Gazdaság
Konferencia Szabadkán: Az információ lehet a gazdasági növekedés legfontosabb forrása
Kiosztották a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság Szabadkai konferenciáján

Az információ, mint a gazdasági növekedés legfontosabb forrása címmel tartotta meg szombaton Szabadkán egész napos Közgazdász konferenciáját a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság.

- Kilencedik alkalommal került sor a konferenciára és minden évben igyekszünk olyan kiemelt fontosságú témákat felvetni, amelyek időszerűek, környezetünk gazdasági fejlődése, a gazdaság versenyképességének növelése szempontjából fontosak – mondta üdvözlőbeszédében Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke.

A Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjainak irodalmi összeállítása után elsőként Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője tartott előadást Információszerzés, mint kihívás és a vajdasági magyarság lehetőségei címmel.

- A mai világban az a legfontosabb, hogy időben hiteles információk birtokába kerüljön a vállalkozó, a cég – hangsúlyozta Deli Andor kérdésünkre válaszolva. - Ki kell lépni az Internet világából, ahol nagyon sok információ van, de kevés relevanciával. Nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert itt vannak azok a források, ahol igazi információk birtokába juthat az ember. Számunkra pedig az elmúlt években éppen a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően megalapított Prosperitati Alapítvány, illetve annak irodai hálózati rendszere volt az első számú információforrás. Ennek kapcsán beszélhetünk gazdaképzésről, a start-up vállalkozások előképzéséről a pályázatokhoz. Úgy gondolom, hogy ezt tovább kell fejleszteni, hogy mire a mi régiónk is csatlakozik az európai uniós közös piachoz, addigra a lépéselőnyünket megerősítsük, s egyféle ugródeszkát biztosítsunk a vállalkozóinknak. Ha az európai átlagot is vesszük figyelembe, az EU-béli KKV-k mindössze 25 százaléka merészkedik ki az EU piacára. Úgy vélem, hogy ennek a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően felkészíthetjük időben a cégeinket arra, hogy nagyobb arányban merészkedjenek ki az közös, európai piacra, s kihasználhassák ezeket az előnyöket – mondta Deli Andor.

A konferencia keretében kiosztották a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj program okleveleit a vajdasági közgazdászképzésen résztvevő hallgatóknak. Az ösztöndíj-felhívásnak az volt a célja, hogy növelje a Vajdaságban a felsőoktatási intézményekben közgazdasági szakon tovább tanuló magyar nemzetiségű egyetemisták létszámát, az itthon maradás esélyét.

A meghirdetett pályázatra 30 beadvány érkezett, s azokat a Pallas Athéné Domus Educations Alapítvány Kuratóriuma bírálta el. A döntésük értelmében 26 felelt meg a kritériumoknak. A nyertesek a 2019-es tanévben 10 hónapon keresztül részesülnek havi 30 ezer forintnak megfelelő dinárösszegben. A 26 nyertes vagy az Újvidéki Közgazdasági Egyetemen tanul, illetve annak Szabadkai Közgazdasági Karán, vagy pedig a kamanci EDUCONS Egyetem Szabadkai kihelyezett tagozatán.

Az egyik nyertes Korhecz Réka, aki Újvidéken végzi tanulmányait.

- Nekem ez az ösztöndíj nagy segítséget jelent a tanulmányaim során, mert ezáltal sokkal versenyképesebb tudást tudunk megszerezni, s közéleti életünket is sokkal jelentősebb szintre tudjuk emelni.

- Hogyan látod, a gazdaságfejlesztési program hogyan befolyásolja a vajdasági magyarok vállalkozási kedvét?

- Úgy látom, hogy a támogatások mindenképpen hozzájárulnak a gazdaság fellendítéséhez, s képesek leszünk felzárkózni az anyaországi szinthez. A fiatalok között is van egy réteg, amelynek jelentős vállalkozói kézsége van, s ezt ki is használják, mert itt Vajdaságban is több támogatási lehetőség van a fiatalok számára is – mondta Korhecz Réka.

Dr. Dubéczi Zoltán, a Pallas Athéné Domus Educations Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a vajdaságban kiváló a közgazdászképzés, de mindig lehet javítani a képzés színvonalát is, az ösztöndíjakkal pedig lehet javítani az oktatáshoz való hozzáférést, illetve arra lehet ösztönözni a fiatalokat, hogy jobban teljesítsenek.

- Milyen kihívások vannak most a gazdaságban itt Európában?

- Ezt a kérdést is a tudás oldaláról közelítjük meg. Mi a versenyképességet, Magyarország és a magyar területek versenyképességét azzal próbáljuk javítani, hogy támogatjuk az oktatási tevékenységeket, kifejezetten a gazdaságtudományi képzéseket, valamint pénzügyi felvilágosító programokat is támogatunk, ami azt jelenti, hogy nemcsak egyetemistákat támogatunk, hanem középiskolások és általános iskolások részére is léteznek ilyen pénzügyi felvilágosító programok. A pénzügyi tudás, bármilyen szintről beszélünk is, rendkívül fontos nemcsak Magyarországon, Szerbiában, Európában, hanem világszerte egyaránt.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciájának délutáni programjában előadások hangzanak el. A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolának a szakemberei, illetve a Pro Scientia Naturae Alapítvány szakértői tartanak értekezéseket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed 25 bázisponttal csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra...
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 21:38 ]
Megkezdte működését a Mol első szerbiai üzemanyag-terminálja Karlócán (Sremski Karlovci) - közölte a Mol szerbiai leányvállalata, a Mol Serbia kedden. A magyar olajipari vállalat legnagyobb szerbiai beruházása keretében létrehozott üzemanyag-terminál az Euro Premium BMB és Euro Diesel üzemanyagok kezelésére és...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:48 ]
Tovább erősödik Budapest pénzügyi központ szerepe, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) már hivatalosan is budapesti székhelyéről működik, ennek köszönhetően a fejlesztési pénzintézet nemzetközileg elismertebbé és versenyképesebbé vált - hangsúlyozta ki Varga Mihály a bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán,...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban