívüli, általunk nem tervezett kiadásokkal jár, kénytelenek voltunk a felsőbb fórumokhoz fordulni segítségért – nyilatkozta Lackó Róbert, a községi képviselő testület elnöke. - A belügyminisztérium már felerősítette a helyi rendőrállomás lélekszámát, emellett igyekszik műszaki fejlesztéseket is eszközölni, most pedig a tartományi kormány sietett segítségünkre, belátván, hogy önerőből nem tudjuk megoldani a felmerült gondokat. Az utcákat, tereket naponta többször tisztítanunk és fertőtlenítenünk kell, hisz nem tudhatjuk, milyen egészségi állapotban vannak ezek a messziről jött emberek. Úgy gondoltuk, hogy megfelelő helyen szanitáris konténereket helyezünk el számukra, hogy tisztálkodni tudjanak, megpihenjenek kicsit. Tisztában vagyunk vele, hogy nem akarnak itt maradni, de hiába mennek ők el, azonnal jönnek utánuk újabbak, talán még tömegesebben, mint eddig. Azt pedig, hogy mit hoz a holnap, a magyarországi oldalon felállításra kerülő ideiglenes határzár, azaz a drótkerítés, nem tudhatjuk. A migránsok vagy megkerülik, vagy itt ragadnak nálunk. Mindkét lehetőségre fel kell készülnünk – mondta Lackó Róbert.

Sajnos a polgárok is kissé nehezebben viselik már el jelenlétüket, és maguk a migránsok is kissé türelmetlenebbek, idegesebbek, mint korábban. Előfordul, hogy összevitáznak, hangoskodnak, és nyilván fogytán a pénzük is, mert az utóbbi időben már több olyat is láttunk közöttük, akinek bizony rongyos és piszkos volt a ruhája. Napközben ellepik a várost, a Népkertet, a Tisza-partot, szemetelnek, a zöld pázsitot a város központjában már teljesen tönkretették, lefekszenek a padokra, még a járdákra is, alig lehet tőlük elmenni, figyelmetlenül rohangálnak át az úttesten, rá sem hederítenek az emiatt rájuk tülkölő autósokra, és bizony gondot okoznak a városon kívüli közlekedésben is. Negyven-ötvenfős csoportokban vonulnak az úton Martonos illetve Horgos irányába, gyakran a fél utat elfoglalják és nem hajlandók félrehúzódni, ha jármű közeledik. Emiatt két napja, sötétedés után baleset is történt a martonosi bekötőút közelében, ahol egy személygépkocsi sofőrje, akit a szembe jövő jármű fénye elvakított, nem vette észre az úton előtte haladó menekülteket és közéjük hajtott. Haláleset szerencsére nem történt, de néhányan súlyos sérülést szenvedtek.

A magyarkanizsai önkormányzat igyekszik rugalmas lenni a gondok kezelésében, minden esetben saját polgárainak biztonságát tartja szem előtt, de egyedül nem tud eleget tenni a nyakába szakadt feladatoknak. Éppen ezért reméli, hogy a tartományi segítség folyósítása tovább folyatódik, hiszen az első segélyszállítmány csak egy kis töredéke a megbeszélt támogatásnak. Abban is bízik, hogy a köztársasági segítségnyújtás sem merül ki pusztán a rendőrség támogatásából, amiről egyébként maga az önkormányzat sem feledkezik meg. A helyi rendőrséggel korábban kialakított kiváló együttműködés folytatásaként a napokban, immár nem először, de talán épp most a legjobbkor, a községi önkormányzat egy gépjárművet ajándékoz majd a magyarkanizsai rendőrállomásnak.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több ezer ember ünnepelte május 1-ét Palicson, s ha a folytatásban kedvező lenne az időjárás, az elkövetkező hat ünnepnapon néhány tízezer vendégről is lehetne beszélni talán. A viharos szél sem gátolta meg az embereket abban, hogy kilátogassanak a Palicsi-tó partjára, ahol a sorrendben 39. szervezett majálison a már...
2024. MÁJUS 1.
[ 16:16 ]
Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Egykor Kishegyesen sok évtizedes hagyománya volt a májusfa állításnak. A falu több pontján, általában forgalmas utcasarkokon állították fel zeneszó kíséretében. Dr. Szőke Anna néprajzkutató javaslatára tavaly újraélesztettek a hagyományt. A tűzoltóotthon melletti portán nemzeti színű szalagokkal és egyéb...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:38 ]
Beolvasás folyamatban