Közlemények
MM: Az objektív tájékoztatáshoz való alapvető jog védelmében

A Magyar Mozgalom a legerélyesebben elítéli a Vajdasági Rádió és Televízió újságíróinak és más munkatársainak tömeges elbocsátását.

Sajtóértesülések szerint, anyagi okok miatt több mint 200 dolgozótól kell megválnia a médiaháznak. Olyan fiatal munkatársaknak szűnik meg a munkaviszonyuk, akik jelenleg tiszteletdíjasan, vagy pedig ügynökségeken keresztül dolgoznak a VRT-ben.

A közszolgálatiság komoly veszélybe kerül ezzel a tartományban, különös tekintettel arra, hogy a VRT látja el a kisebbségek nyelvén való tájékoztatást.

A kilátásba helyezett leépítés elsősorban a VRT magyar szerkesztőségeinek jelent érvágást a rádióban és a televízióban is, főleg azok után, hogy néhány tiszteletdíjas munkatársuktól már korábban meg kellett válniuk. Nemcsak a magyarajkú újságírók, hanem a gyártási folyamatban résztvevő más munkatársak elvesztése miatt is nehéz helyzetbe kerülnek. Mindkét szerkesztőség nyílt levélben fordult a vezérigazgatóhoz és a nyilvánossághoz. Azt kérik, hogy teremtsék meg az anyagi eszközöket az amúgy is szerény létszám fenntarásához, amivel biztosítani tudják a műsorfolyamot. Eddig két szakmai szervezet állt ki mellettük. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesület a helyzet tartós rendezését az alapítótól, a Köztársasági Parlamenttől, valamint az illetékes minisztériumtól várja, a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete pedig a médiaház igazgatóbizottságának címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a felelőtlen gazdálkodás miatt nem sodorhatják veszélybe a kisebbségi szerkesztőségeket.

A Magyar Mozgalom elnöksége tiltakozik a VRT-t érintő költségvetési megvonások miatt, követeli, hogy a kormány maradéktalanul teljesítse finanszírozási kötelezettségeit, biztosítsa a többnyelvű tartományi médiaház működéséhez nélkülözhetetlen szintű, valamint a fejlesztéseket is lehetővé tévő pénzelést, és szolidaritását fejezi ki az érintettekkel. Az elnökség szerint a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács feladata, hogy a magyar nyelven történő közszolgálati tájékoztatás védelmében megszólaljon, és politikai kapcsolatait latba vetve megakadályozza a vajdasági magyar közösséget érintő jogsértést. Amíg viszont a témával kapcsolatban semmilyen reagálás nem érkezik tőlük, addig úgy tűnik, a pártnak és a magyarok legfőbb érdekképviseleti szervének jóváhagyásával történnek a leépítések.

Szabadka, 2020.08.24.

A Magyar Mozgalom Elnöksége

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kedves Közönségünk! Elérkezett a várva várt pillanat: szeretettel ajánljuk figyelmükbe a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának SZEPTEMBERI játékrendjét. Ebben a hónapban a következő előadásokat tekinthetik meg: 09. 12. szombat - Szép Ernő: Lila ákác (19:30, Jadran színpad) 09. 25. péntek - Pass...
2020. SZEPTEMBER 7.
[ 11:43 ]
A Prosperitati Alapítvány értesíti a közvéleményt, hogy 2020. június 17-én meghirdetett IX. pályázati kör keretében, kezdő vállalkozók támogatására kiírt, két pályázati kategóriában döntés született az első komponensben (képzés, mentorálás) résztvevő pályázók köréről. A Pályakezdők vállalkozóvá...
2020. SZEPTEMBER 3.
[ 15:14 ]
2020. szeptember 4-én és 5-én a nemzeti összetartozás évének keretében a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) Az első 100 év címmel kisebbségi kerekasztal-beszélgetést szervez, amely a személyes és társadalmi felelősségvállalás jegyében online térbe helyeződik át. A rendezvény célja egy...
2020. AUGUSZTUS 31.
[ 13:29 ]
Beolvasás folyamatban