Gazdaság
Prosperitati: Újabb 152 család jutott házhoz, 233 vállalkozó pedig támogatáshoz 
Betűméret:             

A vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program immár 11. körének nyertes pályázóival írták alá a szerződés csütörtökön délelőtt Magyarkanizsán, a Vajdasági Birkózóakadémia csarnokában. Falusi házvásárlás, mikro- és kisvállalkozások kapacitásbővítése, nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztések szerepeltek ezúttal a pályázatkiírásban.

Az alkalmi ünnepségen megjelent Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese is, illetve a vajdasági magyar politikum jeles képviselői, köztük dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke.

Magyar Levente köszöntőjében aktuálpolitikai kérdésekről beszélt. Kiemelte, hogy mennyire fontos elkerülni egy európai háborús konfliktust, s ez a tétje a soron következő EP-választásoknak. Kitért a június elejei szerbiai önkormányzati választások fontosságára is.

- Hogyha vannak erős önkormányzatok, akkor lesz erős magyar intézményes közösség, és ha van erős magyar intézményes közösség, amit megtestesít a VMSZ, amit megtestesít a Prosperitati Alapítvány -- mások mellett --, akkor tudjuk folytatni azt a fajta támogatáspolitikát Budapestről, amit az utóbbi években megtapasztalhattak, hiszen lesz fogadókészség, és lesz professzionális végrehajtó-képesség is - hangsúlyozta Magyar Levente, aki kihasználva az alkalmat gratulált annak a 152 magánszemélynek, akik családi házat tudtak vásárolni a támogatásnak köszönhetően, illetve gratulálok annak a 233 vállalkozónak is, akik nagy lépést tudnak tenni vállalkozásuk építésében, bővítésében.

- Önök mind-mind kulcselemei annak a vajdasági magyar szövetnek, ami megtartotta ezt a közösséget a legnehezebb időkben is – emelte ki Magyar Levente.

A nagy érdeklődés a Prosperitati pályázatok iránt a délvidéki magyar közösség erejét jelzi, emelte ki beszédében Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

- A nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösség túlnyomó része továbbra is itthon, a szülőföldön képzeli el a boldogulást, akár családként házvásárlással, akár mezőgazdasági termelőként, akár gazdasági vállalkozást működtetve és munkahelyeket teremtve. De nem csak az szögezhető le, hogy a vajdasági magyarság túlnyomó többsége itthon képzeli el a jövőt és a boldogulást, hanem nagyon sokan ennek a lehetőségrendszernek köszönhetően hazajöttek az elmúlt években, vagy azért, mert házat vásároltak a Prosperitati Alapítvány támogatási rendszerének köszönhetően vagy azért, mert vállalkozást indítottak, vagy azért, mert mezőgazdasági termelővé váltak - szögezte le a VMSZ elnöke.

Pásztor Bálint arra is rámutatott, hogy a magyar közösség sikerességének egyik előfeltétele a magyar érdekképviselet fenntartása és megerősítése:

- Arra van szükség, hogy június 2-án mi magyarok győzzünk, hogy meg tudjuk tartani a befolyásunkat az önkormányzatokban, hogy növelni tudjuk polgármestereinknek a számát, ami pedig a június 9-ei európai parlamenti választásokat illeti, fontos, hogy minél több olyan képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe, aki olyan elveket vall és olyan értékek mellett él, mint mi, vajdasági magyarok, azaz a hagyományos értékek mellett teszi le voksát.

A magyarkanizsai birkózóakadémia színültig megtelt sportcsarnokában a tömbből és a szórványból is érkeztek sikeres pályázók a szerződésaláírásra. Papp Horváth Csilla családjával Moholról érkezett, falusi ház vásárlására pályáztak.

- Férjemmel mindketten Adán dolgozunk, emellett a földművelés sem áll tőlünk annyira távol. Gazdálkodunk is egy kicsit mellette, és akkor ezért volt fontos nekünk, hogy egy nagy udvaros, kényelmes házikónk legyen. Van egy pici gyermekünk is, ezért mindenképpen játszótér is tervben van az udvaron, továbbá kis kerti kiülő, hogy a baráti társaság is elférjen. Tehát vannak terveink.

Csilla azt is elmondta. Hogy Vajdaságban képzelik el a jövőjüket.

- Nem igazán volt opció számunkra, hogy más irányba kacsingassunk. Szerencsére mindkettőnknek van munkahelye, a föld is ide köt minket, úgyhogy itt maradunk. Ha lesznek még pályázatok, valószínűleg továbbra is próbálkozunk, de igazság szerint ezen még nem gondolkodtunk. Most örülünk annak, hogy ezt megcsináltuk pici babával, végig vittük, de valószínűleg a gazdaságfejlesztéses pályázatokat követni fogjuk továbbra is.

Bácskossuthfalváról érkezett Méhészkei Kiss Nimród vállalkozó.

- Korábbi körben már a kezdő vállalkozók pályázatán is részt vettem, az 2020-as kiírás volt. Most néhány év után volt rá lehetőség, hogy a gépparkomat bővítsem. A vállalkozásom reklámtermékek nyomtatásával, értékesítésével, munkaruházatok logózásával, értékesítésével foglalkozik. Három-négy év alatt ért el oda a vállalkozás, hogy további gépeket kellett beszerezni, és erre egy újabb lehetőség volt a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázat. A partnereink között leginkább Vajdaságban található kis és középvállalkozások vannak, a multinacionális cégekhez még úgymond nem nőttünk fel, de ez lenne a cél. Tervben van a Magyarországra való terjeszkedés, de egyelőre a hazai lehetőségeket szeretnénk úgymond teljesen kiaknázni - mondta Méhészkei Kiss Nimród.

A Prosperitati szerződéskötések után Magyar Levente a VMSZ vezetőinek a társaságában Adorjánra utazott, ahol a Kontakt Kft. Telephelyén egy kiemelt jelentőségű, nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadásán vett részt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia az év végéig benyújtja jelentkezését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) rendszerébe, ugyanis az EU által készített Nyugat-Balkán Növekedési Tervben a régió országai számára felajánlották a rendszerbe való bejutást. A SEPA egy olyan fizetési mód, amelyet az Európai Unió kezdeményezett, és célja, hogy...
2024. JÚNIUS 10.
[ 13:35 ]
A nyugat-szerbiai málnatermelők, akik szerint, a mezőgazdasági miniszter állításával ellentétben, nem született megállapodás a málna felvásárlási áráról, lezárták a gyorsforgalmi utat Požegánál, ahol több kilométernyi kocsisor vesztegel a hőségben ezekben az órákban is. A termelőknek egyetlen követelésük van,...
2024. JÚNIUS 9.
[ 15:51 ]
Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki...
2024. JÚNIUS 7.
[ 19:40 ]
Beolvasás folyamatban