Kultúra
Európai ugródeszka világzenét játszó vajdasági/szerbiai zenészeknek is
A TREMOLO Projekt szerbiai résztvevője a magyarkanizsai Wemsical Serbia

Három koncertlehetőség világzenei fesztiválokon Magyarországon, Szerbiában és Olaszországban, illetve további fellépések Németországban, Franciaországban és Lengyelországban. Nemzetközi turné-tapasztalattal rendelkező zenészek segítik őket, műhelymunka és konferenciák alkalmával fejleszthetik művészi arculatukat, nemzetközi reklámozási stratégiájukat. Dióhéjban ez a TREMOLO Projekt, amelyre feltörekvő tradicionális/folk-fusion és világzenével foglalkozó fiatal előadók, együttesek jelentkezését várják.

A pályázat magyar-olasz-szerbiai együttműködéssel valósul meg. A projekt hazai hordozója a magyarkanizsai Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. Vigi Lászlót, a szervezet vezetőjét kérdezzük a részletekről.

- Olyan fiatal, 18 és 35 év közötti művészeket, énekeseket, együtteseket, formációkat célzunk meg a pályázattal, amit ha megnyernek, egy európai turnélehetőséget kapnak. Három világzenei fesztiválon léphetnek fel, a szicíliai Marranzano Világzenei Fesztiválon, a kecskeméti Csiperó Ifjúsági Fesztiválon és az oromi Malomfesztiválon. Ezen felül további partnereinknél is koncertezhetnek Németországban, Franciaországban és Lengyelországban.

- Milyen zenét játszó előadókra számítatok?

- A sziciliai fesztivál világzenei fesztivál, a kecskeméti és oromi összművészeti fesztiválként működik, de itt most népzenével, világzenével foglalkozó művészekre koncentrálunk. Előnynek számít, ha a népzenéhez úgy nyúlnak hozzá, hogy keverik más stílusokkal, tehát amit valójában a világzene jelent.

- A fiatalok szeretik ezt a fajta zenét, s nagyon buliznak erre például a Malomfesztiválon is.

- Eddigi tapasztalataink alapján, amit 2014 óta gyűjtünk, az első Malomfesztivál megszervezése óta, bátran mondhatjuk, hogy a világzene az egyik legmotiválóbb műfaj a fiatalok, de az idősebbek számára is. Amikor világzenei előadó lépett fel a Malomfesztiválon, a siker az nem maradt el.

- Szeretik a világzenét a fiatalok, de vajon játszák-e a Vajdaságban? Vagy most fog majd csak kiderülni?

- Azt mondanám, hogy majd csak most fog kiderülni. A jelentkezési határidő május 5, az eredményeket pedig május 15-én tesszük közzé. Voltak már megkeresések, s nagyon bízom benne, hogy nemcsak Vajdaságból, hanem Szerbia más pontjairól is lesznek jelentkezők.

- A balkáni zenét is imádják a világban.

- Erre is csak azt tudom mondani, hogy igen, a balkáni zene gyakorlatilag frenetikus siker a fesztiválokon.

- A pályázat szövege részletesebben hol olvasható?

- A projekt honlapján, a www.tremoloprojekt.eu oldalon, vagy a Facebook és Instagram oldalainkon. Ezek keresőjébe is csak a Tremolo Projektet kell begépelni.

- Marad-e az együttműködés a magyar és az olasz partnerekkel a pályázat után is, vagy jövőre terveztek-e hasonló projektet?

- Igen, tervezünk, de nemcsak jövőre, hanem az idei Kreatív Európa kiírásra is, ha lesz olyan felhívás, amelyre ez a partnerség, vagy kibővített partnerség pályázhatna. Mindenképpen úgy képzeljük el a jövőt, hogy ez az együttműködés tovább éljen. Eddig sajnos még nem tudtunk személyesen találkozni, de 2020 szeptembere óta heti rendszerességgel beszél egymással az olasz, a magyar és a szerbiai partner és már egy olyan baráti kapcsolat alakult ki, hogy el tudjuk képzelni a távolabbi jövőt úgy, hogy további programokat fogunk együtt megvalósítani. A TREMOLO 2 mindenképpen benne van a pakliban, már a pályázáskor, 2018 októberében is ezekkel a tervekkel pályáztunk a legelején, hogy egy olyan együttműködés, olyan tartalom kezdjen kialakulni az első projekt során, ami tovább vihető és értelme is van.

Azok tehát, akik úgy érzik, hogy hatalmas kiugrási lehetőséget jelenthetne nekik ez a pályázat, kapják össze magukat. Hegedűt, gitárt, egyéb zeneszerszámot gyorsan a kézbe egy kis gyakorláshoz. Túrjátok össze a szekrényt autentikus ruhadarabokért, hogy jól mutassatok a promo-fotókon, mert nemsokára itt lesz május 5, s zárul a kiírás. Mi csak abban tudunk segíteni, hogy magyarul is lehozzuk alább, a Vajdaság Ma oldalán a pályázat szövegét magyarul.

Sok sikert!

Trans-European Music Organizations Linked Organically

FELHÍVÁS FIATAL ZENÉSZEK RÉSZÉRE a Kreatív Európa program támogatásával

A TREMOLO Projekt (www.tremoloproject.eu) örömmel hirdeti meg a következő lehetőséget magyarországi, szerbiai és szicíliai fiatal és feltörekvő tradicionális/folk-fusion és világzenével foglalkozó művészek részére:

A felhívás nyitott minden fiatal 18-35* év közötti zenész és zenekar számára, akik szívesen részt vennének egy együttműködési projektben, amelynek célja, hogy elősegítse a fiatal zenészek mobilitását Európa-szerte.

A projekt magyarországi, olaszországi és szerbiai művészeti vezetői választják ki azon tehetséges, feltörekvő fiatal zenészeket/énekeseket/dalszerzőket vagy zenekarokat, akiket a projekt során mentorok kísérnek figyelemmel egy tehetségfejlesztő úton, amely során:

 • nemzetközi turné tapasztalattal rendelkező zenészek segítik őket,

 • műhelymunka és konferenciák alkalmával fejleszthetik művészi arculatukat, nemzetközi reklámozási stratégiájukat,

 • 3 kreatív együttlét valósul meg a projektpartnerek országaiból érkező zenésztársakkal egy közös előadást állítanak össze,

 • 3 koncertlehetőség világzenei fesztiválokon, melyet a projektpartnerek szerveznek Magyarországon, Szerbiában és Olaszországban,

 • további koncertlehetőség társult partnereknél Németországban, Franciaországban és Lengyelországban.

Keressük azon fiatal művészeket és zenekarokat, akik:

 • 18 és 35 év közöttiek (*) a felhívás határidejének időpontjában. (*) zenekaroknál a tagok legalább 66%-a

 • Magyarországon, Szerbiában és Szicíliában élnek.

 • Régiójuk zenei hagyományait jó tudással mutatják be és örömüket lelik abban, ha helyi tradicionális zenéjüket kreatív, kortárs megközelítéssel dolgozhatják fel.

 • Elindítottak egy egyértelműen azonosítható zenei projektet, legalább 1 éves tapasztalattal és egyre növekvő helyi rajongótáborral, és jó lehetőségeket mutatnak be a közönség növelésére a nemzetközi turnék révén.

 • Örömmel osztják meg zenéjüket hasonló gondolkodású különböző országokból érkező fiatal zenészekkel, és részt vesznek egy új közös előadás létrehozásában a TREMOLO projekt célkitűzéseinek európai népszerűsítése érdekében.

 • Hajlandók elkötelezni magukat a TREMOLO Projekt összes tervezett tevékenységének teljesítése mellett.

A kiválasztott művészeknek és zenekaroknak a következőket ajánljuk:

 • műhelymunkát és mentorálást tapasztalt zenészekkel;

 • támogatást nyújtunk művészeti projektjük európai szintű irányításában és promóciójában;

 • koncertlehetőséget működő világzenei fesztiválon: Magyarországon, Szerbiában és Olaszországban;

 • művészeti együttlétet, amelynek célja egy új közös alkotás létrehozása a többi résztvevő ország kiválasztott művészeivel együtt;

 • eredeti videó készítését és népszerűsítését az együttalkotás eredményeként;

 • új közös előadás készítését és népszerűsítését, amelyet Európa-szerte bemutatnak.

KÉSZEN ÁLLSZ A KIHÍVÁSRA?

Jelentkezz az alábbi linken! Töltsd ki a jelentkezési lapot (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfSlbKwiH07TJToaP8zXEP8JDxjG0tYZhnUFr779RGBEBX_UQ/viewform ), és csatold a következőket:

• nagy felbontású promó fotót (legfeljebb 3 fájlt)

• linket/ket a dalokhoz/albumokhoz/zenei videóhoz (legfeljebb 5 link)

• a zenei projekt angol nyelvű rövid bemutatását (legfeljebb 100 szó)

• rövid motivációs levelet angolul (legfeljebb 250 szó)

• teljes művészeti önéletrajzot .pdf fájlként (legjobb angolul)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. MÁJUS 5.

EREDMÉNYHIRDETÉS: 2021. MÁJUS 15.

TEVÉKENYSÉG KEZDETE: 2021 JÚNIUSA

Bármilyen kérdés esetén bátran lépjetek kapcsolatba a projektcsapattal:

www.tremoloproject.eu

www.facebook.com/TremoloProject

www.instagram.com/tremolo.project

tremoloproject@gmail.com

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a 49. FEST - illusztráció
2021. MÁJUS 8.
[ 11:24 ]
Kormányos Ákos Paraván című kötetéről Benedek Miklós, Berényi Emőke, Bíró Tímea és Greguss Lilla beszélget. Az online beszélgetésre 2021. május 10-én 19.00 órakor kerül sor. Az eseményt Facebook-oldalunkon követhetik: www.facebook.com/hid.kor/ A kötetről: "Azt mondják, a szépirodalom (mint a neve is...
2021. MÁJUS 7.
[ 22:14 ]
Az egy évtizedig tartó balkáni–jugoszláviai háborúk hétköznapjairól naplószerűen szerkesztett filmkrónika Siflis Zoltán szabadkai rendező Örvényben című alkotása, amely május 15-ig online is megtekinthető. Az online vetítést a budapesti Magyarország Felfedezése Alapítvány szervezi, amely május 12-én...
2021. MÁJUS 7.
[ 17:08 ]
Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten. A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri...
2021. MÁJUS 6.
[ 15:40 ]
Beolvasás folyamatban