Gazdaság
Konferencia Szabadkán: Az információ lehet a gazdasági növekedés legfontosabb forrása
Kiosztották a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság Szabadkai konferenciáján

Az információ, mint a gazdasági növekedés legfontosabb forrása címmel tartotta meg szombaton Szabadkán egész napos Közgazdász konferenciáját a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság.

- Kilencedik alkalommal került sor a konferenciára és minden évben igyekszünk olyan kiemelt fontosságú témákat felvetni, amelyek időszerűek, környezetünk gazdasági fejlődése, a gazdaság versenyképességének növelése szempontjából fontosak – mondta üdvözlőbeszédében Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke.

A Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjainak irodalmi összeállítása után elsőként Deli Andor, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője tartott előadást Információszerzés, mint kihívás és a vajdasági magyarság lehetőségei címmel.

- A mai világban az a legfontosabb, hogy időben hiteles információk birtokába kerüljön a vállalkozó, a cég – hangsúlyozta Deli Andor kérdésünkre válaszolva. - Ki kell lépni az Internet világából, ahol nagyon sok információ van, de kevés relevanciával. Nagyon fontosak az ilyen találkozók, mert itt vannak azok a források, ahol igazi információk birtokába juthat az ember. Számunkra pedig az elmúlt években éppen a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően megalapított Prosperitati Alapítvány, illetve annak irodai hálózati rendszere volt az első számú információforrás. Ennek kapcsán beszélhetünk gazdaképzésről, a start-up vállalkozások előképzéséről a pályázatokhoz. Úgy gondolom, hogy ezt tovább kell fejleszteni, hogy mire a mi régiónk is csatlakozik az európai uniós közös piachoz, addigra a lépéselőnyünket megerősítsük, s egyféle ugródeszkát biztosítsunk a vállalkozóinknak. Ha az európai átlagot is vesszük figyelembe, az EU-béli KKV-k mindössze 25 százaléka merészkedik ki az EU piacára. Úgy vélem, hogy ennek a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően felkészíthetjük időben a cégeinket arra, hogy nagyobb arányban merészkedjenek ki az közös, európai piacra, s kihasználhassák ezeket az előnyöket – mondta Deli Andor.

A konferencia keretében kiosztották a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj program okleveleit a vajdasági közgazdászképzésen résztvevő hallgatóknak. Az ösztöndíj-felhívásnak az volt a célja, hogy növelje a Vajdaságban a felsőoktatási intézményekben közgazdasági szakon tovább tanuló magyar nemzetiségű egyetemisták létszámát, az itthon maradás esélyét.

A meghirdetett pályázatra 30 beadvány érkezett, s azokat a Pallas Athéné Domus Educations Alapítvány Kuratóriuma bírálta el. A döntésük értelmében 26 felelt meg a kritériumoknak. A nyertesek a 2019-es tanévben 10 hónapon keresztül részesülnek havi 30 ezer forintnak megfelelő dinárösszegben. A 26 nyertes vagy az Újvidéki Közgazdasági Egyetemen tanul, illetve annak Szabadkai Közgazdasági Karán, vagy pedig a kamanci EDUCONS Egyetem Szabadkai kihelyezett tagozatán.

Az egyik nyertes Korhecz Réka, aki Újvidéken végzi tanulmányait.

- Nekem ez az ösztöndíj nagy segítséget jelent a tanulmányaim során, mert ezáltal sokkal versenyképesebb tudást tudunk megszerezni, s közéleti életünket is sokkal jelentősebb szintre tudjuk emelni.

- Hogyan látod, a gazdaságfejlesztési program hogyan befolyásolja a vajdasági magyarok vállalkozási kedvét?

- Úgy látom, hogy a támogatások mindenképpen hozzájárulnak a gazdaság fellendítéséhez, s képesek leszünk felzárkózni az anyaországi szinthez. A fiatalok között is van egy réteg, amelynek jelentős vállalkozói kézsége van, s ezt ki is használják, mert itt Vajdaságban is több támogatási lehetőség van a fiatalok számára is – mondta Korhecz Réka.

Dr. Dubéczi Zoltán, a Pallas Athéné Domus Educations Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a vajdaságban kiváló a közgazdászképzés, de mindig lehet javítani a képzés színvonalát is, az ösztöndíjakkal pedig lehet javítani az oktatáshoz való hozzáférést, illetve arra lehet ösztönözni a fiatalokat, hogy jobban teljesítsenek.

- Milyen kihívások vannak most a gazdaságban itt Európában?

- Ezt a kérdést is a tudás oldaláról közelítjük meg. Mi a versenyképességet, Magyarország és a magyar területek versenyképességét azzal próbáljuk javítani, hogy támogatjuk az oktatási tevékenységeket, kifejezetten a gazdaságtudományi képzéseket, valamint pénzügyi felvilágosító programokat is támogatunk, ami azt jelenti, hogy nemcsak egyetemistákat támogatunk, hanem középiskolások és általános iskolások részére is léteznek ilyen pénzügyi felvilágosító programok. A pénzügyi tudás, bármilyen szintről beszélünk is, rendkívül fontos nemcsak Magyarországon, Szerbiában, Európában, hanem világszerte egyaránt.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciájának délutáni programjában előadások hangzanak el. A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolának a szakemberei, illetve a Pro Scientia Naturae Alapítvány szakértői tartanak értekezéseket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az APR nem küldött ki semmilyen befizetőlapokat tartalmazó borítékokat - illusztráció
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:07 ]
Csü Tung-jü kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes választotta meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete új főigazgatójának vasárnap a szervezet legfőbb szerve, a Konferencia. Csü megválasztását a 194 tagállamból 105 támogatta, és ő lesz az első kínai a FAO élén. A biológus végzettségű, 55 éves...
2019. JÚNIUS 23.
[ 18:25 ]
A nyugat-balkáni országok polgárai július 1-jétől közel 30 százalékkal alacsonyabb díjak mellett telefonálhatnak roamingban egymás között. A Politika napilap cikke szerint ez a kezdete az áprilisban aláírt regionális roamigmegállapodás alkalmazásának. Az első szakaszban az árak 27 százalékkal csökkennek, 2021....
2019. JÚNIUS 21.
[ 10:12 ]
Hogyan járulhat hozzá a Kaizen a jobb üzleti eredményekhez? címmel tartottak nyílt napot ma a zentai dohánygyárban, ahol több mint húsz vállalat összesen mintegy hatvan képviselőjének nyílt lehetősége arra, hogy megismerkedjen azzal a különleges japán üzleti filozófiával, amely a minimális befektetésekkel megvalósuló...
2019. JÚNIUS 19.
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban