Vajdaság
Véglegesítették a tartomány jelképeinek használatáról szóló határozati javaslatot
Betűméret:             

A vajdasági parlament alkotmányjogi helyzettel foglalkozó bizottsága hétfő este elfogadta a tartomány jelképeinek és hagyományos szimbólumainak kinézetéről és használatáról szóló határozati javaslatot, és továbbította a képviselőháznak elfogadásra. A dokumentum szinte teljes mértékben megegyezik azzal, amely nagyjából egy évvel ezelőtt nem szerezte meg a kellő, kétharmados képviselői támogatást, jelenti a Dnevnik újvidéki napilap.

A tartományi kormány által július elején továbbított javaslatot dr. Slobodan Orlović professzor javaslata nyomán úgy módosították, hogy a hagyományos zászló a hagyományos címert ábrázolva is használható legyen, ugyanakkor a döntés be nem tartására vonatkozó szankciókat összehangolták az új szabálysértési törvénnyel.

A jelképekről és hagyományos szimbólumokról szóló határozatot várhatóan a Szerb Haladó Párton (SNS) kívül a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is támogatja majd, ezzel szemben a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) nem fogja megszavazni, a Demokrata Párt (DS) pedig még nem véglegesítette álláspontját, jelenti a Dnevnik.

Mint ismeretes, a bizottság hatáskörébe tartozik a Vajdaság hagyományos szimbólumainak, az 1848-as címernek és az 1849-es háromszínű zászlónak a használatáról szóló határozatjavaslat előkészítése, a végső döntést pedig a vajdasági képviselők hozzák meg. A dokumentum elfogadásához a tartományi képviselőház kétharmados támogatására van szükség, vagyis legkevesebb 81 képviselőnek kell szavaznia a szimbólumokra.

Vajdaság statútuma előirányozza a 2004-ben elfogadott zászló és címer mellett a tartomány hagyományos szimbólumait is. A szimbólumokról szóló határozatot 2014. augusztus 30-áig kellett volna elfogadni, azonban ehhez az előző összetételű tartományi parlamentben egy alkalommal sem volt meg a többség. Az ellenzék szerint kétséges, hogy hagyományos szimbólumokról van-e szó, kétséges továbbá az is, hogy ezek voltak-e a felkelő szerbek szimbólumai 1848/49-ben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyolcvanhat éves korában elhunyt dr. Csáky Sörös Piroska, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék nyugalmazott tanára, sok egyéb kitüntetése mellett a magyar kultúra lovagja és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének viselője. Csáky Sörös Piroska Óbecsén látta meg a napvilágot, ahol más lehetőség híján szerb...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:07 ]
Magyarkanizsán ma megrendezték a községi közlekedési versenyt, amelyen az iskolaelőkészítős óvodai csapatok, valamint az 1. és a 2. osztályos iskolai csapatok versenyeztek. A rendezvény helyszíne a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete volt. Magyarkanizsa Község Közlekedésbiztonsági Tanácsa a község...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:54 ]
Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Beolvasás folyamatban