Kultúra
Szórványrendezvények a Kolompos együttessel

A belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Nemzeti Tanács közös szervezésében a bánáti gyerekek részére ma két helyszínen tartott koncertet a budapesti Kolompos együttes.

Hertelendyfalván mintegy 200-220 gyerek volt jelen a hangversenyen. A helybelieken kívül Pancsováról, Zichyfalváról, Székelykevéről és az Antalfalvi községből érkeztek. A nagybecskereki koncerten mintegy 850-900 diák vett részt, ide nyolc községből érkeztek a fiatalok: Törökkanizsáról, Törökbecséről, Csókáról, Nagykikndáról, Magyarcsernyéről, Szécsányból és Begaszentgyörgyről.

Nagy Zoltán, a Kolompos együttes vezetője szerint ma két különböző koncerten vannak túl, a hertelendyfalvi helyszínen minden figyelem összpontosult, kommunikálhattak a gyerekekkel, a nagybecskereki koncerten pedig a tömeg volt a meghatározó, viszont itt is a gyerekek zöme minden mozdulatra odafigyelt, bekapcsolódott a közös játékokba is. Mindkét hangversenynek megvolt a maga varázsa, ám mindkét alkalom jó volt arra, hogy belopják a gyerekszívekbe a magyar dalocskákat, hogy megmutassák nekik a hagyományos hangszereket, hogy együtt énekeljenek, szórakozzanak.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a világot járó Kolompos zenekar jól ismeri a gyerekeket, a népzene népszerűsítése mellett fontosnak tartják, hogy lekössék a gyerekek figyelmét, régi hangszereket is bemutattak nekik, a gyerekek pedig végig nagyon élvezték az előadásukat, együtt énekeltek a zenészekkel, aktívan hozzájárultak a dalokhoz, és tetszésüket kifejezték, tapsoltak sokat.

Dezső János, a belgrádi Balassi Intézet Collegium Hungaricum igazgatója elmondta, hogy szívéhez talán a legközelebb az ilyen szórványrendezvények állnak. A céljuk az volt, hogy a lehető legszínvonalasabb, gyermekekhez szóló zenekart, a Kolompos együttest hozzák el a Bánságba, amely együttesnek a műsora, zenéje mélyen a magyar hagyományokban gyökerezik, és azt tervezik a jövőben is, hogy minél gyakrabban szervezzenek hasonló programot, és más helyszíneken is, jövőre Nyugat-Bácskában szeretnének szórványrendezvényt szervezni.

Dezső János még azt is elmondta, hogy az év végére igazi "csemegével" készülnek, Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és barátaik lépnek fel a belgrádi Magyar Intézet szervezésében, mégpedig december 13-án 20 órától Újvidéken a városháza dísztermében, december 14-én Kragujevacon tartanak koncertet, a régi gimnázium dísztermében, 15-én este fél tízkor Belgrádban, a Kolarac dísztermében lépnek fel, december 16-án pedig Bácskossuthfalván, a református templomban lesz az igazi, nagy magyar buli, a karácsonyi ünnepség.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Sharon Stone emlékiratain dolgozik - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 12.
[ 19:28 ]
Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője - tudatta a Kalman Maklary Fine Arts az MTI-vel. A galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg,...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 19:49 ]
Az egykori Jugoszlávia első művésztelepe 2022-ben ünnepli megalapításának 70 éves évfordulóját. A jeles jubileum alkalmával azokra a művészekre is emlékeznek majd, akik a hét évtized alatt meghatározó alakjai, alakítói voltak ennek az alkotótábornak. A művésztelepet 1952-től minden évben rendszeresen megrendezték. Ezt...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 19:36 ]
Kormányzati támogatásból készülhetnek felvételek az elhalasztott 20. Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) beválogatott előadásokról. Az eredetileg júniusra meghirdetett POSZT-ot a szervezők a koronavírus-járvány miatt először szeptemberre tették át. Szerdán azonban bejelentették, hogy a fesztivál...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban