Vajdaság
A '44-es megemlékezés a hátramaradottak szent kötelessége
Magyarkanizsán ma délután emlékeztek a '44-es magyarellenes atrocitások ártatlan áldozataira
Betűméret:             

A magyarkanizsai katolikus temetőben ma délután harangszóval, majd a Cifraszűr Vegyeskórus tolmácsolásában előadott nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való megemlékezés.

Az emlékhelynél az áldozatok hozzátartozói és a város polgárai mellett ismert közéleti személyek is lerótták kegyeletüket. Közöttük volt Plank Zoltán, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja, Nyilas Mihály és Dobai János, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Elnökségének tagjai, Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Nebojša Rakić polgármester-helyettes, Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke, Lackó Róbert Magyarkanizsa helyi közösségének elnöke, a Községi Tanács tagjai, vállalatok és intézmények képviselői.

Zapletán Géza esperes-plébános egyházi megemlékezését követően Plank Zoltán konzul és Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett a 72 évvel ezelőtti tragédiára. „Élt itt a Vajdaságban mintegy 30 000 ember, jórészt férfi, akik hetvenkét éve vesztették életüket, és legtöbbjüknek a mai napig nem ismerjük pontos nyughelyét. Ők is hozzátartozók voltak. Valakiknek a hozzátartozói voltak, hiányuk ma is fáj a hátramaradottaknak, házastársaiknak, gyermekeiknek, unokáiknak” - hangsúlyozta emlékező beszédében Plank Zoltán.

„Egy pusztító világégés áldozatai ők, ártatlan áldozatai, akiknek sok éven, évtizeden át nem adatott meg, hogy tisztességesen emlékezzenek meg róluk. Rájuk is emlékezünk a mai napon, ez a hátramaradottak, a ma élők szent kötelessége. Az utóbbi bő egy évtizedben, ezt már hivatalosan is tehetjük, a vajdasági magyarság emléknapja keretében úgy, hogy nem kell a temetők elhanyagolt részében, vagy temetőkön kívüli ártereken, utak mentén, szeméttelepek közelében, hevenyészett kereszteknél, össze-összetört emléktábláknál titokban megemlékezni róluk. Hetvenkét év telt el az a fájdalmas és még mindig felfoghatatlan néhány hónapos időszak óta, melynek során fiúk, apák, nagyapák szenvedtek értelmetlen és indokolatlan megtorlást az akkori régi-új hatalom erejétől” - mondta a konzul.

Kolompár Emese, a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola hatodikos diákjának fuvolajátéka után Forró Lajos történész szólt az egybegyűltekhez. Emlékező beszédében hangsúlyozta, hogy tisztességes kegyeletadás nélkül nem lehet beszélni megbékélésről, noha kétségtelenül elindult valami a szerb-magyar megbékélés irányába, sikeréhez viszont elengedhetetlen volna a téma tudományos megközelítése, hogy a szélsőséges nézetek és megnyilvánulások ne kaphassanak teret. Noha az áldozatok rehabilitációja részben megtörtént, megkezdődött a kárpótlások kifizetése, levették rólunk a kollektív bűnösség terhét és megalakult a magyar-szerb akadémiai vegyes bizottság, ennek ellenére kegyetlenül meggyilkolt áldozataink még mindig nem kerültek méltó helyükre, a temetőkbe. Forró Lajos elmondta még, hogy javaslatot tett a magyarkanizsai polgármesternek, hogy hozzanak létre a községben egy bizottságot, és a csúrogi események nyomdokain, a csúrogi kegyeletállítás után a magyarkanizsai községben kellene elindítani egy folyamatot az áldozatok tisztességes eltemetése érdekében. Fontos lenne egy ilyen bizottság számára, hogy tudományos szinten igyekezzen helyükre tenni a dolgokat, hogy tudományos diskurzusokat folytasson úgy a szerb, mint a magyar és a zsidó történészekkel, mert mindhárom néppel történtek kegyetlenkedések a II. világháború idején.

A megemlékező beszédeket követően az önkormányzat, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, az MNT, Magyarkanizsa helyi közössége, a VMSZ Elnöksége, a VMSZ községi szervezete, a Délvidék Kutató Központ, a Községi Nyugdíjas Egyesület és a Magyar Mozgalom képviselői az emlékhelyre helyezték koszorúikat, majd a Szózat elhangzása után megkoszorúzták az első világháborús sírkert áldozatainak közös keresztjét is.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban