Világ
Josipović: A szerbek és horvátok viszonya példaértékű
Betűméret:             
Ivo Josipović horvát államfő Vukováron köszönetet mondott azon szerbek képviselőinek, akik elfogadták a megbékélési projektumot, mondván, a horvátok és szerbek viszonya ezért ma példaértékű lehet az egész világ előtt.
Josipović elmondta, “joggal jelentheti ki, hogy a horvátországi békés reintegráció a legbékeszeretőbb projektum volt egész Európában”, valamint, hogy Horvátország, alapelveivel és döntéseivel a haladó értékek, a kommunikáció értékei, az európainak nevezhető emberi viszonyok mellett tette le voksát.
A horvát elnök ma Vukováron a békés reintegráció 14. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hozzátette, sokkal jobb “száz napig tárgyalni, mint egy napon keresztül háborúzni”. A horvát elnök elmondta, országa az önállóság elmúlt húsz éve alatt fárasztó utat tett meg, tudósít a zágrábi Vijesnik.
Josipović meggyőződése, hogy Horvátország ma készen áll a nagy előrelépésre. ”Hamarosan itt van az EU csatlakozással kapcsolatos népszavazás, ez pedig országunk és Európa közötti, de az önmagunk iránti bizalmi viszony része is. Igazságosság nélkül nincs szilárd társadalom, az igazságosság pedig abban is kifejezésre jut a megbékélési folyamat során, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket, mert igazság nélkül nincs béke sem”, üzente horvát elnök.
Josipović emlékeztetett arra, hogy az igazságosság abban is megnyilvánul, hogy felkutatják és megtalálják az eltűnteket, akik között vannak horvátok és szerbek is, s abban is, hogy mindenki, akinek egykoron el kellett hagynia otthonát, visszatérhessen oda. “Éppen ezért látom a mai napot a bizalom, a béke és az igazságosság ünnepének”, szögezte le Josipović, aki hozzátette, reményekkel teli tekint Vukovár jövője felé. (Tanjug)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A jövő héten kezdődő párizsi nyári olimpiát és a náci Németország általi megszállás alóli felszabadulás nyolcvanadik évfordulóját ünnepelte Franciaország vasárnap a nemzeti ünnep alkalmából rendezett nagyszabású katonai díszszemlén. Az esemény fénypontjaként az olimpiai fáklyával a kezében egy Napóleon-féle...
2024. JÚLIUS 14.
[ 19:32 ]
A montenegrói rendőrség megerősítette Milo Đukanović volt montenegrói köztársasági elnök védelmét, a belügyi tárca ugyanakkor közölte, egyelőre nem erősítették meg azokat a médiában megjelent híreszteléseket, amelyek szerint merényletet terveznek a politikus ellen, az ellenőrzés és a külföldi hírszerző...
2024. JÚLIUS 14.
[ 18:27 ]
Több ember életét vesztette vagy megsebesült vasárnap egy támadásban egy baden-württembergi kisvárosban – jelentette a Bild című német lap alapján az MTI. Az eset Lautlingenben történt, az elkövető a hírek szerint egy vadász volt. Az első sajtójelentésekben nem szerepelt, hogy a tettes pontosan milyen módon végzett az...
2024. JÚLIUS 14.
[ 16:14 ]
Beolvasás folyamatban