Kultúra
Az előadás rendezőjének válasza az MNT közleményére

Döbbenten és növekvő rettegéssel olvasom újra és újra a Magyar Nemzeti Tanács közleményét, amelyben (eufemizálva ugyan) betiltja a Tanyaszínház Kazimír és Karolina című előadását. Döbbenten, mert nem gondoltam volna, hogy a művészet szabadságába ilyeténképp bele lehet taposni 2021 nyarán. Rettegéssel, mert a történelmi tapasztalat szerint az ilyesmi sokkal rosszabb dolgok előjele szokott lenni.

Az előadás szövege majd’ száz éves, Ödön von Horváth neve és opusza része a közös európai kultúrkincsnek. E szöveget kevés változtatással, inkább csak nyelvileg felfrissítve állítottuk színpadra munkatársaimmal, akik mind lelkesen és boldogan dolgoztak – azon, hogy ez a tanulságos, emberi érzéseket és társadalmi problémákat megfogalmazó szöveg méltón képviselje azt a gondolatot, amelyet mindig is dédelgettem és amelytől sem cenzúra, sem más hatalmi elnyomó forma nem fog eltéríteni: a színház nem szabad hogy puszta szórakozás legyen.

E tézis megerősítését tükröződni láttam a bemutató közönségén, valamint a fogadtatáson Csantavéren és Bácsfeketehegyen, ahol a jelen állás szerint az utolsó előadást láthatta bárki is. Volt pár néző, aki túlsúlyosnak találta a Tanyaszínházhoz és volt, akinek szakmai problémái voltak vele (mindkettő teljesen rendben van), ám a nagy többség szeretetről és értelemről adott jelet.

A Kazimír és Karolina betiltása (mert hiába szépítjük, BETILTOTTÁK, és ez példátlan a vajdasági magyar színháztörténetben) több aspektusból is tűrhetetlen és inkorrekt. Semmibe veszi ugyanis 22 fiatal ember törekvését, hogy színházat csináljon. Semmibe veszi egy hónap éjt nappallá tevő próbáit, technikai küzdelmeit, beleölt energiáját. És ami a legfontosabb: semmibe veszi és kiskorúsítja a közönséget, amely így nem döntheti el, milyen kultúrát is igényel – végignézi-e az előadást vagy otthagyja, esetleg megdobálja paradicsommal (mindhárom viselkedési minta legitim).

A Tanyaszínház emlegetett „fényes múltja” során számos alkalommal történt incidens a káromkodások, a provokatív témák miatt. Ezen esetek mindegyike kirívóbban jelenítette meg „a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát”, mint az idei produkció. Azok betiltását mégsem kívánta senki. Azokkal nem volt probléma. (A „problémát” egyébként teljes egészében meg sem tudom érteni, hiszen az általánossággal nyakon öntött közhelyeken kívül sehol sem hangzott el egyetlen konkrétum sem, holott a Tanyaszínház vezetősége és jómagam felajánlottuk, hogy tárgyaljunk és keressünk rá megoldást.)

Amikor először jutott fülembe, hogy baj van, azt mondtam: ez példátlan. Aztán eszembe jutott, hogy már megtörtént. A Kazimír és Karolinát egyszer már betiltották megírása óta. 1933 januárjától nem játszhatták német nyelvű színházak, ugyanezen év május 10-én pedig minden más Ödön von Horváth szöveggel együtt máglyára vetették Berlin főterein. Az indoklás kísértetiesen hasonló: egyesek szerint nem szolgálta a néplélek épülését.

Jegyezzük hát fel 2021. július 27-ét a naptárba, ahogy feljegyeztük 1933. május 10-ét is. Ma színháztörténet íródott.

Lénárd Róbert, a Kazimír és Karolina című előadás rendezője
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Ja...
2021. AUGUSZTUS 9. [ 7:14 ]

Szánalmas védekezés, ha valaki rögtön nácit kiált. Különben olvassák el a szellemi óriás Csorba Béla gondolatait a túltolt ügy kapcsán. Telitalálat. A lé csorgása a lényeg...


sistvan
2021. AUGUSZTUS 5. [ 11:12 ]

Egy Platoni gondolat Nemaz az igaz ami van ,hanem amit gondolunk . Elöfordul hogy félreétsük a helyzetet és azzal alaptalanul gondokat okozunk.


istván
2021. AUGUSZTUS 5. [ 8:30 ]

Lehetséges, hogy tudat alatt a túlzott nemzetféltés hátterében az Istenné-válás reménye bújik meg ?Lehetséges, hogy a féltők ártókká válnak ... Néhány hozzászólás ez-irányba mutat ...


Olvasó
2021. AUGUSZTUS 4. [ 23:09 ]

A Biblia olvasásától meg a magyar helyesírás szabályainak bemagolásától senki sem válik Istenné.


Érett Ifjú
2021. AUGUSZTUS 4. [ 21:07 ]

Willit, egy helyesírási kéziszótár még hiányzik. Ennek lapozgatása tisztelgés a magyar nyelv előtt.


