Vajdaság
Soltész Miklós Vajdaságban: A magyar kormány segíti a külhoni közösségeket
Betűméret:             

A szülőföldön való megmaradáshoz, a magyarság és a magyar nyelv, valamint a kereszténység megmaradásához számos segítségre van szükség, és a magyar kormány ezt a segítséget megadja a külhoni közösségeknek - hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Tóthfaluban, ahol a magyar kormány támogatásával fejlesztették a helyi diákotthon informatikatermét.

A délvidéki tóthfalusi Egyházi Oktató Nevelő Központ diákotthonának informatikatermébe 11 asztali számítógépet vásároltak, miután a magyar kormány 2,9 millió forint értékben támogatást biztosított erre a célra.

Az Emmi eddig összesen 12 millió forintot adott a tóthfalusi Munkás Szent József Római Katolikus Plébánia részére a helyi egyházi diákotthon fejlesztési céljaira.

Soltész Miklós kijelentette: a magyar kormány akkor tud bármilyen célkitűzést is támogatni, ha van valamilyen hosszú távra mutató elképzelés, és a tóthfalusi egyházi diákotthon ilyen.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest az utóbbi hat évben több mint 450 millió forinttal támogatta a Vajdaságban élő katolikus, református és evangélikus magyarok hitéleti tevékenységét. Ezen felül a legjelentősebb vajdasági búcsújáróhely, a doroszlói Mária-kegyhely felújítására is több mint 700 millió forintot biztosított a magyar kormány.

Rámutatott, hogy a magyar és a szerb kormány kapcsolata nagyon jó, a megbékélési folyamat során abba is bele lehetett látni, milyen gondokkal küzd a magyar, illetve a szerb közösség. Emellett az is egyértelművé vált, hogy összefogással biztosítani lehet a helyben maradást, a megmaradást. "Megtaláljuk azokat a feladatokat, amelyek leginkább ezt a célt szolgálják" - tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági képviselőház elnöke pedig felhívta a figyelmet: "Ahhoz, hogy egy közösség fejlődni tudjon, hogy támogatást tudjon szerezni, fontos, hogy abban a közösségben legyenek emberek, akiknek elképzelésük, hitük van". Ilyen emberként nevezte meg a kollégium vezetőjét, Utasi Jenőt, akit egyben a tóthfalusi közösség motorjának hívott.

A tóthfalusi diákotthont 2002-ben hozták létre a magyar kormány támogatásával. Az intézmény 65-70 lakó számára biztosít szállást és étkezést. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban