Vajdaság
Újvidék: Az Európa Kollégiumban teadélután keretében mutatkoztak be a Várady Kiválósági Ösztöndíjhitelben részesülő egyetemisták
"Ti vagytok a jövő, legalábbis egy fontos része a jövőnek"
Betűméret:             

Újvidéken az Európa Kollégiumban teadélután keretében mutatkoztak be a Várady Kiválósági Ösztöndíjhitelben részesülő egyetemisták, akik mesterszakon folytatják tanulmányaikat valamely vajdasági felsőoktatási intézményben, illetve doktori tanulmányokat folytatnak.

Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelent egyetemistákat, majd elmondta az ösztöndíjra vonatkozó alapvető adatokat. Ezek szerint 20 mesterképzésre járó egyetemista és 10 doktori képzésre járó fiatal részesült az ösztöndíjban. Egyébként 60-an jelentkeztek a mesterszakokról és 17-en igényelték a doktori képzési ösztöndíjat – tudtuk meg Jerasz Anikótól, aki a rövid bevezetőt követően átadta a szót Várady Tibor jogtudósnak, egyetemi tanárnak, a Várady Kiválósági Ösztöndíj megalapítójának.

„Ti vagytok a jövő, legalábbis egy fontos része a jövőnek és ezt jólesik látni és biztató is látni”, így köszöntötte Várady professzor a diákokat, majd megköszönte az ösztöndíjhitelt támogató vállalkozóknak és Korhecz Tamásnak, az MNT előző, valamint Hajnal Jenőnek, az MNT mostani elnökének, amiért sokat tettek azért, hogy az ösztöndíj létrejöjjön, illetve folytatódjon.

Várady Tibor elmondta, az ösztöndíjhitel-alapot egy bírósági per honoráriumából származó 100.000 dollárból hozták létre, majd azt is kifejtette, hogy mi volt a célja az alap létrehozásával, illetve közvetve utalt saját személyes motivációjára, hiszen az ösztöndíj alapvetően a diákok itthon maradását, hazai felsőoktatási intézményekben való továbbtanulását hivatott serkenteni.

„Nem csak önzetlennek kell lenni ahhoz, hogy az ember itthon maradjon, hanem az életminőség is közrejátszik. Mondjuk Amerikában lenne jó fizetésem, de sosem lenne olyan barátom, mint itt Vajdaságban. Tehát amikor az életminőségről beszélünk, ezt is figyelembe kell venni. Lehet, hogy ez huszonévesen az embernek nem olyan evidens, de ilyen idős korban már nagyon is evidens. Nagyot hibáztam volna, ha Amerikában maradtam volna”, mondta Várady az általa alapított ösztöndíjalap támogatottjainak.

Várady továbbá hangsúlyozta a nyitott gondolkodás fontosságát, amelynek előfeltétele a rutinból való kilépés.

A beszélgetés a diákok bemutatkozásával folytatódott.

Pápista Zsolt, az újvidéki bölcsészkar elsőéves doktorandusz hallgatója elmondta, mesterhallgatóként is részesült ebben az ösztöndíjban, és most ugyan már tanársegédként dolgozik, mesterképzésen az ösztöndíj nélkül nehéz lett volna boldogulnia.

Ágó Krisztina, matematika szakos elsőéves doktorandusz hallgató kiemelte, nemcsak anyagi szempontból, hanem motiváció szempontjából is sokat jelentett az ösztöndíj. Fontosnak tartja, hogy ezáltal elismerik a kiemelkedő egyetemisták munkáját, értékelik és díjazzák az elért eredményeiket.

A teadélutánon jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Tóth Zita, a topolyai Satrakt cég képviselője és Kovács Gábor, a MiniPani cég alapítója, akik vállalatai az ösztöndíjalap támogatói.

Toma Viktória

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban