Vajdaság
Magyarkanizsai főhajtás 1848 hősei előtt
Betűméret:             

Magyarkanizsán koszorúzással, kiállításmegnyitóval és ünnepi műsorral emlékeztek 1848/49 hőseire.

Hétfőn délután a katolikus temetőben a Himnuszt követően, amelyet a Cifraszűr Vegyeskórus adott elő, Zapletán Géza esperes plébános egyházi szertartás keretében megáldotta a temetői kápolna falán lévő emléktáblát, amelyen a magyar forradalom és szabadságharc magyarkanizsai hőseinek neve szerepel. Egy szavalat elhangzása után Huzsvár Ervin polgármester-helyettes mondott ünnepi beszédet, amelyben visszaemlékezett a 168 évvel ezelőtti forradalmi eseményekre, de kitért azok mai vonatkozásaira is.

„1848. március 15-én Pesten vér nélkül győzött a forradalom. Ma, amikor 168 évvel később feltűzzük a kokárdát, azt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben. Végiggondolva az akkori események sorát, adott a kérdés: mit tanulhatunk mi a márciusi ifjaktól? A ma számára legfontosabb üzenetük talán az, hogy az egység és az összefogás minden helyzetben győzedelmeskedni tud. A valódi nemzeti értékek védelme mindannyiunk feladata. Ezt kívánja tőlünk a történelmünk és a jövőnk, ezt várják el elődeink és az utódaink is. Meg kell tanulnunk és meg kell tanítani gyermekeinket is arra a lelkesedésre és lendületre, amellyel a nagy történelmi tettek születtek. Viseljük hát bátran nemzeti színű kokárdánkat! A felelősségvállalás és az összefogás a vajdasági magyarság életében most szinte mindennél fontosabb. Mindannyian, közösen küzdhetünk a nyelvünkért, az iskoláinkért, kultúránk és történelmi örökségünk megőrzéséért. Tegyünk érte együtt, hogy ne vesszen el mindaz, amit eddig elértünk!” - mondta köszöntőjében Huzsvár Ervin.

A magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emléktáblájára a községi önkormányzat, a szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ községi szervezete, a Magyar Mozgalom, Magyarkanizsa helyi közössége, az oktatási intézmények és a nyugdíjasok községi szervezetének képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

A temetői megemlékezést követően a Dobó Tihamér Képtárban A megfestett Vajdaság címmel megnyílt a vajdasági képzőművészek egy csoportjának a Majkin Salašon készült legszebb alkotásaiból összeállított kiállítása.

A forradalmi visszaemlékezés a Mi a fontos elnevezésű zenés-verses összeállítással fejeződött be. A városháza dísztermében megtartott ünnepi műsorban, amely előtt dr. Bimbó Mihály polgármester is köszöntötte az ünneplő megjelenteket, fiatal színművészek és színésznövendékek léptek közönség elé. László Judit, Berta Csongor, Ozsvár Róbert, Szalai Bence és Ricz Ármin nagyszerű ünnepi összeállításának mottója a „Nem szabad hagyni, hogy történelmi pillanatok elhalványuljanak! Hogy hősök nevei feledésbe merüljenek! Fontossá kell tenni!” gondolatsor volt.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hagyományos községi elsősegélynyújtó versennyel zárult szerdán a magyarkanizsai Vöröskereszt egyhetes akciósorozata, amelyet minden évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi napja alkalmából rendeznek meg. A versenyen négy csapat vett részt, Magyarkanizsáról, Horgosról Kispiacról és Martonosról, azaz...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:46 ]
Nagybecskereken ma a központi Bega-tavon egy bemutató jellegű összehangolt akciót tartottak, amelyet a vízi közbiztonság nemzetközi napja alkalmával szerveztek. Tűzoltás, vízi mentés, elsősegélynyújtás - ezeket láthatták a polgárok Nagybecskerek város közbiztonságáért felelős több egységének összehangolt...
2024. MÁJUS 15.
[ 17:06 ]
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki kirendeltségének szervezésében 26. alkalommal tartottak állásbörzét. Goran Tomović megbízott igazgató elmondta, 25 cég, vállalat jelentkezett, amelyek több mint 450 munkahelyet kínálnak. Az elmúlt 25 állásbörzén több mint 6000 munkást kerestek, és mintegy 5000...
2024. MÁJUS 15.
[ 16:08 ]
Beolvasás folyamatban