Vajdaság
Magyarkanizsa: Játszótérfejlesztések a NIS-pályázatán nyert eszközökből
Betűméret:             

Közös programmal indult a NIS Szerbiai Kőolajipari Részvénytársaság pályázatán a magyarkanizsai Községi Szociális Központ és a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény. Projektjük célja a központ Fészek napközijének udvarába tervezett gyermekjátszótér kialakítása illetve az oromhegyesi Futrinka óvoda játszóterének korszerűsítése volt. A NIS mintegy 400.000 dinárral támogatta elképzelésüket, minek eredményeként mától a gyermekek birtokba vehették új illetve megújult játékterüket.

A Fészek napközi udvarába, ahol egyébként a marginalizált gyerekekkel foglalkoznak, fából készült, tetszetős hinták, libikókák és mászókák kerültek, de a környezettudatos életmódra való nevelés érdekében természetes anyagokból készült szeméttartókat is kihelyeztek. A beruházást nem csak a NIS, hanem néhány helyi vállalat és egy civil szervezet is támogatta, a terep előkészítéséből pedig a szülők is kivették részüket.

Az oromhegyesi óvodában eddig vasból készült játékszereken játszottak a gyerekek. A mostani felújítással néhány fémkonstrukciós játékot már le tudtak cserélni, de ahogyan azt Veselinov Ibolya, a Gyöngyszemeink igazgatója elmondta, saját eszközeikből és további pályázatok révén a még megmaradt fém játékszereket is fokozatosan lecserélik majd, és ezzel az intézmény minden óvodájában elkészülnek a természetbarát játékszerekkel felszerelet játszóterek kialakításával.

Baráth Kljajić Tímea, a Községi Szociális Központ igazgatója szerint a Fészek napközibe járó gyerekeknek különösen fontos, hogy legyen egy játékterük, hogy ne mindig a napközi termeibe kényszerüljenek, hiszen a kicsik legfontosabb lételeme a játék, amelynek révén kommunikálnak, teremtik meg a maguk kis új kapcsolatait, ezért a központ a jövőben is arra törekszik, hogy a most kiépült játszóteret tovább fejlessze, a játékszerek közti területet pedig sármentesítse.

-További terveink között szerepel, hogy a játszótéren, a délutáni órákban, amikor ugyan a napközi még nyitva tart, de már a felhasználó gyerekek nem tartózkodnak bent, kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a kisgyermekes anyukáknak és apukáknak, azoknak, akik arra az egy-két órára nem igazán tudják hová vinni gyermeküket. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezésünk is kellő fogadtatásra talál, hiszen a napközi benn van a város szívében, könnyen elérhető, ha ráun a gyerek, percek alatt haza tudnak érni velük a szülők – nyilatkozta az igazgatónő.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban