Kultúra
Húsz művelődési egyesület működését támogatják Magyarkanizsán
Betűméret:             

Magyarkanizsán ismertették az idei, önkormányzati művelődési pályázatok eredményeit. Fejsztámer Róbert polgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a művelődési egyesületeknek kiírt pályázat kapcsán 20 szerződés megkötésére kerül sor.

- Most a községben működő művelődési egyesületeink között 1,4 millió dinár értékben osztottunk ki pályázati eszközöket főleg működésre és eszközbeszerzésre. Ezt azért emeltem ki külön, mert az elmúlt időszakban egyrészt az egyházi szervezeteknek is aláírásra kerültek a pályázatai, a civil szervezeteknek a támogatásai nagy részben pedig már kiutalásra is kerültek. Megragadnám az alkalmat arra, hogy felhívjam a községben működő civil szervezetek és művelődési egyesületek vezetőinek a figyelmét, hogy rövidesen ki fogjuk írni második körben a pályázatainkat mindkét kategória számára - mondta a polgármester emlékeztetve, hogy egy hónappal ezelőtt már volt arról szó, amikor kiírták a civil szervezetek és művelődési egyesületek pályázatait, hogy egy második körös felhívásra is lehet számítani.

- Már akkor is elmondtam azt, hogy az újabb pályázatot akkor teszünk közzé, ha az országos járványügyi intézkedések lehetővé teszik a rendezvények megtartását. A biztonsági intézkedések enyhítése az elmúlt napokban megtörtént, így nagy valószínűséggel a nagy rendezvényeinket is meg tudjuk tartani a nyár folyamán. Mivel a községben megrendezésre kerülő 300 rendezvény nagy részét civil szervezetek és művelődési egyesületek szervezik, ezért magát a támogatást is ők kell, hogy élvezzék - hangsúlyozta Fejsztámer Róbert.

Elmondta, megszületett az az önkormányzati döntés, hogy az elkövetkező hetekben kiírásra kerül a civil szervezeteknek és művelődési egyesületeknek a második körös pályázati felhívás.

- Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy figyelje az önkormányzati honlapot, figyelje az értesítéseket. Ez a pályázat az előzőhöz képest nem működésre és eszközbeszerzésre lesz megjelentetve, hanem rendezvényszervezésre. Mindazok jelentkezhetnek tehát, akik a nyár vagy az ősz folyamán, illetve az év végéig valamilyen rendezvényt szeretnének megszervezni. Erre az önkormányzati költségvetésből nagyjából akkora eszköz van tartalékolva, mint amekkora az első körben is rendelkezésre állt a működésre és eszközbeszerzésre.

A község összes településére jut pénz a művelődési egyesületeknek, nyomatékosította a polgármester.

- Mind a 9 helyi közösségünkben, ami felöleli mind a 13 települést, működik művelődési egyesület. Természetesen vannak kisebb és nagyobb egyesületek is. Ezek alapján lett elosztva a támogatás is. Mindenképpen figyelembe vettük, hogy melyek azok az egyesületek, amelyek saját székházzal rendelkeznek, s ott őket terhelik a működési költségek. Azt ugyanis tudni kell, hogy az önkormányzatnak külön forrása van, amit éves szinten automatikusan biztosít azoknak a művelődési egyesületeknek, amelyek a regisztrált művelődési épületek helyiségeiben dolgoznak Ezekben az esetekben a rezsiköltségeknek az 50 százalékát mi automatikusan fizetjük. Vannak azonban olyan művelődési egyesületek, amelyek nem önkormányzati épületben kaptak helyet, vagy nem klasszikus értelemben vett művelődési házban fejtik ki tevékenységüket. Mivel azonban nekik is vannak rezsiköltségeik, őket külön pályázatokon keresztül támogatjuk.

A polgármester elmondta, hogy ami a támogatás nagyságát illeti, az attól is függ, hogy mennyi tagot számlál az egyesület, milyen előadásaik vannak, mennyire szerteágazó a működésük, illetve, hogy községen kívülre kiterjed-e a működésük, azaz járnak-e versenyekre, van-e valamilyen együttműködésük, akár határon innen vagy túl.

- A támogatási összegek nagyságában 30-40 ezer dináros különbségekről is beszélhetünk a működés esetén, de amikor ehhez hozzáadódnak a rendezvényszervezési támogatásaink is, akkor az egyesületek között 100-150 ezer dináros támogatási különbségek is megjelennek, de természetesen annak függvényében, hogy ki mekkora rendezvényt csinált és mennyit. Ezért egy kicsit összetettebb ezeknek a pályázatoknak az elbírálása.

Fejsztámer Róbert bízik benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is mindenki megtalálja majd a helyét a magyarkanizsai pályázati rendszerben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rúzsa Magdi Fonogram-díjat kapott - illusztráció
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője - jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Nagyon jól alakulnak az elővételes jegyeladásaink, és örömteli, hogy ebben a magyar...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:20 ]
Mr. Oizo és Léa Seydoux új filmje nyitja meg idén a Cannes-i filmfesztivált, írja a filmsor.hu. Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg május 14-én a 77. cannes-i filmfesztivál. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux,...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:23 ]
Beolvasás folyamatban