Magazin
Magyarkanizsa: Környezetvédelmi akciót szerveztek a horgászok a Tiszán

Megelégelték a Tiszavirág sétaösvény feletti folyópart szeméttel, hulladékkal teli látványát a magyarkanizsai Bratstvo Sporthorgász Egyesület tagjai, ezért takarítási akciót szerveztek, amibe a Természetjáró Egyesület tagjai mellett a polgárok is bekapcsolódtak.

A takarítóbrigád egy tucatnyi zsák szemetet gyűjtött össze ezen a viszonylag rövid, de a horgászok által nagyon kedvelt és látogatott partszakaszon.

Sarnyai Csaba, akit becenevéről a legtöbben csak Kopóként ismernek, tényleg a Tisza szerelmese, hiszen kis hajójával, a Tiszai Tangóval már évek óta hordja a turistákat és a hajókázásra vágyó polgárokat tiszai túrákra. Nap mint nap látja, mi történik a folyón és annak partján, és persze neki sem mindegy, milyen látványban részesülnek utasai, akik a folyó szépsége miatt jönnek el hajókázni.

„Akik ezt a szemetelést véghez viszik, a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők horgászoknak. Nem azért jönnek horgászni, hogy a természetben legyenek, hanem azért jönnek a természetbe, hogy horgásszanak, hogy minél több halat fogjanak, amit aztán eladnak, pénzzé tesznek, a természet, a környezet megóvása viszont teljesen másodlagos számukra, de talán még az se. Nem akarok településeket említeni, de elég, ha megnézzük az itt, a valamikori sódertelepen parkoló autók rendszámtábláit, és már tisztában is vagyunk vele, honnan jöttek, kik is ezek a szeméthalmazokat maguk után hagyó természetrombolók. Hamarosan megbeszéljük majd a horgászegyesületben, mit is tegyünk, hogy hogy ennek a szemetelésnek végérvényesen elejét vegyük. A téli szünidőben immár tizenharmadik alkalommal szervezzük meg a horgásziskolát a gyerekeknek, amelyben az idén kiemelten foglalkozunk majd a környezettudatos neveléssel. Egy időben éppen itt, a Tiszavirág sétaösvény északi végénél tartottuk a nyári horgásziskolát. Az akácosban kialakított sátortáborban példás volt a rend és a tisztaság, a gyerekek az adott helyeken felakasztott fekete zsákokba dobálták a szemetet, ők már akkor is tudták, hogy annak ott a helye, pedig alig voltak 8-10 évesek.”

A takarítási akció során az egyesület két figyelmeztető táblát is felállított a parton. Az egyiken szerbül és magyarul is írja, hogy: „Ne etessük a természetet szeméttel!”, a másikon pedig az „Őrizzük meg vizeinket és környezetünket!” felirat olvasható, tudtuk meg az egyesület megbízott elnökétől, Uroš Vidovićtól.

„Azok az emberek, akik ezt, az attraktívnak is nevezhető partszakaszt látogatják, egyáltalán nem törődnek azzal, hogy az általuk kitermelt szemetet magukkal vigyék és a megfelelő, arra kijelölt helyen rakják le. Az amit ez a több tíz ember napról-napra csinál itt, már akár ökológiai katasztrófának is nevezhetjük. Eddig csak beszéltünk a problémáról, de most már lépnünk kellett. Ezúttal is felhívjuk ezeknek az embereknek a figyelmét arra, hogy a jövőben figyeljenek oda a környezetre, a szemetet ne hagyják itt szédobálva. Reméljük megértik és be is tartják majd a táblákon feltüntetett üzeneteinket. A két tábla mellett a községi önkormányzat illetve a Brantner Hulladékgazdálkodási Vállalat jóvoltából egy nagyméretű szemétgyűjtő konténert is elhelyezünk itt, amit a cég szükség szerinti időközökben ki fog üríteni. Talán akkor hajlandóak lesznek majd abba dobálni a szemetet.” - nyilatkozta Vidović.

Az alig két-három órás akció során összegyűjtött szemét, zacskók, műanyag flakonok, papírdarabok, konzervdobozok és egyebek a jövőben már egészen biztosan nem szennyezik sem a talajt, sem pedig a vizet, ami annál is inkább fontos, mert éppen ez a folyószakasz a minden évben emberek tömegeit vonzó tiszavirágok legnagyobb élőhelye.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

2018. ÁPRILIS 22.
[ 14:46 ]
Kerékpárral hegyen-völgyön át címmel tartott úti beszámolót az oromhegyesi Vörös Tamás a bácsfeketehegyi Kozma Lajos könyvtárban. 2013-ban kezdett el kerékpározni és azóta 67150 kilométert tett meg. A kerékpározás öröm, hiszen az ember mozog és közben világot lát. Ezt az elvet vallja az oromhegyesi Vörös Tamás, aki...
2018. ÁPRILIS 21.
[ 22:35 ]
Autentikus lakodalmas zenétől volt hangos a bácsfekehegyi kultúrotthon, ahol ezt a zenét időnként tréfás rigmusokkal szakították meg, vacsorára pedig igazi bácskai lakodalmas menüt tálaltak fel a negyedik Hagyományőrző vőfélytalálkozón. Több mint tíz lakodalmas ceremóniamester „vetélkedett” a tréfás és...
2018. ÁPRILIS 21.
[ 22:02 ]
Felbolydult méhkasra hasonlított a falu az elmúlt napokban, amikor is a már hagyományos Föld-napi munkaakció keretében szépítették a helyi közösség területét, takarították a központot, az iskola és óvoda környékét, rendezték az akácosban levő tó környezetét, az egyházak területét, festették a labdarúgó pálya...
2018. ÁPRILIS 21.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban