Világ
Josipović: A szerbek és horvátok viszonya példaértékű
Ivo Josipović horvát államfő Vukováron köszönetet mondott azon szerbek képviselőinek, akik elfogadták a megbékélési projektumot, mondván, a horvátok és szerbek viszonya ezért ma példaértékű lehet az egész világ előtt.
Josipović elmondta, “joggal jelentheti ki, hogy a horvátországi békés reintegráció a legbékeszeretőbb projektum volt egész Európában”, valamint, hogy Horvátország, alapelveivel és döntéseivel a haladó értékek, a kommunikáció értékei, az európainak nevezhető emberi viszonyok mellett tette le voksát.
A horvát elnök ma Vukováron a békés reintegráció 14. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hozzátette, sokkal jobb “száz napig tárgyalni, mint egy napon keresztül háborúzni”. A horvát elnök elmondta, országa az önállóság elmúlt húsz éve alatt fárasztó utat tett meg, tudósít a zágrábi Vijesnik.
Josipović meggyőződése, hogy Horvátország ma készen áll a nagy előrelépésre. ”Hamarosan itt van az EU csatlakozással kapcsolatos népszavazás, ez pedig országunk és Európa közötti, de az önmagunk iránti bizalmi viszony része is. Igazságosság nélkül nincs szilárd társadalom, az igazságosság pedig abban is kifejezésre jut a megbékélési folyamat során, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket, mert igazság nélkül nincs béke sem”, üzente horvát elnök.
Josipović emlékeztetett arra, hogy az igazságosság abban is megnyilvánul, hogy felkutatják és megtalálják az eltűnteket, akik között vannak horvátok és szerbek is, s abban is, hogy mindenki, akinek egykoron el kellett hagynia otthonát, visszatérhessen oda. “Éppen ezért látom a mai napot a bizalom, a béke és az igazságosság ünnepének”, szögezte le Josipović, aki hozzátette, reményekkel teli tekint Vukovár jövője felé. (Tanjug)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát - nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában. Kurugöl, aki az egyik izmiri egyetem orvostudományi karának tanára, a beszélgetés során azt mondta: időről időre megtörtént, hogy háziorvosi...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 19:55 ]
Erős földrengés rázta meg az éjjel 1 óra 30 perc körül Horvátország középső részét. A rengés magnitúdója a Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű volt, közölte a horvát szeizmológiai intézet. Az EMSC elsődleges becslései szerint a rengés magnitúdója a Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű volt, az...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 9:32 ]
A világon 230 050 677 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 718 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 229 517 471 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 707 807 volt. A...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 6:49 ]
Beolvasás folyamatban