Világ
Josipović: A szerbek és horvátok viszonya példaértékű
Ivo Josipović horvát államfő Vukováron köszönetet mondott azon szerbek képviselőinek, akik elfogadták a megbékélési projektumot, mondván, a horvátok és szerbek viszonya ezért ma példaértékű lehet az egész világ előtt.
Josipović elmondta, “joggal jelentheti ki, hogy a horvátországi békés reintegráció a legbékeszeretőbb projektum volt egész Európában”, valamint, hogy Horvátország, alapelveivel és döntéseivel a haladó értékek, a kommunikáció értékei, az európainak nevezhető emberi viszonyok mellett tette le voksát.
A horvát elnök ma Vukováron a békés reintegráció 14. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hozzátette, sokkal jobb “száz napig tárgyalni, mint egy napon keresztül háborúzni”. A horvát elnök elmondta, országa az önállóság elmúlt húsz éve alatt fárasztó utat tett meg, tudósít a zágrábi Vijesnik.
Josipović meggyőződése, hogy Horvátország ma készen áll a nagy előrelépésre. ”Hamarosan itt van az EU csatlakozással kapcsolatos népszavazás, ez pedig országunk és Európa közötti, de az önmagunk iránti bizalmi viszony része is. Igazságosság nélkül nincs szilárd társadalom, az igazságosság pedig abban is kifejezésre jut a megbékélési folyamat során, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket, mert igazság nélkül nincs béke sem”, üzente horvát elnök.
Josipović emlékeztetett arra, hogy az igazságosság abban is megnyilvánul, hogy felkutatják és megtalálják az eltűnteket, akik között vannak horvátok és szerbek is, s abban is, hogy mindenki, akinek egykoron el kellett hagynia otthonát, visszatérhessen oda. “Éppen ezért látom a mai napot a bizalom, a béke és az igazságosság ünnepének”, szögezte le Josipović, aki hozzátette, reményekkel teli tekint Vukovár jövője felé. (Tanjug)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerdán ismertetett részletek szerint megfelelő állásajánlathoz, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz köti a brit kormány a jövő évtől a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 8:35 ]
Sértett félként lépett be az 1989-es forradalom perébe Valentin Ceausescu, az egykori román kommunista diktátor fia - írta keddi számában az Adevarul című lap. A 72 éves Valentin az 1989 karácsonyán kivégzett Nicolae és Elena Ceausescu elsőszülött fia, a Ceausescu család utolsó, még életben lévő tagja. A...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 13:01 ]
Ismét súlyosbodott a helyzet a Donyec-medencében: a szakadár erők támadását követően tűzharc alakult ki a szemben álló felek között kedden a Luhanszk megyei Zolote település közelében, aminek következtében egy ukrán katona életét vesztette, és négy megsebesült - közölte az ukrán erők parancsnoksága. A...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 12:26 ]
Beolvasás folyamatban