Willit
2021. AUGUSZTUS 3. [ 16:46 ]

Egyes állítások szerint az ember nem más mint egy átmeneti állapot az állatnak az istenné válás útján, kezdek ebben kételkedni.


Érett Ifjú
2021. AUGUSZTUS 3. [ 15:25 ]

Így 60 évesen nehéz lett volna sorozatfilmeken nevelkednem, de igaz, hogy a Tenkes kapitányát minden vasárnap délután megnéztem és utána el is játszottuk az utcabeli gyerekekkel. Elmondhatom, hogy a Biblia minden lapjának jobb alsó sarka őrzi a dns-em, ami a nyállal nedvesített újjal való lapozáskor került oda, de az Ön által felsorolt magyar klasszikusok művei is. Ez mellet Müller Péter, Eszterházy Péter, J.P. Sartr, Ivo Adric, Hamingvay, Danilo Kis , Szabó Magda, Görgey Gábor és még jó néhány szerző könyveit is szívesen olvasgatom. Önnek ajánlanám a helyesírási kéziszótárt valamint olyan könyvet, ami az alapvető illemszabályokkal foglalkozik.


Alfonz
2021. AUGUSZTUS 3. [ 14:38 ]

Esetleg olvassák el a "Szomjas a vakló" Burány Bélától, de Moravia, Balzak, esetleg Boccaccio Dekameron-ja is olvasható, sőt akár egy akt festmény kiállítást sem ártana megnézni a tisztelt hőbörgő politikusoknak és hozzászólóknak. Mindezeket be kellene tiltani, leszedni a könyvesboltok polcairól, bezárni a kiállításokat? Mélyre süllyedtünk hozzászólásban és megítélésben is. Szerintem mehet a szekér tovább, a hőbörgők pedig maradjanak otthon és nézzék a sorozatokat.


Willit
2021. AUGUSZTUS 3. [ 13:23 ]

na ez a baj hogy ennek a generációnak már ez is jóóó, igen alacsony a mérce, nemhiába sorozatfilmeken nevelkedett generáció, olvass el néhány jó könyvet,(amibe nem Hugyoznak, nem beszélnek hülyeségeket trágár szavakkal,stb ) és megérted a különbséget, olvass Mikszáthot, Jókait, Csokonait, Gárdonyit, Madáchot, és talán megérted hogy egyesek mér vannak felháborodva..........


Érett Ifjú
2021. AUGUSZTUS 2. [ 21:34 ]

A közhelyek pufogtatása általában az igazság eltakarását szolgálja. Sokkal tiszteségessebb lenne nyíltan kimondani, hogy kinek mi a baja a Tanyaszínházzal. Egyébként megnéztem az előadást és állítom hogy jó. talán egy két jelenet túl van játszva (nem a "hugyozás"), de ettől függetlenül jól szórakoztam, és ahogy láttam, a többi 400 - 500 ember is, aki jelen volt. Aki hozzá akar szólni, vegye a fáradságot, nézze meg az előadást, az nélkül csak okoskodni tud.


Willit
2021. AUGUSZTUS 2. [ 14:40 ]

Eumaiosz tökéletesen igazad van, és sajnos ha gyorsan nem jön egy harmadik út ahol nem az egyes emberek érdekei és hazugságai dominálnak, nem csak a Vajdasági Magyarság de az egész világ olyan feneketlen sötétségbe zuhan amiből még 2000 év múlva sem jön ki......


Willit
2021. AUGUSZTUS 2. [ 12:58 ]

Ha valami silány ordenáré, vagy csak simán pusztító, a libsi "álldemokrata haladók" rögtön előveszik az antidemokrata, náci, könyvégető szöveget, pedig ebben a témában ők a profik, ha nem az ő szabályaik szerint játszol megfeszítenek és nem szabad kimondani hogy meztelen a királ (rossz a darab, ebben az esetben) mer az már a szólásszabadság meggyalázása, szerintük( megjegyzem valahogy Stalin is így gondolkodott), s nem véletlenül néhányan azt a világot szeretnék visszahozni, csak új színes köntösben.....


Eumaiosz
2021. AUGUSZTUS 2. [ 11:59 ]

Nem kellenek nekünk ellenségek, marakodunk mi szépen...Hát nem elfojtással kellene a fiataljainkat nevelni! Meg a Nagyasszonynak is már egyszer, nem kellene (feltétlenül) teljesíteni a kívánságait!? Sajnos itt egy (piszkos) ütlegelés megy, a „nyugatias libernyákszellem” (a fiataljaink fölött/ közéjük elbújva), meg a szemétdombot, kupac tetején uralkodó „nemzeti” -be (saját magán érdekbe) bújó vén trottyok között. Mindkét „csapat” elég erősnek érzi magát, hogy (végső) csapást üssön! A Soltisi Tanyapor, már jó-ideje leülepedett, a tanyavilágot meg (talán) legközelebbi haszonszerzéskor keresik meg!


olvasó
2021. AUGUSZTUS 2. [ 9:45 ]

Sajnos Lénárd rendező sem mond többet közhelyeknél. A rettegő mártír póza is egy közhelyes szerep, amit most el lehet játszani, kimondatlanul is azt sugallva, hogy Hajnal egy náci máglyagyújtogató. Na ne vicceljünk már!


