Magazin
Magyarkanizsa: Környezetvédelmi akciót szerveztek a horgászok a Tiszán

Megelégelték a Tiszavirág sétaösvény feletti folyópart szeméttel, hulladékkal teli látványát a magyarkanizsai Bratstvo Sporthorgász Egyesület tagjai, ezért takarítási akciót szerveztek, amibe a Természetjáró Egyesület tagjai mellett a polgárok is bekapcsolódtak.

A takarítóbrigád egy tucatnyi zsák szemetet gyűjtött össze ezen a viszonylag rövid, de a horgászok által nagyon kedvelt és látogatott partszakaszon.

Sarnyai Csaba, akit becenevéről a legtöbben csak Kopóként ismernek, tényleg a Tisza szerelmese, hiszen kis hajójával, a Tiszai Tangóval már évek óta hordja a turistákat és a hajókázásra vágyó polgárokat tiszai túrákra. Nap mint nap látja, mi történik a folyón és annak partján, és persze neki sem mindegy, milyen látványban részesülnek utasai, akik a folyó szépsége miatt jönnek el hajókázni.

„Akik ezt a szemetelést véghez viszik, a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők horgászoknak. Nem azért jönnek horgászni, hogy a természetben legyenek, hanem azért jönnek a természetbe, hogy horgásszanak, hogy minél több halat fogjanak, amit aztán eladnak, pénzzé tesznek, a természet, a környezet megóvása viszont teljesen másodlagos számukra, de talán még az se. Nem akarok településeket említeni, de elég, ha megnézzük az itt, a valamikori sódertelepen parkoló autók rendszámtábláit, és már tisztában is vagyunk vele, honnan jöttek, kik is ezek a szeméthalmazokat maguk után hagyó természetrombolók. Hamarosan megbeszéljük majd a horgászegyesületben, mit is tegyünk, hogy hogy ennek a szemetelésnek végérvényesen elejét vegyük. A téli szünidőben immár tizenharmadik alkalommal szervezzük meg a horgásziskolát a gyerekeknek, amelyben az idén kiemelten foglalkozunk majd a környezettudatos neveléssel. Egy időben éppen itt, a Tiszavirág sétaösvény északi végénél tartottuk a nyári horgásziskolát. Az akácosban kialakított sátortáborban példás volt a rend és a tisztaság, a gyerekek az adott helyeken felakasztott fekete zsákokba dobálták a szemetet, ők már akkor is tudták, hogy annak ott a helye, pedig alig voltak 8-10 évesek.”

A takarítási akció során az egyesület két figyelmeztető táblát is felállított a parton. Az egyiken szerbül és magyarul is írja, hogy: „Ne etessük a természetet szeméttel!”, a másikon pedig az „Őrizzük meg vizeinket és környezetünket!” felirat olvasható, tudtuk meg az egyesület megbízott elnökétől, Uroš Vidovićtól.

„Azok az emberek, akik ezt, az attraktívnak is nevezhető partszakaszt látogatják, egyáltalán nem törődnek azzal, hogy az általuk kitermelt szemetet magukkal vigyék és a megfelelő, arra kijelölt helyen rakják le. Az amit ez a több tíz ember napról-napra csinál itt, már akár ökológiai katasztrófának is nevezhetjük. Eddig csak beszéltünk a problémáról, de most már lépnünk kellett. Ezúttal is felhívjuk ezeknek az embereknek a figyelmét arra, hogy a jövőben figyeljenek oda a környezetre, a szemetet ne hagyják itt szédobálva. Reméljük megértik és be is tartják majd a táblákon feltüntetett üzeneteinket. A két tábla mellett a községi önkormányzat illetve a Brantner Hulladékgazdálkodási Vállalat jóvoltából egy nagyméretű szemétgyűjtő konténert is elhelyezünk itt, amit a cég szükség szerinti időközökben ki fog üríteni. Talán akkor hajlandóak lesznek majd abba dobálni a szemetet.” - nyilatkozta Vidović.

Az alig két-három órás akció során összegyűjtött szemét, zacskók, műanyag flakonok, papírdarabok, konzervdobozok és egyebek a jövőben már egészen biztosan nem szennyezik sem a talajt, sem pedig a vizet, ami annál is inkább fontos, mert éppen ez a folyószakasz a minden évben emberek tömegeit vonzó tiszavirágok legnagyobb élőhelye.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A muzslyai Emmausz Fiúkollégium tornatermében gyűltek össze ma a környék cserkészcsapatai, akiket egy játékdélutánra invitáltak meg, ami azért is volt jó, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak, illetve sokat játszanak. A helybelieken kívül a fiatalok Erzsébetlakról, Szentmihályról és Udvarnokról érkeztek.Szabó Bernadette...
2018. OKTÓBER 21.
[ 17:26 ]
A szentmihályi motoros klub tagjai egy kis előadással lepték meg a falubeli gyerekeket, fiatalokat, ugyanis egy előadásra invitálták meg őket, ahol a téma a biztonságos közlekedés volt. A klub megalakulása óta, három éve próbálkoztak az ilyen edukációs programokkal előállni, és a tagoknak most sikerült támogatást is...
2018. OKTÓBER 20.
[ 22:04 ]
Évente kétszer találkoznak Szabadkán a gyűjtők immár 48 esztendeje. Legtöbb az észak-vajdasági és dél-magyarországi kiállító. A mostani, őszi kiállításon mintegy 60-an vettek részt. Ki-ki pénztárcája szerint vásárol olcsóbb vagy drágább tárgyakat. Ami közös, az a szenvedély, függetlenül attól, hogy olcsó...
2018. OKTÓBER 20.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban