Tükör
Anyák napja
Betűméret:             

Május első vasárnapja anyák napja. Az édesanyákat világszerte köszöntik, igaz, nem mindenhol a hónap első vasárnapján, hanem sok helyen egy héttel később. Ez a szép ünnep egyre inkább elterjed nálunk is, apránként talán még a sokkal ismertebb nők napját is háttérbe szorítja.

Az ünnep nem mai keletű, története egészen a középkorig, sőt, egyes források szerint, a görögökig nyúlik vissza.

A középkorban alakult ki ugyanis az a szokás, hogy azok a gyerekek, akik kirepültek a családi fészekből, a nagyböjti időszak negyedik vasárnapján visszalátogattak az otthonukba és abba a templomba, ahova korábban jártak. Nem felnőtt gyerekekre kell gondolni, hiszen akkoriban nem volt ritkaság, hogy a gyerekek akár 10 éves korban is munkába álltak, így fontos volt, hogy rendszeresen találkozzanak a családdal. Nagy-Britanniában Anyák vasárnapjának nevezték az ünnepet, és mivel a böjt időpontja minden évben máskorra esik, így az anyák napja is ilyen alkalommá vált.

Amerikában május második vasárnapján ünnepelték az édesanyákat. Az ötlet Anna Marie Jarvisnek köszönhető, aki 1907. május 12-én egy misén mondott hálát édesanyjának. Jarvis valószínűleg Julia Ward Howe feminista költő 1870-es Anyák napi kiáltványából inspirálódott, aki már korábban szerette volna elérni, ha országszerte segítenek a rászoruló anyáknak. 1914-ben Woodrow Wilson, az Egyesült Államok akkori elnöke nemzeti ünneppé nyilvánította az anyák napját.

Az ünnep később elterjedt a világban, egyre több országban lett „napja” az édesanyáknak.

Magyarországon Petri Pálnénak köszönhetjük az anyák napja ünnepét. Az államtitkár felesége, Ilona ugyanis Amerikából inspirálódott, tulajdonképpen ő hozta be ezt az ünnepet az országba. Magyarországon egyébként 1990 óta az anyák napját követő hétfőn az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját rendezik meg.

Az ünnepi szokások alapvetően minden országban hasonlóak, az édesanyák és a nagymamák legtöbbször virágcsokrot vagy sajátkezűleg készített ajándékot kapnak, vannak azonban érdekes egyedi szokások is.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek nem virággal, hanem az előző napon elkészített „anyák süteményével”, azaz a Simnel tortával köszöntik az anyukákat. A Simnel torta egy könnyű gyümölcsös sütemény, amit marcipánnal vonnak be és a közepét is marcipánnal töltik, a tetejét pedig 11 vagy 12 marcipángolyóval díszítik.

Svédországban az anyák napja a jótékonyság jegyében telik. Ezen a napon a Nemzetközi Vöröskereszt kicsi művirágait vásárolják az emberek és tűzik ki a ruhájukra, a bevételből származó összeget pedig a rászoruló gyermekek és anyák kapják.

Ausztráliában az emberek ezen a napon különféle színű szegfűt tűznek a ruhájukra, így fejezve ki az édesanyák iránti szeretetet és megbecsülést. Ha a feltűzött szegfű fehér, az azt jelenti, hogy anya már nem él. Ezen a napon Ausztráliában a gyerekek kényeztetik az édesanyjukat, ágyba viszik neki a reggelit, apró ajándékokkal és süteményekkel halmozzák el őt.

Etiópiában például kora ősszel egy háromnapos ünnepet tartanak az anyák tiszteletére. Amint vége az esős évszaknak, a család összegyűlik és nagy lakomát rendeznek, együtt énekelnek és táncolnak.

Japánban az anyák napját eredetileg március 6-án tartották, ez volt a császárnő születésnapja, 1949-ben viszont az amerikaiakhoz hasonlóan ők is május második vasárnapjára tették át. Japánban a nap lényege az volt, hogy a II. világháborúban fiukat elvesztett édesanyákat vigasztalják meg, hagyományosan szegfűvel köszöntötték őket.

Mexikóban is van anyák napja, Día de Las Madres-ként ismerik és május 10-én ünneplik. Általában az emberek étterembe viszik ilyenkor az édesanyjukat és mariachi zenekarok éneklik nekik a Las Mananitas című dalt.

Olaszországban az a hagyomány, hogy az anya pihenéssel töltheti az egész napot, a házimunkát és más feladatokat pedig a férj és a gyerekek veszik át ezen a napon.

Hozzánk hasonlóan május első vasárnapján ünnepelnek többek között még Angolában, Litvániában, Mozambikban, Portugáliában, Spanyolországban, Romániában és Szerbiában is. Május második vasárnapján még ennél is többen ünneplik, Németországtól kezdve egészen Törökországig.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Putyin felfelé buktatta Sojgut - illusztráció
2024. MÁJUS 14.
[ 17:20 ]
Európa-nap - illusztráció
2024. MÁJUS 9.
[ 15:21 ]
Egy év telt el a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt tragédia óta. Tragédia, amelyből Szerbia nem gyógyult ki és soha nem is fog. Egy éve minden nap mindenki ugyanazt kérdezi: hogyan és miért? Hogyan történhetett meg, hogy tíz embert, kilenc diákot és egy biztonsági őrt öltek meg a legbiztonságosabb...
2024. MÁJUS 3.
[ 9:18 ]
Annyira elcsépelt már ez az állítás, hogy az ember nem szívesen veti fel. Mégis muszáj, hiszen szinte naponta emlékeztetnek rá, hogy bizony így van. Ne féljünk hát kimondani, hogy éppen a legnagyobb „barátai” harcoltatnák az utolsó ukránig Kijevet. Tudnak valamit a lengyelek és a litvánok. Különben nem tennének meg...
2024. MÁJUS 2.
[ 18:42 ]
Szerbiában az elmúlt években fokozatosan csökkent a külföldi munkavállalási hajlandóság – legalábbis ez derül ki abból az elemzésből, amelyet az Infostud a The Network (munkaügyi portálok globális szövetsége) és a The Stepstone Group együttműködésével készített, s amelyet a Nova ekonomija szemléz. 2018-ban a...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:34 ]
Beolvasás folyamatban