Magazin
Egy szegedi diáklány lett a legjobb fejszámoló Európában
Betűméret:             

Egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin képviselte Magyarországot a múlt héten a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, amin soha nem volt még magyar résztvevő - számolt be a Délmagyar.hu.

A versenyen fejben kell húszjegyű számokat összeszorozni vagy köbgyököt vonni belőlük. Szin Jázmin a legjobb öt között végzett, pedig a versenyfeladatokra csak 3 hónapja készült.

A mentális matematika Magyarországon még kevéssé ismert módszer, egyedül Szegeden tanítják. Művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A németországi Rekenben rendezett múlt heti junior-Európa-bajnokságon a tízéves szegedi kislány, Szin Jázmin képviselte hazánkat, aki egyik számában kiemelkedő eredményt ért el.

Kilenc ország hatvan fiatalja mérte össze ott a tudását – mesélte a Délmagyarnak Soós Boglárka felkészítő tanár, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora.

Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat.

A versenyzők nem használhattak a számításokhoz még papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le.

Jázmin 3 éve tanulja a mentális matematikát, aminek az abakusz az alapja. Kezdetben ezt használják számoláshoz, később már csak elképzelik. A két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak – magyarázta Soós Boglárka.

A tízéves kislány szeptemberben már az iskola tanárképzőjén tart majd elő­adást.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban