Gazdaság
Az áprilisi infláció éves szinten 9,6 százalék volt Szerbiában

Szerbiában áprilisban 1,5 százalékkal, 2021 áprilisához képest pedig 9,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.

Az áprilisi infláció 2021 decemberéhez képest 4,3 százalékkal nőtt.

A statisztikák szerint áprilisban az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 2,7 százalékkal, a ruházati cikkek és lábbelik 2,1 százalékkal, a közlekedés 1,8 százalékkal, az éttermek és szállodák ára 1,3 százalékkal, a rekreáció és a kultúra 1,2 százalékkal drágult.

A lakhatás, a víz, az áram, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok ára 1 százalékkal, a lakás karbantartása 0,9 százalékkal, az egészségügy pedig 0,6 százalékkal drágult.

Az egyéb termékek és szolgáltatások árai érdemben nem változtak.

Az infláció Szerbiában, csakúgy, mint a legtöbb más országban, tovább emelkedett, jelentette be a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS).

„A végrehajtó bizottság becslése szerint az elsődleges termékek, az energia világpiaci árának növekedése, valamint az importinfláció növekedése egy ideig továbbra is inflációs nyomást gyakorol majd, de ezek fokozatos gyengülése várható az előrejelzési horizonton”, emelte ki a központi bank. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától május 31-ig igényelhetik a fiatalok a száz eurós állami támogatást Szerbiában. A 16 és 29 év között fiatalok, akik eddig még nem jelentkeztek, megtehetik a kincstár (idp.trezor.gov.rs) honlapján. Az összeget június 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. Azoknak, akik az előző alkalommal már regisztráltak, ezt...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:08 ]
Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat...
2022. MÁJUS 14.
[ 16:30 ]
Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken, írja az MTI. Nem volt különösebb ellenkezés, a jogszabályt 117 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással szavazták meg. Hivatalosan 2023. januárt 1-jétől vezetik be az eurót, az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell...
2022. MÁJUS 14.
[ 7:42 ]
Beolvasás folyamatban