fogásolás silladri
2021. AUGUSZTUS 2. [ 9:16 ]

Van, aki semmiből semmit nem ért, viszont hőzöng, provokál, ócsárol és szidalmaz, s mindenképpen megbotránkozik azon, ahogyan a Tanyaszínház működését támogató MNT reagált az idei produkció etikai határokat feszítő kihágásaira. Viszont a kígyót, békát kiabálók egyikében, senkiben nem merül fel a Hajnali megszólás jogossága. Ördögtől valónak tartják, ha a sérelmes szponzorátus, számonkéri a célvesztett produkció "gyengéit"? A művészi szabadság jogán senkinek semmi köze ahhoz, hogy hogyan, miként és mely mértékben degradálják a negyven éves múlttal dicsekvő sikeres délvidéki projektet? Nagyon is világos, hogy meg kell állítani a násznépet, ha töke van a menyasszonynak. Nagyon is világos, hogy a Tanyaszínház ügyében megírt figyelmeztetések jogosak. Egy nagyon sérülékeny magyar közösség a délvidéki magyarság: nem kell elvtelenségekkel és közönségességgel bombázni, főként nem Thália növendék papjainak és papnőinek. Aki nem tájékozódott ez ügyben, az nyugodtan olvassa el a MNT közleményének

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2021. AUGUSZTUS 2. [ 10:10 ]
Kedves fogásolás silladri! Látom, nem sikerült befejeznie hozzászólását. A kommentek terjedelme 1000 leütésre van korlátozva. (írás közben a program jelzi, hogy hány leütés marad még hátra.) Vagy tömörebben kell fogalmaznia, hogy mondanivalója beleférjen ebbe az 1000 karakteres keretbe, vagy egy másik kommentben kell folytatnia, illetve befejeznie a hozzászólását.

fogásolás
2021. AUGUSZTUS 2. [ 8:56 ]

Bőven van kifogásolnivaló a darabban: ugye tudjuk? Attól hogy a lelkes előadók mindent bevetettek, hogy a produkciójuk érdekes legyen, nem fog senki hasra esni. A végeredmény eléggé lesújtó, és sok mindenkit, elsősorban a vajdasági magyarságot sérti. A Tanyaszínházat sem azért létesítették, hogy bújtatott provokációnak tegyék ki a tanyai/kisfalusi közösségünket. Beleértve persze a gyerekeinket is.


fogásolás silladri
2021. AUGUSZTUS 2. [ 8:33 ]

Van, aki semmiből semmit nem ért, viszont hőzöng, provokál, ócsárol és szidalmaz, s mindenképpen megbotránkozik azon, ahogyan a Tanyaszínház működését támogató MNT reagált az idei produkció etikai határokat feszítő kihágásaira. Viszont a kígyót, békát kiabálók egyikében, senkiben nem merül fel a Hajnali megszólás jogossága. Ördögtől valónak tartják, ha a sérelmes szponzorátus számon kéri a célvesztett produkció "gyengéit"? A művészi szabadság jogán senkinek semmi köze ahhoz, hogy hogyan, miként és mely mértékben degradálják a negyven éves múlttal dicsekvő sikeres délvidéki projektet? Nagyon is világos, hogy meg kell állítani a násznépet, ha töke van a menyasszonynak. Nagyon is világos, hogy a Tanyaszínház ügyében megírt figyelmeztetések jogosak. Egy nagyon sérülékeny magyar közösség a délvidéki magyarság: nem kell elvtelenségekkel és közönségességgel bombázni, főként nem Thália növendék papjainak és papnőinek. Aki nem tájékozódott ez ügyben, az nyugodtan olvassa el a MNT közleményének


sistvan
2021. AUGUSZTUS 1. [ 7:55 ]

A közhelyeknek nevezett szempontokat is figyelembe kell venni.Nem láttam az elöadást. Ne feszitsük tovább a hurt.


istván
2021. JÚLIUS 31. [ 20:31 ]

Sokakat megdöbbentett ... Azt kívánom, döntsön rekordokat a kavillói látogatottság, törjön meg a basáskodó nagyurak mindenre kiterjedő nyomása ...


Macskamentés meccs közben címmel kell színdarabot írnia hétfőn három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíró versenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki hétfő reggel. Ennek alapján kell három szerzőnek, Hernyák Zsóka...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 14:14 ]
A Kis Herceg-életműdíjak átadásával kezdődött meg vasárnap este Szabadkán, a Gyermekszínházban a XXVIII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. Péntekig összesen 10 versenyprodukciót tekinthet meg a közönség, illetve néznek meg a zsűri tagjai. A járványhelyzet miatt azonban változhat a program, hisz például a bolgár...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 10:22 ]
A korona kapta a legjobb drámai sorozat, a Ted Lasso a legjobb vígjátéksorozat, A vezércsel pedig a legjobb mini- vagy antológiasorozat díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 73. Emmy-gálán. A koronavírus-járvány miatt korlátozott számú közönség részvételével megtartott ceremónián, amelynek...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 7:57 ]
Beolvasás folyamatban