Magazin
Nagykikinda: Negyven éve vár munkára, most a nyugdíjaztatását kéri
Betűméret:             

A nagykikindai Milanka Radočaj kerek négy évtizede van az egykori munkaközvetítő, jelenleg Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartási listáján, mint munkanélküli. Aki munkaviszonyban töltött el ennyi időt, az ilyenkor nyugdíjba vonul.

Nos, ezt tervezi Milanka is.

Noha egyetlen egy napot sem töltött hivatalos munkaviszonyban, most átadta nyugdíjkérelmét. A törvény szerint nincs rá joga, mert a hosszú évek során nem fizette a nyugdíjjárulékot,

tudósít az RTS.

Milanka Radočaj nemsokára betölti a 60. életévét és 40 éve lesz annak, hogy a hivatalosan nyilvántartott munkanélüliek nagykikindai listáján szerepel, egyetlen, munkaviszonyban töltött nap nélkül. A szakmáját tekintve gépésztechnikus, fémesztergályos Milanka három havonta szorgalmasan és rendszeresen jelentkezik a foglalkoztatási szolgálatnál. Négy évtized után az itt vezetett nyilvántartási lapja megtelt, a munkakönyve viszont üres maradt.

“Rendszeresen kísértem a hirdetéseket, átadtam a kérvényeimet azokon a helyeken, ahol állást kínáltak, sok munkát belefektettem”, mesélte Milanka az RTS-nek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagykikindai kirendeltségében azt mondják, rendszeresen kínáltak fel Milanka Radočajnak munkalehetőségeket, de ezt soha nem tudta a munkaadóval realizálni.

“Számunkra most az a kérdés vetődik fel, hogy Radočaj asszony vajon miért is szerepelt mindez éveken át a mi nyilvántartásunkban: azért hogy megvalósíthassa a munkára való jogát és állást találjon, vagy azért, hogy egyéb jogokat valósíthasson meg: pl. gyermekpótlékre való jogot, esetleg utóbbi időben a kedvezményes nyaralásra feljogosító utalványokhoz való jogot”, mondta Jelena Mitrović, a foglalkoztatási szolgálat nagykikindai részlegének igazgatója.

Milanka maga is azt mondja, kérdezték, miért akar a nyilvántartásban szerepelni, amire ő azt válaszolta, hogy ha joga van a nyilvántartásban szerepelni, akkor hagyják élni ezzel a jogával, hátha egy napon hoznak olyan törvényt, miszerint nekik is jár valami.

A nyugdíjbiztosítási alapnál viszont azt mondják, senki nem jogosult nyugdíjra, akinek nincs 15 év munkaviszonya.

Az asszony férje szerint nem felesége az oka annak, hogy nem volt munkaviszonyban, az elmúlt évtizedekben a háztartás körül minden munkát elvégzett, takarított, mosott, főzött, gyereket nevelt. Milanka ehhez kapcsolódóan azt mondja, minden szerbiai háziasszonyt szeretne képviselni, akik évtizedeken keresztül keményen dolgoznak otthon, de ezért később semmit nem kapnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2020. FEBRUÁR 15. [ 18:43 ]

A kormány a múlt félévben azzal hülyítette a népet, hogy svájci mintájú nyugdíjazás lesz. (Halkan jegyzeném meg, hogy a svájci az lenne amiről a kikindai háziasszony beszél: Svájcban alapból mindenkinek jár nyugdíj (1300 frank), ha dolgozott bejelentve, ha nem. Indoklás: valamit csak csinált, bevásárolt, füvet nyírt a szomszédnak, vigyázott a gyerekekre... És ha még ezt se? Akkor is jár neki, mert EVETT, s a kajája után valaki adózott az államnak.


Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Az elmúlt hétvége során a kelebiai és gradinai határátkelőn a vámvizsgálatok során mintegy 70 ezer euró értékű aranyat foglaltak le - közölte a szerb Vámigazgatóság. A szerb vámosok a kelebiai határátkelőnél egy autóbusz ellenőrzése során a sofőr zsebében különösen értékes arany érméket találtak. A Ferenc...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 14:23 ]
Beolvasás folyamatban