Kárpát-medence
Kelemen Hunor: A parlamenti választásokon a szórvány szavazatai is hasznosulnak

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet a magyar szórvány napja alkalmából tartott erdélyi megbeszélésen vasárnap, hogy a decemberi romániai parlamenti választásokon azok a szavazatok is hasznosulnak, amelyeket a szórványban adnak le az RMDSZ-re. A virtuális térben tartott megbeszélésről a Maszol.ro portál számolt be.

A politikus kitért arra, hogy a szeptemberi önkormányzati választásokon az RMDSZ sok szórványközösségben rossz eredményeket ért el. Megjegyezte: helyenként csak pár tucat szavazat hiányzott a választási küszöb átlépéséhez, máshol viszont román pártokkal kötött szövetség által sikerült biztosítani a képviseletet.

Úgy vélte: őszinte önvizsgálatot kell tartani, és szembe kell nézni a kudarcok okával. Ahol ugyanis pár tucat szavazat hiányzott, ott megvan a tartalék a képviselet biztosításához, ha empátiával, törődéssel, minden tapasztalatot és tudást felmutatva erre koncentrál az RMDSZ.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzati választásokon szórványvidéken a magyar emberek sok esetben azért nem szavaztak az RMDSZ jelöltjeire, mert attól tartottak, hogy nem hasznosul a szavazatuk. Ezzel szemben a decemberi parlamenti választásokon minden RMDSZ-re leadott szavazat hasznos, minden szavazatból mandátum lesz. Így szerinte a szórványközösségek számára is van tétje a választásnak.

"Azáltal, hogy elmegyünk szavazni, véget vetünk ennek a káosznak, amely már nyolc esztendeje tart, és amelynek a következményei drámaiak" - idézte a politikust a Maszol.ro.

A szeptemberi önkormányzati választásokon az RMDSZ többek között a temesvári, Brassó városi és a Brassó megyei önkormányzatban is elveszítette képviseletét.

Az RMDSZ négy évvel ezelőtt döntött először arról, hogy az egyik székelyföldi megye jelöltlistáján befutónak számító helyet biztosít a szórvány képviselője számára. A Szeben megyei szórványból származó Benedek Zakariás négy évvel ezelőtt Hargita megyei jelöltként szerzett képviselői mandátumot, a december hatodikán tartandó választásokon a szövetség Kovászna megyei jelöltlistáján szerepel.

Erdélyben tizedik alkalommal ünnepelték meg Bethlen Gábor fejedelem születésnapján a magyar szórvány napját. Az ünnepségeket eddig valamely szórványközösség szervezte meg. Idén a járványügyi korlátozások miatt a rendezvényt a világhálón, a virtuális térben tartották. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:03 ]
A járványhelyzetre való tekintettel az idei évben rendhagyó módon online kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 19. ülése, illetve közvetlenül utána a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) plenáris ülése. A résztvevőket videó üzenetben Orbán Viktor miniszterelnök is üdvözölte. Elmondta, hogy furcsa év...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:08 ]
Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba - jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál, és ezt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette. Az ukrán...
2020. NOVEMBER 24.
[ 17:14 ]
Beolvasás folyamatban