Magazin
Népi kalendárium: András-napi szokások

Az év jeles napjai közül a szentek ünnepei körébe tartozó november 30-i András-nap a télkezdő férfi névnap. Ehhez több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik. Egy biztos, a tél sem vette el őseink kedvét egy kis játéktól.

Szent András apostol, az első században élő keleti egyház védőszentje. A legenda szerint átlósan ácsolt kereszten végezték ki. Innen az "András kereszt" elnevezés.

Számos néphagyomány fűződik a november végére eső András-naphoz. Több okból is. Egyrészt, mert ekkor az emberek Szent András apostolra és vértanúra, a keleti egyház védőszentjére emlékeztek, aki Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. A másik ok, amiért kiemelt figyelmet kapott, hogy e naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, az advent kezdete, ami a karácsonyra való felkészülés, tágabb értelemben a reményteli várakozás, a befelé fordulás, a lélek ünnepe. Harmadrészt pedig, amiért András-napját elsősorban a fiatalok várták, az nem más, minthogy a hiedelem szerint ekkor megtudhatták, ki lesz majd a házastársuk.

Jóslási praktikák

A különböző vidékeken más-más férjjósló praktikák voltak szokásban. Volt, hogy a lányok férfinadrágot, a legények női szoknyát tettek a párnájuk alá, abban a reményben, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. Az is segített a nagy kérdésre választ adni, mi hullott le a lány kötényébe a megrázott zsúpfedélről. Mert ha búza esett bele, akkor jómódú lesz a kérő, ha rozsmag, szegény ember. Ha viszont pondró pottyant le, az azt üzente, a leány már a következő évben teherbe esik.

De ismert volt a hallgatódzásra épülő jóslás is. A lányok megrugdosták a disznóól ajtaját, és ahányat röffent a malac, annyi év múlva mentek férjhez. Ha nem ébredt fel a disznó, az azt jelentette, a lány még abban az esztendőben férjhez megy. Annak is volt jelentősége, hogy az anyadisznó röfögött-e, vagy a malac. Az első esetben a leendő férj özvegyember, a másikban legényember lesz. Olyan is volt, hogy a szemétdombra állva hallgatóztak a lányok, merről ugatnak a kutyák. Mert abból az irányból kellett jönnie a kérőnek…

Sokfelé járta az a szokás, hogy a lányok gombócot vagy derelyét főztek, majd kis cédulákra különböző férfinevet írtak. Belegyúrták a tésztába, és kifőzték. Azt, ami először jött fel a víz tetejére, kikapták, és megnézték, melyik nevet tartalmazza. Mert az lesz majd a férj neve is. A férjjóslás másik ismert módja az ólomöntés volt. A forró ólmot vízbe öntötték, és megnézték, milyen forma jön ki, és ebből igyekeztek kitalálni a jövendőbelijük foglalkozását. Az almamagot is felhasználták a jósláshoz. A lányok András-nap előtt igyekeztek minél több almát enni. A magokat aztán összegyűjtötték, papírba csomagolták, és András-nap estéjén a párnájuk alá tették, remélve, hogy megálmodják, ki lesz a férjük. Természetesen a legények is kíváncsiak voltak arra, ki lesz a párjuk. Náluk az a szokás járta, hogy 13 cédulára különböző lányneveket írtak fel, amiket azután egyesével, Luca-napjáig eldobáltak. Az utolsónak maradt cédulán volt olvasható, melyik lány lesz a feleség.

Milyen idő lesz?

Időjóslás is kapcsolódott András-napjához. Ha ekkor esik az eső, vagy a hó, úgy vagy 40 napig csapadékos lesz az idő. Ha ilyenkor fagy, úgy esős lesz a karácsony. Sok helyen gyümölcsfaágat is virágoztattak, hogy megtudják, milyen lesz az időjárás. A gyümölcsfa ágát vízbe tették, és bevitték a szobába, a kemence mellé. Az ág a melegben karácsonyig kivirágzott. Ha az alsó részén jelentek meg a virágok, az azt mutatta, a tél eleje lesz kemény. Ha a közepén, akkor a január lesz hideg, ha az ág hegyén jelent meg a virág, úgy a tél vége lesz fagyos, havas.

András-napján kezdődtek a disznóvágások is. Régen e naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt egy ház, ahol disznó sivítása verte fel a csendet, és vette kezdetét a disznóölés, amihez mindig kértek rokoni, baráti segítséget. Mindenkinek megvolt ilyenkor a maga feladata, a vágás, perzselés, a hurka, kolbásztöltés. A disznótor étrendje szinte mindenhol azonos volt: toros leves, töltött káposzta, sült kolbász, sült hurka, hájas pogácsa, rétes. A munka és a vacsora végeztével a távozók kóstolót is kaptak, amit magukkal vittek. Sokszor a vendégek aztán meghívták a házigazdát a saját disznójuk vágásához.

Andrással befejeződnek a zajos mulatozások, "András zárja a hegedűt". Legfeljebb az András utáni szerdán, kukaszerdán lehetett még otthon muzsikálni, de másutt nem. András-nap éjfélkor beáll a csend ideje, az advent.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megette a 120 ezer dolláros banánt - illusztráció
2019. DECEMBER 9.
[ 10:38 ]
Az idős pár elárulta, első látásra egymásba szerettek, érzéseik pedig alig változtak valamit az elmúlt közel nyolcvanöt év alatt. John és Charlotte Henderson megismerkedésük évében még biztosan nem gondolták, hogy valaha rekordot döntenek a házasságuk hosszával. 85 évvel később ez mégis megtörtént: idén...
2019. DECEMBER 7.
[ 18:02 ]
Közel ötszáz galambot, ritkaságnak számító díszbaromfi-fajtákat, egzotikus díszmadarakat láthatnak az érdeklődők a topolyai kisállat-kiállításon, melyet idén is a Piac nagycsarnokában rendeztek meg idén. A kiállítás attrakciója egy szakállas agáma. A helyi fajta, a topolyai magasszálló-keringő két színváltozata is...
2019. DECEMBER 7.
[ 12:35 ]
Bekerült a 10 leggyakoribb keresztnév közé az Egyesült Államokban a Mohamed, írja a CNN. A név sokáig nagyon ritka volt, a 100 leggyakoribb fiú utónevek közé is csupán 2013-ban került be. A muszlim proféta nevét többnyire a muzulmán vallású családokban kapja meg az elsőszülött fiú. A CNN-nek nyilatkozó Linda...
2019. DECEMBER 7.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban