Kultúra
Ausztriában és Portugáliában is taroltak a Görög testvérek
A Salzburgi Ünnepi Játékokon léptek színpadra a szabadkai zongoristák
Betűméret:             

Abszolút győzelmet aratott Görög Noémi és Görög Enikő a portugáliai Sardoal International Piano Meeting versenyen, egyben ösztöndíjat nyertek a salzburgi Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémiára. Az akadémia díját és az ezzel járó pénzjutalmat a Salzburgi Ünnepi Játékok gáláján vették át a zongoristák.

A Görög testvérek augusztusban részt vettek a világ legtehetségesebb fiatal zeneművészei számára meghirdetett Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémián (International Summer Academy of the Mozarteum University Salzburg), amelyen 900 előadó közül bekerültek a legjobb tíz olyan művész közé, akik a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, Salzburgi Ünnepi Játékokon megrendezett gálán adtak koncertet augusztus 26-án.

Görög Noémi a Vajdaság Mának adott interjújában köszönetet mondott az argentin származású Aquiles Delle Vigne professzornak, aki felfigyelt a vajdasági zongoraduóra és meghívta őket tavalyi mesterkurzusára. „Delle Vigne hívta fel a figyelmünket a kiváló salzburgi akadémiára, amely egyben megnyitja az utat a díjazottak számára a Salzburger Festspiele felé” – nyilatkozta dr. Görög Noémi zongoraművész.

„Óriás lehetőség volt számunkra a legendás Nagy Fesztiválteremben, a Grosser Saalban muzsikálni, ahol a legnagyobbak léptek színpadra előttünk” – lelkendezik Görög Noémi. A komolyzene fellegvárában a zongorakettős Ravel La valse című művét adta elő, a koncertet az osztrák televízió is közvetítette. A díjátadót követően számos felkérést és elismerést zsebelt be a zongorakettős, több európai koncertlehetőség mellett egy dél-afrikai hangversenymeghívást is kaptak – tudtuk meg a szabadkai művészektől, akik elmondták, hogy a salzburgi sikerek igazi ugródeszkát jelenthetnek majd a világ nagy hangversenytermei felé.

A Görög zongorakettős a nyár folyamán több helyen is koncertezett. Évek óta részt vesznek a balatoni Klassz a parton! rendezvénysorozaton, ahol a felnőtt közönség szórakoztatása mellett több gyermekhangversenyt is tartottak a BonBon Matiné házigazdájával, Lukácsházi Győzővel közösen. Ennek folytatásaként októberben a Bartók Rádióban lépnek fel a népszerű komolyzenei gyermekműsorban, majd Lukácsházival közösen 12 helyszínen tartanak gyermekműsorokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Görög Sisters formáció hamarosan megjelenteti új albumát is, amelyet a bayreuthi Steingraeber & Söhne zongoramanufaktúra stúdiójában vesznek fel. A művészek elmondása szerint a 2015-ben kiadott Let's play! című hanglemezhez képest a most készülő, balett és tánczenei műveket tartalmazó Let's dance! című új album derűsebb, lendületesebb lesz. A CD-t a jövő év elejére ígéri Szabadka legsikeresebb zongorakettőse.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Író-olvasó találkozó volt Muzslyán - illusztráció
2024. FEBRUÁR 22.
[ 23:15 ]
Meghalt Czakó Gábor író - illusztráció
2024. FEBRUÁR 21.
[ 10:41 ]
Munkácsy Mihály úgy vált világhírű művésszé, hogy közben megmaradt igaz magyarnak – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden Békéscsabán. Závogyán Magdolna a Munkácsy 180 emlékév és a Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalása című...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 10:17 ]
Filmes életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntette ki kedden a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Marti Scorsese amerikai filmrendezőt, írja az MTI. Scorsese filmjei az elmúlt fél évszázadban védjeggyé váltak. Mindig is küzdött a függetlenségéért és művészi elképzelései megvalósításáért – mondta Wim...
2024. FEBRUÁR 21.
[ 10:13 ]
Új, online kiállításként is elérhetőek John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kedden az MTI-vel. Mint a közleményben felidézik, az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 9:50 ]
Beolvasás folyamatban