Vajdaság
Megújult az oromi templom beltere
Betűméret:             

Megújult az oromi templom beltere

Közösségi összefogással, másfél millió dináros ráfordítással, alig több mint két hónap alatt elvégezték az oromi Szeplőtelen Szűz Mária Szíve templom teljes belső felújítását. A tavalyi évben már kicserélték a nyílászárókat, idén pedig felújították a villanyhálózatot, új lámpatesteket szereltek fel, a mennyezet új burkolatot kapott, végül pedig – noha azt eredetileg későbbre tervezték – befestették a templom egész belterét.

A felújítás utáni első szentmisét vasárnap, november 15-én tartották a templomban, tegnap este viszont újságírók kíséretében a megújult objektumot megtekintette Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök is, akinek titkársága, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a felújításhoz szükséges első 400 ezer dinárt biztosította. Az oromi hívek nem kevesebb, mint 800 ezer dinárt gyűjtöttek össze templomuk szebbé tételéhez, a maradék 300 ezer dinárt pedig Orom helyi közössége teremtette elő.

"Az újvidéki Európa Kollégium hivatalos átadásáról érkeztem haza szülőfalumba és lakóhelyemre, Oromra, és az úton az jutott eszembe, hogy hiába egy szép kollégium, ahol a vajdasági magyar diákok otthonra találnak, megfelelő körülményekre a tanuláshoz és ahol remélhetőleg ösztönzést is kapnak ahhoz, hogy szülőföldjükön maradjanak, ha nincsenek az ilyen, Oromhoz hasonló kis közösségek, amelyek biztosítják a kollégium számára az utánpótlást, az egyetemisták újabb és újabb generációit. Éppen ezért nagyon fontos minden egyes mozzanat, minden egyes beruházás, ami kisebb közösségeink életében és fejlődésében sokat jelentenek", mondta az eseményen Nyilas Mihály.

Ft. Utasi Jenő atya, aki Tóthfalu mellett az oromi egyházi szolgálatokat is ellátja minden támogatónak, segítőnek köszönetet mondott, külön kiemelve a hívek odaadó és megértő támogatását.

"A templomot teljesen kiürítettük a felújítás idejére, az istentiszteleteket addig a Kultúrotthon nagytermében tartottuk. Amikor a munka befejeződött, úgy gondoltuk, hogy a jövőre tervezett belső festést is meg kellene ejtenünk, hiszen ha 2016-ra halasztjuk, akkor az egy ismételt kipakolással jár. Szerencsére az oromi, újfalusi és völgyesi hívők, de a falu vezetése is így gondolkodott és az összefogás szép eredményeként templomunk most teljesen új köntösben pompázik. Természetesen van még tennivaló, hiszen idővel jó lenne lecserélni az igen elhasználódott palatetőt, hogy rossz időjárási körülmények esetén se károsodjon a most szépen felújított beltér, a templomkertben pedig utakat kellene kiépíteni, virágágyásokat létesíteni, hogy szép környezetbe érkezzen az, aki belép az oromi katolikus templomba. Persze ezzel még várnunk kell, egyelőre nagyon örülünk és nagyon elégedettek vagyunk azzal, amit most sikerült elérnünk", nyilatkozta a plébános.

A tegnap esti eseményen megjelent Ft. Szakály József szabadkai katolikus plébános, aki hat évvel ezelőtt, még oromi plébánosként megálmodta és eltervezte ezeket a felújításokat, továbbá Ft. Dobó Tibor oromhegyesi plébános, Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Bata Ferenc a tóthfalusi és Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke és tanácsának tagjai valamint az oromi egyházközség pasztorális tanácsának képviselői.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szent Flórián ünnepe Muzslyán - illusztráció
2024. MÁJUS 4.
[ 23:11 ]
Az önkormányzati választáson induló választási listák közül ez idáig hármat hirdetett ki a helyi választási bizottság. Elsőként a Vajdasági Magyar Szövetségét, amelynek az élén Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ igazgatója található, a másodiknak a Szerb Haladó Pártét, amelynek...
2024. MÁJUS 3.
[ 17:44 ]
Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is jelen volt a parlamentben, ahol megválasztották Szerbia új kormányát, valamint ahol a miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A tizennegyedik összetételben ülésező szerb parlament első rendkívüli ülésén megválasztották Miloš Vučevićet a Szerb...
2024. MÁJUS 2.
[ 20:35 ]
A kishegyesi focipályán gyűltek össze május elsején azok, akiket a szeles idő nem riasztott el. A Kishegyesi Kismotoros Banda szervezésében babgulyást főztek, a bevételt a helyi templom orgonájának felújítására ajánlották fel. Harmincezer dinárt sikerült összegyűjteni. A pénzt a napokban adják át a helyi plébánián....
2024. MÁJUS 2.
[ 14:40 ]
Beolvasás folyamatban