Magazin
Magyarkanizsa: Ha október, akkor Kukoricafesztivál!

Minden a kukoricáról szól ezen a hétvégén Magyarkanizsán, ugyanis 14. alkalommal tartanak Kukoricafesztivált a Tisza-parti városban.

A pénteki, kukoricáról szóló előadások után Nádi Endre magyarkanizsai fafaragó kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Dobó Tihamér Képtárban. Az est zárásaként pedig gasztronómiai bemutatóval, népzenei koncerttel és táncházzal csábították a népi kultúra kedvelőit a helyi általános iskola udvarába.

A szombati, az az mai napon már délelőtt zenés, táncos hívogatóval invitáltak a viseletbe öltözött fellépők mindenkit a Városháza előtti kisparkba. A fesztivál hivatalos megnyitója és a polgármesteri köszöntés után a gyerekek kapták a főszerepet, ugyanis tízféle népi játékban mérettették meg magukat. Volt kukoricavár-építés, kukoricafosztás, de pattogatott kukorica füzér készítés is. A legtöbb gyerek a kosárba dobálás mellett a kukoricamorzsolást szerette a legjobban, és a legkiemelkedőbben teljesített gyerekek értékes ajándékokban részesültek.

A színes gyermekprogramok mellett volt még főtt kukorica, kirakodó vásár, görhesütő-verseny és kultúrműsor is. Mikuska Judit, az esemény szervezője elmondta, a Tisza Néptáncegyesület a fesztivált azzal a céllal hívta életre, hogy a helyiek ezáltal betekintést nyerjenek a régi korok, vagyis a kukoricához köthető tevékenységek és játékok színes tárházába.

- Léteznek szüreti napok, létezik hagyma-, paprikafesztivál. Mi a kukoricához kapcsolódtunk, mivel ez a legközelebbi hozzánk. Olyan hagyományokat próbáltunk feleleveníteni, ami a régi embereknek a mindennapjaiknak a része volt. A gyerekek manapság már nem morzsolnak kukoricát, nem válogatják a kukoricaszemek közül ki a rosszat, és mi erre építettük fel az ügyességi vetélkedőinket – emelte ki a szervező.

A három nap alatt több mint 400 népzenész és néptáncos mutatkozik be, és a községbeli egyesületek mellett a magyarországi Budaörs, Szeged és Deszk csoportjai is teret kapnak.

A szombati nap záróakkordja a Vajdasági Népzenészek Gálaműsora, majd pedig az esti táncház az iskolaudvarban.

A 14. Kukoricafesztivál vasárnap zárja kapuit a néptánc gálával a Művészetek Házában, ahol az összes hazai és külföldi meghívott vendég színpadra állhat.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Muzslyán, a Parton hagyományosan, pünkösd napján lebontották a májusfát, amelyet a kijárási tilalom idején, május elsején állítottak fel. Mintegy ötvenen gyűltek össze a környék lakosai, szomszédok, barátok, de a település más részeiről is érkeztek emberek, akik egy igazi népünnepélyen vehettek részt. A partiak...
2020. JÚNIUS 1.
[ 6:00 ]
Új magyar nyelvű honlap jött létre azzal a céllal, hogy aktuális információkat nyújtson Európa országainak turizmusával kapcsolatban. A hovautazhatok.hu weboldal egy helyen, egy térkép segítségével mutatja meg, hogy magyar állampolgárok hova utazhatnak szabadon, korlátozásokkal, illetve hol várható a határzárak...
2020. MÁJUS 30.
[ 19:40 ]
A világ egyik legkorábban, 21 hét és 4 nap terhesség után világra jött koraszülöttjét több mint egy év után hazaengedték a kórházból a németországi Fuldában. A kislány és fiú ikertestvére hirtelen, 2019. március 5-én jött világra otthon, a fiúgyermek néhány órával a kórházba szállítás után meghalt...
2020. MÁJUS 30.
[ 11:25 ]
Beolvasás folyamatban