Magazin
Magyarkanizsa: Ha október, akkor Kukoricafesztivál!

Minden a kukoricáról szól ezen a hétvégén Magyarkanizsán, ugyanis 14. alkalommal tartanak Kukoricafesztivált a Tisza-parti városban.

A pénteki, kukoricáról szóló előadások után Nádi Endre magyarkanizsai fafaragó kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Dobó Tihamér Képtárban. Az est zárásaként pedig gasztronómiai bemutatóval, népzenei koncerttel és táncházzal csábították a népi kultúra kedvelőit a helyi általános iskola udvarába.

A szombati, az az mai napon már délelőtt zenés, táncos hívogatóval invitáltak a viseletbe öltözött fellépők mindenkit a Városháza előtti kisparkba. A fesztivál hivatalos megnyitója és a polgármesteri köszöntés után a gyerekek kapták a főszerepet, ugyanis tízféle népi játékban mérettették meg magukat. Volt kukoricavár-építés, kukoricafosztás, de pattogatott kukorica füzér készítés is. A legtöbb gyerek a kosárba dobálás mellett a kukoricamorzsolást szerette a legjobban, és a legkiemelkedőbben teljesített gyerekek értékes ajándékokban részesültek.

A színes gyermekprogramok mellett volt még főtt kukorica, kirakodó vásár, görhesütő-verseny és kultúrműsor is. Mikuska Judit, az esemény szervezője elmondta, a Tisza Néptáncegyesület a fesztivált azzal a céllal hívta életre, hogy a helyiek ezáltal betekintést nyerjenek a régi korok, vagyis a kukoricához köthető tevékenységek és játékok színes tárházába.

- Léteznek szüreti napok, létezik hagyma-, paprikafesztivál. Mi a kukoricához kapcsolódtunk, mivel ez a legközelebbi hozzánk. Olyan hagyományokat próbáltunk feleleveníteni, ami a régi embereknek a mindennapjaiknak a része volt. A gyerekek manapság már nem morzsolnak kukoricát, nem válogatják a kukoricaszemek közül ki a rosszat, és mi erre építettük fel az ügyességi vetélkedőinket – emelte ki a szervező.

A három nap alatt több mint 400 népzenész és néptáncos mutatkozik be, és a községbeli egyesületek mellett a magyarországi Budaörs, Szeged és Deszk csoportjai is teret kapnak.

A szombati nap záróakkordja a Vajdasági Népzenészek Gálaműsora, majd pedig az esti táncház az iskolaudvarban.

A 14. Kukoricafesztivál vasárnap zárja kapuit a néptánc gálával a Művészetek Házában, ahol az összes hazai és külföldi meghívott vendég színpadra állhat.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újvidék: Tolvaj vizesvödörrel - illusztráció
2019. NOVEMBER 13.
[ 14:12 ]
Rózsaszín párducokat fogtak el - illusztráció
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:46 ]
John Legend amerikai zenész lett 2019 legszexibb férfija a People magazin szerint - írta a The Hollywood Reporter. "Örültem neki, de kicsit meg is ijedtem, mert nagy nyomást jelent ez, félek, mostantól mindenki figyelni fogja, elég szexi vagyok-e a díjhoz. Ráadásul Idris Elba volt az elődöm, ami nem fair" -...
2019. NOVEMBER 13.
[ 10:23 ]
A belgrádi rendőrség bűnvádi feljelentést tett egy 35 éves férfi ellen minősített lopási kísérlet miatt. A gyanú szerint a férfi ma reggel egy surčini épület pincéjében áttörte a plafont, hogy az így keletkezett résen át bejusson a posta helyiségébe. A rendőrség a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése...
2019. NOVEMBER 12.
[ 14:55 ]
Nagy volt az érdeklődés tegnap este Szabó Kimmel Tamás zenés előadására az IH Rendezvényközpontban. Valós történetek adták alapját a népszerű színművész egyszemélyes produkciójának, amely a drogfüggőségből indult ki, de sokkal többről szólt. A széttépve című előadás kereteiben a színművész arról...
2019. NOVEMBER 12.
[ 14:55 ]
Beolvasás folyamatban