Kultúra
Zenta: Két tehetséges fiatal, akiknek az útja újra meg újra összeér

Két rendkívül tehetséges zentai születésű, jelenleg Budapesten élő fiatal művész, Sőregi Anna népdalénekes és Rudics Mónika grafikus voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei csütörtökön este.

Sőregi Anna és Rudics Mónika egészen kisgyermekként ismerkedett meg egymással, hiszen osztálytársak és barátnők voltak az általános iskolában, aztán a középiskolai tanulmányai Mónikát Szegedre sodorták, ugyanis már akkor művészeti középiskolába iratkozott, Anna pedig a Zentai Gimnázium tanulója lett. Az egyetemi tanulmányait Mónika Egerben, Anna pedig Budapesten végezte, néhány hónappal ezelőtt azonban Mónika is Budapestre költözött és ott állt munkába, így az útjaik nagy-nagy örömükre hosszú idő után újra összeértek.

De nemcsak ez a közös bennük, hanem az is, ahogyan a művészetek felé kezdtek fordulni, mert bár más-más művészeti ág ragadta magával őket, mindkettejükre igaz, hogy a környezetük már nagyon korán felfigyelt a tehetségükre, és bár eleinte inkább csupán szabadidős tevékenységként tekintettek a népdaléneklésre, illetve a képzőművészetre, ezeknek a szerepe egyre meghatározóbbá vált az életükben, olyannyira, hogy egy idő után rá kellett jönniük arra, ezek azok a területek, amelyeket a hivatásuknak kell választaniuk, és saját bevallásuk szerint ma már nagyon örülnek annak, hogy mindezt időben felismerték, hiszen ez az, aminek köszönhetően ma mindketten azzal foglalkozhatnak, amit a legjobban szeretnek.

Mónika, aki az elmúlt évek során több igen sikeres projektumban is részt vett, jelenleg egy budapesti reklámügynökségnél dolgozik, a legnagyobb vágya azonban az, hogy egyszer majd saját ügynökséget hozzon létre, amely lehetőséget teremt számára arra, hogy ne elsősorban a megrendelők igényei, hanem sokkal inkább a saját elképzelései határozzák meg, milyen alkotásokat hoz létre. Anna a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul, ám tanulmányai mellett rendszeresen fellép, nagy sikerrel szerepelt a Fölszállott a páva elnevezésű népzenei tehetségkutató műsor két sorozatában is, nemrég közös lemezt készített a Bajkó zenekarral, illetve mindemellett gyermekekkel is foglalkozik, a célja pedig az, hogy a jövőben a tanítás és az előadóművészet párhuzamosan legyen majd jelen az életében, amire a dolgok jelenlegi állása szerint minden esély meg is van.

Az est folyamán a két tehetséges fiatal művész a rendezvény házigazdája, Máriás Endre kérdéseire válaszolva mesélt pályafutásának kezdeteiről és meghatározó momentumairól, valamint sok egyéb témáról is. Kifejtették, úgy vélik, ahhoz, hogy az ember sikereket érjen el, szüksége van a kudarcokra is, hiszen ezek azok az élmények, amelyekből táplálkozni tud, majd hozzátették, mindketten fontosnak tartják nemcsak a pozitív, hanem a negatív visszajelzéseket is, ugyanis elsősorban azok révén tudnak igazán fejlődni, márpedig a folyamatos fejlődésre való törekvés az egyik legfontosabb mozgatórugója az eddigi életüknek és munkásságuknak, és ez reményeik szerint a jövőben sem fog változni. A rendezvény zárásaként Sőregi Anna egy különleges népdalcsokorral is meglepte az egybegyűlteket.

A zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című nyilvános beszélgetéssorozata az Adai Színtársulat Kulturális Egyesület, az Intellektus Civil Szervezet és a TM-People International Kft. szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Zenta Község Önkormányzata és Zenta Község Ifjúsági Tanácsa támogatásával valósul meg.

H. A.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Ennio Morricone - illusztráció
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:35 ]
A vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). Az intézet műfordítói köre a Kossuth-díjas költő, író németül eddig meg nem jelent írásaiból válogatott. Közös...
2020. JÚLIUS 5.
[ 17:25 ]
Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat. A járvány miatti bezárás több mint 40 millió eurós bevételkiesést okozott a...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:36 ]
Ma kezdődik az Esztergomi Várszínház 32. évada a Római karnevál című színpadi játékkal határon túli, valamint soproni és esztergomi teátrumok koprodukciójában - közölte a színház igazgatója az MTI-vel. Horányi László elmondta, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából érkeznek...
2020. JÚLIUS 4.
[ 8:35 ]
Beolvasás folyamatban