Kultúra
Elhunyt Sir Sean Connery
A skót színész 90 éves volt
Betűméret:             

90 éves korában elhunyt Sean Connery - írja a BBC. A színész, akinek leghíresebb szerepe James Bond volt, emellett olyan filmekben játszott, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones vagy A domb. Az IMDb adatbázisa szerint összesen 90 filmben szerepelt, ezek közül az Aki legyőzte Al Caponét című alkotásban nyújtott alakításáért 1988-ban Oscar-díjjal jutalmazták.

A skót származására rendkívül büszke Sean Connery szegény munkáscsaládba született 1930-ban Edinburgh-ben. Az iskolát 13 évesen hagyta ott, a háború után a hadseregbe szegődött el, ám gyomorfekélye miatt leszerelték. Ekkor még több munkát is vállalt és testépítő volt, sőt még a Manchester Unitedtól is ajánlatot kapott - heti 25 fontért. 1953-ban, 23 évesen a Mr. Universe londoni versenyén indult.

Színészkarrierje 19 évesen kezdődött, ám az első fontosabb szerepét nyolc évvel később kapta, a Rekviem egy nehézsúlyúért című tévéfilmben. 1962-ben let az övé az első James Bond, a Dr. No címszerepe, a 007-es ügynököt összesen hét filmben alakította.

A legenda szerint Cubby Broccoli producer felesége volt az, aki ajánlotta a skót színészt a szerepre, bár a sorozat írója, Ian Fleming először nem lelkesedett a választásért. Connery 1971-ben játszotta az ügynök szerepét utoljára - legalábbis így volt ez 1983-ig, amikor a sorozat készítői egy film erejére visszacsábították. A film címe stílszerűen az volt: Soha ne mondd, hogy soha. A cím ötletadója pedig Connery felesége, Diana Cilento volt.

A megnyerő, magabiztos, kifogástalan modorú 007-es ügynök bőrébe bújva, makulátlan luxusöltönyét felöltve, márkás italokat kortyolgatva, gyönyörű nők társaságában még öt alkalommal mentette meg a világot.

A Gyémántok az örökkévalóságnak után ugyan átadta a stafétabotot Roger Moore-nak, de James Bond utána következő megtestesítői sem tudták őt feledtetni. Több mint egy évtized szünet után, 1983-ban vállalt ismét egy Bond-filmet, amelynek címe – Soha ne mondd, hogy soha – a szóbeszéd szerint egy korábbi ígéretére utalt, ugyanis amikor 1971-ben elbúcsúzott a karaktertől, kijelentette: Többé nem vállal Bond-filmet.

A semmiféle színészi képesítéssel nem rendelkező Sean Connerynek kiváló színészi adottságai vannak, így sem a nézők, sem a kritikusok nem tudták beskatulyázni. 1964-ben felejthetetlen alakítást nyújtott Sidney Lumet A domb című filmjének Roberts őrmestereként. Legalább ilyen emlékezetes volt A jégsziget foglyai (1969) önfeláldozó Amundsenjének szerepében, és hiteles tudott lenni Hitchcock filmjében, a Marnie-ban (1964) is.

Ahogyan öregedett, úgy kopogtattak az ajtaján egyre összetettebb figurák szerepeivel: mély átéléssel és bölcsességgel jelenítette meg A rózsa neve (1986) nyomozó szerzetesét, amelyért BAFTA-díjat kapott, vagy a Medicine Man (1992) Afrikában küzdő orvosát. Miatta érdemes olyan akciófilmeket is megnézni, mint a Szikla (1996) vagy a Vadászat a Vörös Októberre (1990). 1989-ben az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című kalandfilmben ő alakította a kalandor régész édesapját.

Az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című filmben nyújtott alakításáért az 1988-as Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot vehette át, valamint egy Golden Globe-díjat ugyanebben a kategóriában. 1996-ban Cecil B. DeMille Award életműdíjjal jutalmazta a filmipar. 1998-ban elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet.

Legutolsó filmje a 2003-ban, Alan Moore képregényéből készült A szövetség című mozi volt. Azóta csendben visszavonult és hiába várják új filmjeit a rajongói, döntése véglegesnek tűnik. 2012-ben azért kivételt tett, a Sir Billi című animációs filmhez kölcsönözte a hangját, amelynek főszereplőjét róla mintázták.

Az angol királynő 2000-ben ütötte lovaggá, azóta kijár neki a Sir megszólítás. Ugyan már 1997-ben felterjesztették a brit lovagi címre, de akkor kihúzták a nevét a listáról, mert nyíltan támogatta a skót függetlenségi mozgalmat. A közvélemény nyomására a brit kormány végül meghátrált, ráadásul a ceremóniát az edinburgh-i királyi palotában rendezték, ahol a színész hagyományos skót népviseletben, kockás szoknyában és térdharisnyában jelent meg.

Sir Sean Connery magánélete csendes, második feleségével Micheline Roquebrune-nel 1975-ben kötött házasságot. Első házasságából született Jason nevű fia a filmszakmában dolgozik, csakúgy, mint unokája, a 23 éves Dashiell Quinn Connery. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2020. OKTÓBER 31. [ 16:07 ]

Nyugodjon békében,nagy szinész volt.


Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban