Kultúra
Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat

Az idei Herceg János Irodalmi Díj nyertesének, Kontra Ferenc írónak Fekete J. József akadémikus író, műkritikus, a Berta Ferenc Zsebszínház elnöke a Zsebszínház sorrendben 191. Találkozások című kulturális műsorának keretében nyújtotta át a rangos elismerést.

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban tartott művelődési eseményen Samu János Vilmos és Beke Ottó irodalmárok, a szabadkai Tanítóképző Egyetemi Kar előadói beszélgettek a díjazottal gazdag írói pályafutásáról, megjelent köteteiről, a legutóbbi három regénye műfajáról. Beszélgetésük ideje alatt készült el a közönség szeme láttára a díj részét képező olajfestmény, Milorad Rađenović, a ’76-os képzőművészeti csoport elnökének alkotása, akinek úgyszintén bepillanthattunk eddigi képzőművészeti tevékenységébe az előcsarnokban kiállított retrospektív kiállításnak köszönhetően.

- Mit jelent egy sokszorosan díjazott, sikeres író számára ez az elismerés? – kérdeztük a kitüntetettet.

- A Herceg János Irodalmi Díj egy itthoni díj, ennek a térségnek a díja és az én számomra azért mond különösen sokat, mert Herceg Jánost gyerekkoromtól ismertem. Nagyon fontos ez nekem, mert magam is generációkat kötök össze. Kisgyerekkoromtól ismertem, a család barátja volt, a Leányvár, ahol ő lakott Kiskőszegen mindössze néhány kilométerre volt a nagyszüleim házától, tehát nagyon sokszor találkoztunk. Generációkat összekötő ez a térség is, amelyről én is írtam és amelyről Herceg János is írt – nyilatkozta Kontra Ferenc.

Fekete J. József elmondta, azt szerették volna, hogy ez az irodalmi díj a nyugat-bácskai régió és a Vajdaság egyik legjelentősebb irodalmi díja legyen.

- Ahogy elnéztem, az elmúlt esztendőkben a sajtóban oda helyezik a díjat a Híd Irodalmi Díj és a Szenteleki Irodalmi Díj mögé, ami természetesen nem rangsorolást jelent, hanem azt, hogy a legjelentősebbek közé sorolják. Idén kilencedik alkalommal ítéltük oda, és eddig mind olyanok a díj nyertesei, akik Herceg János szellemiségét továbbvitték ebben a térségben – hallottuk Fekete J. Józseftől.

A 106 éve született és 20 éve elhunyt Herceg János akadémikus íróra való idei megemlékezés május 11-én, az író sírjánál megejtett koszorúzással kezdődött. Fekete J. József akkor hozta nyilvánosságra az idei díjazott kilétét. Mint az az indoklásban elhangzott, a Berta Ferenc Zsebszínház elnöksége által kinevezett bírálóbizottság, Csík Mónika költő, Fekete J. József kritikus, Gobbi Fehér Gyula író, Sándor Zoltán író a 2015-ös Herceg János Irodalmi Díjat azért ítélte Kontra Ferenc írónak, mert műveiben folyamatosan a régiónkhoz kötődő tapasztalatait jeleníti meg. A Drávaszögből indul és számos ausztráliai és európai kitérő közben oda is tér vissza. Folyton az idegenség és az otthonosság mezsgyéjén jár kiváló tollú határsértőként miközben a hallomásból ismert, a családi legendáriumban megőrzött történetek közé szövi saját történetét, az otthon emlékét és az idegenben megélt megpróbáltatásokat.

A díj átadásával véget ért az idei Duna-táji Herceg János Napok rendezvénysorozat, amelyet Zombor Város önkormányzata támogatott. Az eseményt, akárcsak a havonta megrendezésre kerülő korábbi Találkozásokat, ezúttal is a Zsebszínház muzsikája tette hangulatosabbá.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma kezdődik a Magyar Filmhét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 10:37 ]
A Dévai Kolostori Kölyökszínház amatőr színjátszó csoportja közösségépítő céllal kirándul Vajdaságba, ahol négy helyszínen színházi előadást mutat be. A csoport a színjátszás öröméért alakult, de a társulat mára már több száz előadáson van túl. Vajdasági vendégszerepléseiken Michaele Paulicelli: Forza...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:02 ]
A nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata tegnap este sajtótájékoztatón számolt be a XXIV. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján elért sikeréről. Jenovay Lajos társulatvezető elmondta, hogy az utóbbi két évtizednyi időszakban a mostani előadással szép eredményről számolhatnak be, hiszen a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 9:16 ]
Másfél évtizede hunyt el Bori Imre akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a vajdasági magyar kulturális közélet kiemelkedő személyisége. A Széchenyi-díjas írodalmárról ma délelőtt az újvidéki sírjánál emlékeztek meg családtagjai, kollégái és tisztelői. A megemlékezést a Magyar Nyelv és Irodalom...
2019. ÁPRILIS 17.
[ 20:40 ]
Beolvasás folyamatban