Vajdaság
A Fatima-jelenés méltó centenáriuma Martonoson
Betűméret:             

Fatima-ünnepséget tartottak vasárnap délután Martonoson. A Szűz Mária neve katolikus templom hagyományos rendezvényét ebben az évben a Fatimai-jelenés 100. évfordulója tiszteletére szervezte meg Ft. Savelin Zoltán martonosi katolikus plébános. A kerek évforduló tiszteletére minden eddiginél több hívő látogatott el a faluba, nem csak a környező településekről, hanem Magyarországról, Romániából, Horvátországból, sőt Szlovéniából is. Az ünnepi szentmisén és az azt követő gyertyás körmeneten kevés híján kétezer ember vett részt.

A szentmisét, amelyet sokan csak a templomajtón kívül felállított kivetítőn tudtak követni, Vinko Puljić szarajevói bíboros celebrálta. Noha a bíboros néhány szóval magyarul is köszöntötte a megjelent hívőket és az eseményen részt vevő közjogi méltóságokat, a prédikációt horvátul mondta el, amibe paptársai, közöttük dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és dr. Varga Lajos váci segédpüspök magyarul is belesegített, a misét viszont valamennyien a régen is használt latin nyelven fejezték be.

„Ez a gyönyörű ünnep nem elsősorban az én érdemem, én csak próbáltam folytatni azt, amit a Szűzanya tett meg elsőként, száz esztendővel ezelőtt, amikor eljött az emberisléghez és itt hagyta a szívét nekünk” - mondta az esemény után Savelin Zoltán plébános. ”Mi magyarok különösen ragaszkodunk édesanyánkhoz, kapaszkodunk ígéreteibe, támogatásába és segítségnyújtásába, hiszen az ember sokszor érzi, hogy olyan jó valakire támaszkodni, valaki áldását várni, azt, hogy simogasson meg bennünket mennyei szeretetével és az isteni üdvözlettel, amelyet 1917-ben lehozott nekünk a Földre.Igaz, ő három ártatlan és őszinte gyermeki szívet keresett meg, de azzal a szándékkal, hogy üzenetét a gyerekek adják majd át nekünk, felnőtteknek, adják tovább a jövő nemzedékének. Ami magát a szentmisét illeti, az is különleges volt erre az alkalomra. Valójában én Erdő Péter bíboros urat hívtam meg erre az eseményre még tavaly novemberben, aki azonban a két nappal ezelőtt Soroksáron megtartott magyarországi központi Fatima-ünnepség miatt nem tudta vállalni a felkérést. Személyi ismeretségem révén aztán Puljić bíboros urat kértem fel a mise celebrálására, aki örömmel vállalta a feladatot, és már csak itt árulta el, hogy bíborosként ez az első alkalom, hogy kifejezetten magyar plébánián, itt a Bácskában, a Délvidéken mutat be szentmisét.”

A templom kórusában ezúttal helyet kapott Fábrik Rudics Regina, a zentai Kis Szent Teréz plébánia fiatal kántora, aki az áldozás után elénekelte Caccini Ave Mariáját.

„Kántorként a martonosi már a harmadik mai szentmisém volt, de örömmel tettem eleget Savelin atya felkérésének, hiszen ilyen alkalmak nem mindig adódnak az ember életében, nekem ma ez volt a hab a tortán. Én a kántorságot felvállaltam és nagy örömmel csinálom mindig. Nálunk is vannak ünnepek, amelyek magasztosabbak, méltóságteljesebbek, mint a hétköznapok, de aki szereti, az mindig tiszta szívvel csinálja. Az elmúlt két hónapban a mindennapos feladatok mellett volt egy templomszentelőnk és egy templombúcsúnk is, de ha valahova meghívnak és lehetőségem van rá, szívesen elmegyek. Személy szerint nekem ez a Fatima-ünnepség egy óriási lelki feltöltődést adományozott.”

Vinko Puljić bíboros úr nem rejtette véka alá kellemes meglepődését a Martonoson látottak és tapasztaltak után.

„Meglepett, hogy hogyan készítették elő és szervezték meg ezt az eseményt, hogy mennyien eljöttek, csak hogy részt vegyenek rajta. Szemmel láthatóan az emberek szeretik ezt és szívből befogadták. Amikor Savelin atya meghívott, kicsit elcsodálkoztam ugyan, de eszem ágában sem volt nemet mondani, és most kimondottam örülök, hogy így tettem. Azt tapasztaltam, hogy az emberek őszintén meg kívánják fogadni a Szűzanya üzenetét és eltökéltek a krisztusi út követésében. Megvallom őszintén, hogy egy igazi nagy élménnyel távozom ebből a Tisza-parti falucskából.”

Az istentisztelet után került sor a látványos, gyertyás körmenetre, melynek során a hívők a zentai fiatalok fúvószenekarának kíséretében körbe vitték az évekkel ezelőtt Fatimából hozott Szűz Mária-szobrot a falu központjának mécsesekkel szegélyezett utcáin. Az esti sötétségben csodálatos volt a millió szentjánosbogárra emlékeztető rengeteg gyertyaláng a hívők kezében, akik tömött sorokban, énekelve vonultak végig a kijelölt útvonalon, hogy aztán a Szűzanya szobrával visszatérjenek a templomba.

Az egyházi rendezvényen tiszteletüket tették a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarkanizsai önkormányzat és Martonos helyi közösségének vezető tisztségviselői is. A templomkertben és a templom körül kegytárgyakat vásárolhattak a zarándokok, de kedvükre válogathattak a kirakodóvásárban kínált portékák közül is.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban