Kárpát-medence
A magyarellenes lépések Ukrajnában nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak döntéseit
Betűméret:             

Magyarországot figyelmeztette az ukrán uniós nagykövet egy interjúban, amelyben azt mondta: „Ha átlépik a vörös vonalat, egyedül fognak maradni.” Szijjártó Péter erre megjegyezte, azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, illetve arról is beszélt, hogy Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek Magyarország nélkül nem fognak megszületni.

Ukrajna uniós tagjelölti státusa ellenére romlott a magyar nemzetiségiek helyzete Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy arra számítottak, Ukrajna EU-tagjelölti tárgyalásai során majd javulni fog a magyar nemzeti közösségek helyzete az országban. Megjegyezte, mindez logikus, helyes és szabályszerű eljárás lenne, azonban nem ez történik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, hangsúlyozva, hogy a decemberben elfogadott szabályok még rosszabb helyzetet teremtenek, ez pedig a súlyos jogi támadásokkal kiegészülve komoly aggodalomra ad okot.

A tárcavezető szerint a 2015-ben érvényes törvényekhez kellene visszatérni, a magyar nyelvű iskolák ellehetetlenítését pedig elfogadhatatlannak nevezte.

„A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében” – fogalmazott.

Ezért azt várjuk Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait, és azt várjuk az Európai Uniótól is, hogy lépjen fel ebben az ügyben – hangsúlyozta a miniszter az alábbi videóban, amelyben arról is beszélt, hogy milyen súlyos, koncentrált támadások érik a magyar nemzeti közösséget Ukrajnában.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről” – válaszolta Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek Magyarország nélkül nem fognak megszületni,

és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek a magyar féltől követelnek áldozatokat.

Az ukrán EU-nagykövet szerint Magyarország zsarolja az uniót Magyarország nem zsarolhatja az egész uniót, az EU meg fogja találni a módját, hogy megsegítse Kijevet – fogalmazott Vszevolod Csencov, Ukrajna Európai Unió mellé rendelt nagykövete a Do Rzeczy által szemlézett interjúban.

– Magyarország, mint minden EU-tagállam, a saját érdekeit védi, de gyakran mások, például Ukrajna kárára – fogalmazott Csencov, aki szerint az ukránoknak nyújtott 18 milliárd eurós segítség blokkolása miatt gyakorlatilag „Magyarország túszává” válik.

A diplomata szerint ha (a magyar miniszterelnök) átlép bizonyos vörös vonalakat, akkor teljesen elszigeteli magát.

Végül Csencov arról is beszélt: Magyarország racionális érvek nélkül nem blokkolhatja tovább a további, Oroszországot sújtó szankciókat. – Az, hogy nem akarom, egész egyszerűen nem működik az Európai Unióban – mondta. (MTI, Mandiner)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó...
2023. JANUÁR 23.
[ 12:26 ]
A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen. A miniszter a Csallóköz központjának számító városban, hagyományosan a Pázmaneum...
2023. JANUÁR 22.
[ 21:47 ]
Kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása, ezért kell elmélyülten ismerkednünk vele - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Galántán, ahol beszédet mondott a Magyar Kultúra Napja felvidéki központi ünnepségén vasárnap. A...
2023. JANUÁR 22.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban