Közlemények
VMDK-közlemény: A magyar nyelvű média brutális kisajátítása

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felszólítja az illetékes intézményeket, hogy mielőbb reagáljanak és szüntessék meg a magyar nyelvű médiának egy párt által történő politikai befolyásolását, továbbá követeli Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének azonnali lemondását a lapnál betöltött tisztségéről.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elítéli a közpénzből működtetett vajdasági magyar média brutális kisajátítását a VMSZ részéről, akik haladó koalíciós partnerükhöz hasonlóan lábbal tipornak minden jogi és erkölcsi normát annak érdekében, hogy a sajtót teljes ellenőrzésük alá vonják.

E folyamat során Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének VMSZ-es parlamenti képviselővé választása csak egy újabb példa arra, hogyan lehet egy közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő napilapból pillanatok alatt pártközlönyt csinálni.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a sajtószabadságért, a szakmai és erkölcsi követelményeket tiszteletben tartó pártatlan tájékoztatásért száll síkra.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk olyan pártpolitikusoknak, mint Fremond Árpád köztársasági képviselőnek és a VMSZ alelnökének, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárnak és a VMSZ elnökségi tagjának, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökének, a VMSZ tisztségviselőjének és egyszemélyben a Magyar Szó jogászának tagságát a közpénzen működtetett napilapunk igazgatóbizottságában (TJGYT).

Ugyanezen okok miatt elfogadhatatlannak tartjuk Kovács Elvira parlamenti képviselőnek, a Szerb Képviselőház alelnökének, az Európai Integrációs Bizottság elnökének, az Európai Tanács parlamentáris küldöttsége tagjának, frakcióvezető-helyettesnek és a VMSZ alelnökének tagságát is az egyetlen közpénzen működtetett hetilapunk, a Hét Nap igazgatóbi- zottságában(TJGYT).

A fentiek értelmében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége követeli a köztársasági Elektronikus Médiumokat Szabályzó Testülettől (REM), a Korrupció Elleni Bizottságtól, a köztársasági polgárjogvédőtől, az Emberjogi és Kisebbségügyi, Társadalmi Párbeszéd Minisztériumától, hogy azonnal szüntessék meg az említett igazgatóbizottságokban kialakult politikai befolyást, adják vissza a magyar közösségnek a napi- és hetilapjukat, valamint vessenek véget annak, hogy a Nemzeti Tanács, mint a magyar nyelvű médiatermékek alapítója a továbbiakban is visszaélhessen a ráruházott hatáskörrel.

Még egyszer nyomatékosan felszólítjuk Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó igazgatónőjét, immár a VMSZ parlamenti képviselőjét, hogy ha egy szemernyi szakmai becsülete is van még, azonnali hatállyal mondjon le a napilapban betöltött tisztségéről.

Óbecse, 2020.12.11.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Író
2021. JANUÁR 19. [ 10:11 ]

Maradjunk annyiban, hogy a a VMSz sem nagyon mutogatja magát annyira.


Lazio
2021. JANUÁR 19. [ 8:54 ]

Mi ez a " VMDK " ? Valami gittegylet a szélső utcából , aki még azt a pár ezer aláírást sem tudta összeszedni, hogy indulhasson ezen a legutóbbi szánalmas szerbiai választásokon ? Nem kell osztani az észt és folyamatosan csak kritizálni, hanem a tettekben megmutatni, hogy mire képesek.


Balázs István.
2021. JANUÁR 18. [ 8:42 ]

Teljesen egyértelmű és konzekvens kellene hogy legyen eme követelésünk


A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 21. alkalommal szervezi meg akkreditált, nyári tanárképző programját, az Apáczai Nyári Akadémiát. A rendezvény a következő beosztás szerint valósul meg: 1. hét: A Természettudományi, valamint a Történelem és magyarság képzések Időpontja: 2021. július...
2021. JÚNIUS 2.
[ 9:32 ]
Pilinszky-versmegzenésítési pályázatot hirdet a Kertész Imre Intézet a napokban indult féléves programsorozatának keretében. A Kossuth-díjas költő születésének 100. évfordulója alkalmából zajló rendezvénysorozatban Pilinszky-ihlette új zenei alkotásokat vár az Intézet. A 2017 januárjától működő Kertész Imre...
2021. MÁJUS 29.
[ 12:14 ]
A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2021-ben immár tizedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, idén, a járványhelyzetre tekintettel, ismételten online formában. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak,...
2021. MÁJUS 28.
[ 11:44 ]
Beolvasás folyamatban