Kultúra
Urbán András magyar szerzők műveit állítja színpadra
Betűméret:             

Urbán András rendező legutóbb Pintér Béla Parasztoperáját rendezte a Szarajevói Nemzeti Színházban, korábban szintén a boszniai fővárosban Örkény István Tótékját állította színpadra, az idén pedig további magyar szerzők, Végel László és Tasnádi István darabjait tervezi bemutatni a Nyugat-Balkán országaiban.

Urbán az MTI-nek elmondta: a korábbi években körbejárta a volt Jugoszlávia tagköztársaságait, most inkább Szerbiában rendez több előadást, de egy-egy produkciót elvállal más országokban is.

Mint mondta, a Tótékat nagyon jól fogadta a szarajevói közönség, ahogyan a Parasztoperát is, amelynek néhány hete volt a bemutatója. A rendező szerint az volt a cél, hogy örömet szerezzenek az embereknek, és a folyamatosan fogyó jegyek azt bizonyítják, hogy ezt sikerült elérni.

A rendező rámutatott, hogy a kortárs magyar írókat nem nagyon ismeri a széleskörű közönség a térségben, ezért egy-egy előadásnál nem árt, ha a színészek vagy a rendezők között van ismert húzónév, ám az előadások minősége már csalogató tud lenni a színházkedvelők számára.

Néhány héten belül kezdődnek meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Végel László művéből, a Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja című regényből készült darab próbái. Az előadásban arra keresik a választ, hogy mi az identitás, mi az otthon, mi Vajdaság. Urbán András közölte: nagyon fiatal színészgárdával fog dolgozni, amit izgalmasnak tart, mert ez már egy olyan generáció, amely nem a volt Jugoszlávia történelméből táplálkozik, hiszen a színészek csak akkor születtek, amikor a délszláv háborúk dúltak vagy már véget is értek, így nincsenek közvetlen tapasztalataik vagy élményeik abból az időszakból.

A következő évad elején, az év vége felé pedig az Újvidéki Színházban rendezi Tasnádi István Next című darabját Urbán András, aki erről egyelőre nem tudott részleteket mondani.

A rendező egy éve, azt követően vette át az Újvidéki Színház vezetését, hogy előtte tizenhét éven át a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház élén dolgozott. Amint mondta, meglehetősen demotivált társulatot talált Újvidéken, de igyekezett új életet lehelni belé, és úgy véli, most már jobban érzik magukat a színészek. Emellett a színház épületén is elvégeztetett újításokat, valamint arra törekedett, hogy a társulat ismét otthon legyen a vajdasági székvárosban, a korábbi években ugyanis inkább arról volt ismert, hogy számos fesztiválra járt, az újvidéki közönség számára kevésbé volt látható. Mindezek mellett bevezették, hogy az előadásokat szerb, orosz vagy angol nyelvre feliratozzák, és ezzel a közönség újabb rétegeit tudták vonzani.

Urbán szerint azonban nem hanyagolják el a fesztiválokat, a temesvári, a kisvárdai és a győri színházi fesztiválokon, valamint a Sterija Játékokon is részt vesznek az idén.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma este véget ért az idei fesztivál versenyprogramja, amelyen a Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest); Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest); Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja (Budapest); és Bencsik Orsolya költő, író (Topolya) felállású zsűri a...
2024. MÁJUS 10.
[ 22:20 ]
Nagybányai remekművek magángyűjteményekből címmel nyílik nagyszabású kiállítás a nagybányai festőiskola művészeinek alkotásaiból a Szabadkai Városi Múzeumban. A május 14-étől látogatható tárlat egyben újabb állomása a Közép-Európai Örökség Program részeként megvalósuló, a nagybányai festészet kulturális...
2024. MÁJUS 10.
[ 14:49 ]
Életének 96. évében, május 9-én, a győzelem napján elhunyt Ivan Ivanji író, fordító. Ivanji 26 regényt írt, néhányat szerbül, néhányat németül, három novellagyűjteményt, három verseskötetet jelentetett meg, de írt színdarabokat, gyerekkönyveket, emlékiratokat, esszéket is. Németre fordította Danilo Kišt és...
2024. MÁJUS 10.
[ 10:58 ]
Beolvasás folyamatban