Kultúra
Új bemutatóval ünnepli a szabadkai Népszínház a délvidéki magyar színjátszás napját

A délvidéki magyar színjátszás napja sokak szerint a legrangosabb vajdasági színházi ünnep. Minden év október 29-én arra emlékeznek, hogy 1945-ben ezen a napon mutatták be Balázs Béla Boszorkánytánc című előadását, s ezzel indult újra vidékünkön a magyar nyelvű színjátszás. Erről a napról első alkalommal még szerény keretek között emlékeztek meg a szabadkai Népszínház Kamaratermében, 2001. október 29-én. Azóta vajdasági rangú ünneppé nőtte ki magát, amely egyaránt örömnap a hivatásos színházakban és az amatőr társulatok körében is.

Az idén egy bemutatóval, a felolvasószínház két produkciójával, s egy rövid gálával készül az ünnepre a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Október 29-én este tekintheti meg a közönség Branislav Nušić A gyászoló család című komédiájának motívumai alapján készült legújabb produkciót.

A délvidéki magyar színjátszás napját a járványhelyzet miatt most sokkal szerényebben ünnepeljük, mint ahogyan az korábban megszokott volt, mondta a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója:

- Kénytelenek voltunk bizonyos rendezvényekről lemondani, ugyanakkor újításokat is bevezettünk, amit a közönség biztosan kedvezően fogad. A felolvasószínház műveit például sokkal többen láthatják majd, mivel a tévé képernyőjén lehet majd követni. A két darab már kiválasztásra került, a kedves közönség, ha követte az eseményeket, tudhatja, hogy mely művekről van szó. Az egyiket Greguss Lilla írta, a másikat Nomád Földi László. A társulatunk elkészítette a két előadást, a Pannon TV rögzítette, ennek bemutatója október 28-án este 20.30-kor lesz a televízióban a délvidéki magyar színjátszás napjának egyik programjaként.

Október 29-ére, a szokásos gála napjára egy bemutatóval készült a Népszínház.

- A gyászoló család című darab Branislav Nušić komédiája alapján készült Andrej Boka rendezésében. A premier előtt lesz egy rövid gálaműsor, amelyen adósságainkat pótoljuk. Az elmúlt évadban a járvány miatt nem volt évadzárónk, bizonyos elismerések nem kerültek kiosztásra, például az Év konstruktív munkatársának díja, de nem sikerült elbúcsúztatnunk a két nyugdíjba vonuló kollégánkat sem. Erre is most, 29-én este kerül sor. Ami még fontos, hogy idén nem osztunk Pataki Gyűrű-díjat. Mindegyik színházunk igazgatójával konzultáltunk és arra jutottunk, hogy ezt jövőre halasztjuk. Jövőre a zsűri tagjai több előadásból válogatnak majd, s több művészt díjaznak, hisz az idén egyik színházunk sem tudta teljesíteni azt az előadásszámot, amit eddig minden évben teljesítettünk.

Mindenkit szeretettel várnak a bemutatóra, s mindjárt másnap már reprízük is lesz, ami teljesen egyenértékű a bemutatóval.

- Arra kérünk mindenkit, hogy hozzon maszkot magával, hogy megőrizzük a színház biztonságát, hogy tovább tudjunk működni – mondta Körmöci Petronella.

Andrej Boka rendező elmondta, hogy Nušić drámájának egy modern feldolgozását láthatja a közönség:

- Branislav Nušić ezen szövege az egyik legismertebb szerb darab. Nagyon érdekes volt a kihívás a számomra, hogy megtaláljam a fogást ezen a darabon. Maga a történet annyira nem korhoz kötött, hogy lehetővé teszi annak legkülönbözőbb modern olvasatát is. Nagyon sokat dolgoztunk magán a szövegen is a színészekkel, sokat improvizáltak, amiket azután a dramaturggal beépítettünk az előadásba, s végül egy olyan művet kaptunk, ami teljesen megegyezik Nušić szellemével. Igyekeztünk megtartani gondolatiságát, de mindazt egy teljesen más kontextusba helyeztük át. Örülök, hogy a társulatvezetőtől bizalmat kaptam, hogy ezt az előadást elkészítsem, s ugyancsak köszönet jár az egész csapatnak, színészeknek, műszaki személyzetnek, hogy elkészülhetett a produkció a jelenlegi körülmények között is.

Az előadás szereplői: Agaton – Pálfi Ervin, Szárka – G. Erdélyi Hermina, Próka – Ralbovszki Csaba, Gina – Pesitz Mónika, Mitya – Nyári Ákos, Danica – Pámer Csilla, Ügyvéd – Baráth Attila.

Dramaturg: Oláh Tamás m.v.

Jelmeztervező: Janovics Erika m.v.

Díszlettervező: Nevena Prodanović m.v.

Díszlettervező-asszisztens: Brestyánszki B. Rozi

Fényterv: Nikola Marinkov m.v.

Zeneszerző: Pálfi Ervin

Súgó/ügyelő: Kulhanek Edina

Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria

Rendező: Andrej Boka m.v.

A Népszínház Magyar Társulata az év végéig még két bemutatót tervet. A Tesztoszteron márciusi bemutatóját nem sikerült megtartani, nemsokára ezt is megtekintheti majd a közönség, illetve december 30-án lesz az El nem küldött levelek premiere. Ez Szilágyi Andor drámája és ezt Körmöci Petronella rendezi. Az előadás érdekessége, hogy három új színészt vett fel a színházba a Magyar Társulat és közülük két fiatal művész szerepel a produkcióban.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Balázs Fecó - illusztráció
2020. NOVEMBER 27.
[ 11:26 ]
Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón. Az idei díjazottak között van Berecz Mihály zongoraművész, Fürjes Anna Csenge operaénekes, Hotzi Mátyás gordonkaművész, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel...
2020. NOVEMBER 26.
[ 21:41 ]
A Hagyományok Háza advent négy vasárnapján koncerttel jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat a Hagyományok Háza Facebook oldalán és YouTube csatornáján követhető. A Hagyományok Háza népzenei koncertsorozattal készül a közelgő ünnepre. Advent négy vasárnapján, 17 órától a Budai...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:49 ]
Szabó Magda regénye, amelyet a hazai olvasók már évtizedek óta imádnak, csak idén jutott el az angol nyelvű közönséghez. A regényt megjelenésekor a New York Times méltatta Jane Austen és J.K.Rowling munkáihoz hasonlítva azt. Most a Guardian is felfigyelt a kötetre és a Utazz új világokba - a legjobb irodalmi fordítások...
2020. NOVEMBER 26.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban