Világ
Josipović: A szerbek és horvátok viszonya példaértékű
Betűméret:             
Ivo Josipović horvát államfő Vukováron köszönetet mondott azon szerbek képviselőinek, akik elfogadták a megbékélési projektumot, mondván, a horvátok és szerbek viszonya ezért ma példaértékű lehet az egész világ előtt.
Josipović elmondta, “joggal jelentheti ki, hogy a horvátországi békés reintegráció a legbékeszeretőbb projektum volt egész Európában”, valamint, hogy Horvátország, alapelveivel és döntéseivel a haladó értékek, a kommunikáció értékei, az európainak nevezhető emberi viszonyok mellett tette le voksát.
A horvát elnök ma Vukováron a békés reintegráció 14. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hozzátette, sokkal jobb “száz napig tárgyalni, mint egy napon keresztül háborúzni”. A horvát elnök elmondta, országa az önállóság elmúlt húsz éve alatt fárasztó utat tett meg, tudósít a zágrábi Vijesnik.
Josipović meggyőződése, hogy Horvátország ma készen áll a nagy előrelépésre. ”Hamarosan itt van az EU csatlakozással kapcsolatos népszavazás, ez pedig országunk és Európa közötti, de az önmagunk iránti bizalmi viszony része is. Igazságosság nélkül nincs szilárd társadalom, az igazságosság pedig abban is kifejezésre jut a megbékélési folyamat során, hogy a bűnösök elnyerik büntetésüket, mert igazság nélkül nincs béke sem”, üzente horvát elnök.
Josipović emlékeztetett arra, hogy az igazságosság abban is megnyilvánul, hogy felkutatják és megtalálják az eltűnteket, akik között vannak horvátok és szerbek is, s abban is, hogy mindenki, akinek egykoron el kellett hagynia otthonát, visszatérhessen oda. “Éppen ezért látom a mai napot a bizalom, a béke és az igazságosság ünnepének”, szögezte le Josipović, aki hozzátette, reményekkel teli tekint Vukovár jövője felé. (Tanjug)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság az Ukrajnának szánt, 18 milliárd eurós keretű makroszintű pénzügyi támogatás keretében 1,5 milliárd eurót folyósított Ukrajnának - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken. Az Európai Unió azért hozta létre ezt a pénzügyi eszközt, hogy stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 22:05 ]
Bűnszervezet megalakítása, minősített rablás és bizonyítékok eltávolítása miatt emeltek vádat a podgoricai felsőbírósághoz vezető alagút megásói ellen - jelentette be a montenegrói belügyminiszter pénteken. A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Filip Adžić közölte: a hat ember...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 19:54 ]
Megkezdte Ferenc pápa pénteken kétnapos látogatását a dél-franciaországi Marseille-ben, ahol részt rész a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozók (Rencontres Méditerranéennes) záró programján. A katolikus...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban