Kultúra
Ausztriában és Portugáliában is taroltak a Görög testvérek
A Salzburgi Ünnepi Játékokon léptek színpadra a szabadkai zongoristák
Betűméret:             

Abszolút győzelmet aratott Görög Noémi és Görög Enikő a portugáliai Sardoal International Piano Meeting versenyen, egyben ösztöndíjat nyertek a salzburgi Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémiára. Az akadémia díját és az ezzel járó pénzjutalmat a Salzburgi Ünnepi Játékok gáláján vették át a zongoristák.

A Görög testvérek augusztusban részt vettek a világ legtehetségesebb fiatal zeneművészei számára meghirdetett Mozarteum Nemzetközi Nyári Akadémián (International Summer Academy of the Mozarteum University Salzburg), amelyen 900 előadó közül bekerültek a legjobb tíz olyan művész közé, akik a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, Salzburgi Ünnepi Játékokon megrendezett gálán adtak koncertet augusztus 26-án.

Görög Noémi a Vajdaság Mának adott interjújában köszönetet mondott az argentin származású Aquiles Delle Vigne professzornak, aki felfigyelt a vajdasági zongoraduóra és meghívta őket tavalyi mesterkurzusára. „Delle Vigne hívta fel a figyelmünket a kiváló salzburgi akadémiára, amely egyben megnyitja az utat a díjazottak számára a Salzburger Festspiele felé” – nyilatkozta dr. Görög Noémi zongoraművész.

„Óriás lehetőség volt számunkra a legendás Nagy Fesztiválteremben, a Grosser Saalban muzsikálni, ahol a legnagyobbak léptek színpadra előttünk” – lelkendezik Görög Noémi. A komolyzene fellegvárában a zongorakettős Ravel La valse című művét adta elő, a koncertet az osztrák televízió is közvetítette. A díjátadót követően számos felkérést és elismerést zsebelt be a zongorakettős, több európai koncertlehetőség mellett egy dél-afrikai hangversenymeghívást is kaptak – tudtuk meg a szabadkai művészektől, akik elmondták, hogy a salzburgi sikerek igazi ugródeszkát jelenthetnek majd a világ nagy hangversenytermei felé.

A Görög zongorakettős a nyár folyamán több helyen is koncertezett. Évek óta részt vesznek a balatoni Klassz a parton! rendezvénysorozaton, ahol a felnőtt közönség szórakoztatása mellett több gyermekhangversenyt is tartottak a BonBon Matiné házigazdájával, Lukácsházi Győzővel közösen. Ennek folytatásaként októberben a Bartók Rádióban lépnek fel a népszerű komolyzenei gyermekműsorban, majd Lukácsházival közösen 12 helyszínen tartanak gyermekműsorokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Görög Sisters formáció hamarosan megjelenteti új albumát is, amelyet a bayreuthi Steingraeber & Söhne zongoramanufaktúra stúdiójában vesznek fel. A művészek elmondása szerint a 2015-ben kiadott Let's play! című hanglemezhez képest a most készülő, balett és tánczenei műveket tartalmazó Let's dance! című új album derűsebb, lendületesebb lesz. A CD-t a jövő év elejére ígéri Szabadka legsikeresebb zongorakettőse.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezik a Ludasi Népzenei Tábort. A pénteken kezdődő népzenei tábor keretében július 13-án, szombaton este 7 órától a szegedi Csergő banda népzenei koncertje és moldvai táncház lesz a ludasi Kosztolányi-házban. Július 14-én, vasárnap este 8 órától a topolyai Csörgő...
2024. JÚLIUS 11.
[ 14:35 ]
A Tiktok-sztár INIKO és a „jégember” Wim Hof ​​fellépésével nyitották meg az EXIT fesztivált tegnap este, a nulladik napon. A rendezvény július 14-ig tart a péterváradi várban, ahol több mint 40 színpadot állítottak fel. A fesztivál újdonsága éppen a nulladik nap volt, amelyet Nikola Tesla születésnapjának...
2024. JÚLIUS 11.
[ 8:20 ]
Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól. Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült...
2024. JÚLIUS 9.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban