Vajdaság
Magyarkanizsa: Épül a szennyvízhálózat az ipari parkban
Betűméret:             

Magyarkanizsa észak-nyugati részén, a Horgos felé vezető regionális terelőút melletti, a város és a kerámiagyár között fekvő ipari parkban megkezdődött a szennyvízcsatorna kiépítése. Fejsztámer Róbert, a gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztály vezetője a ma délelőtti helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 6,5 millió dináros beruházással, amelynek egy részét tartományi támogatásból valósítják meg, az ipari zónában lévő helybeli vállalkozók működési feltételeit kívánják kiegyenlíteni a külföldi befektetőknek kínált feltételekkel. Ebben az ipari övezetben ugyanis magyarkanizsai vállalkozók működnek, olyanok, akik már 10, 20 esetenként 30 éve a vállalkozói szférában tevékenykednek, munkásokat foglalkoztatnak és ezzel családokat tartanak el. A munkálatok befejezése május derekára várható.

A főosztályvezető elmondta még, hogy időközben lehetőség nyílt az ipari zóna bővítésére, amihez a tartomány ugyancsak támogatást nyújtott.

„A tartománytól kaptunk félmillió dináros támogatást az ipari zóna bővítésére. Ez alapján ki tudjuk jelölni és át tudjuk minősíteni a földterületeket, innen, a város határától egészen a kerámiagyár bekötőútján túl fekvő területekig. Ez csak egy lehetőség azoknak, akik vállalkozásukat ki szeretnék költöztetni a városból, esetleg növelni kívánják azt, hogy legyen hova, legyen hol terjeszkedniük, kötelező érvénye tehát nincs. Ezek esetleges illetve várható igénye indokolja azt, hogy ez említett területet teljes egészében ipari övezetté nyilvánítsuk. Az efféle támogatásokkal párhuzamosan pályázatok útján is segítjük a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A napokban jelenik meg 6 millió dinár keretösszegű pályázatunk, amellyel vissza nem térítendő támogatásokat kínálunk vállalkozóinknak. A pályázatra május 31-ig várjuk a jelentkezéseket. Az önkormányzat honlapján (www.kanjiza.rs) minden erre vonatkozó információt megtalálnak majd az érdeklődők. Mivel időközben elindultak a Prosperitati Alapítvány támogatásai, ezen felül itt vannak a tartományi és köztársasági pénzforrások is, az önkormányzat annyiban alakítja át támogatási rendszerét, hogy a jövőben egyfajta kiegészítő támogatási rendszert alakít ki, ami szervesen kapcsolódik az alapítvány, a tartomány és a köztársaság támogatási rendszeréhez, és így többet tud majd adni a magyarkanizsai vállalkozóknak. Ezzel kiküszöböljük, hogy minden évben ugyanazokat a pályázatokat jelentessük meg, ugyanazokat a forrásokat kínáljuk fel, mert az önkormányzatnak nyilván soha nem lesz önállóan annyi pénze, hogy mérvadó, mindenre elég támogatást nyújtson a vállalkozóknak.”

Újságírói kérdésre válaszolva Fejsztámer Róbert elmondta, hogy a most folyó csatornaépítési munkálatok befejeztével komolyan hozzálátnak a Fehér Ferenc utca folytatásában, az ipari zónán át vezető, a horgosi terelőútig húzódó útszakasz kiépítésének előkészítéséhez, ami a város felől lényegesen könnyebbé és rövidebbé tenné az ipari övezet megközelítését.

„Ez az út már régóta az önkormányzat tervében szerepel, de a vízügyi szakemberek véleményének megoszlása miatt, ami az itt húzódó csatornára vonatkozik, eddig nem tudtunk lépni az ügyben. Most közeledni látszanak az álláspontok, és én nagyon remélem, hogy 2017 végéig ez az út is elkészülhet. Vagy egyirányú útként üzemel majd, és akkor a csatorna is megmarad, vagy lefedjük a csatornát és olyan széles utat építünk, hogy két tehergépkocsi kényelmesen elférjen rajta egymás mellett” - nyilatkozta a főosztályvezető.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Május 25-én rendezik meg a XII. Vajdasági Vágtát - a szilvásváradi Nemzeti Vágta előfutamát, melynek helyszíne az idén is a szabadkai Lóversenypálya lesz. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az idei egyik vágtát Pásztor István emlékére és tiszteletére rendezik,...
2024. MÁJUS 17.
[ 12:23 ]
Egy új, Steyr típusú traktor a magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat gépparkjának újabb büszkesége. A járművet 13, 4 millió dinárért vásárolta az önkormányzat, s a közvállat rendelkezésére bocsájtotta. Ezt az új munkaeszközt tekintette meg munkatársaival Fejsztámer Róbert polgármester. –...
2024. MÁJUS 17.
[ 8:33 ]
Nyolc államtitkári tisztséget kapott az új szerb kormányban a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), csütörtökön nevezték ki őket. Szerbiában december 17-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, a kormány azonban csak május 2-án alakult meg. Pásztor Bálint, a vajdasági...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:58 ]
Beolvasás folyamatban