Magazin
Nagykikinda: Negyven éve vár munkára, most a nyugdíjaztatását kéri

A nagykikindai Milanka Radočaj kerek négy évtizede van az egykori munkaközvetítő, jelenleg Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartási listáján, mint munkanélküli. Aki munkaviszonyban töltött el ennyi időt, az ilyenkor nyugdíjba vonul.

Nos, ezt tervezi Milanka is.

Noha egyetlen egy napot sem töltött hivatalos munkaviszonyban, most átadta nyugdíjkérelmét. A törvény szerint nincs rá joga, mert a hosszú évek során nem fizette a nyugdíjjárulékot,

tudósít az RTS.

Milanka Radočaj nemsokára betölti a 60. életévét és 40 éve lesz annak, hogy a hivatalosan nyilvántartott munkanélüliek nagykikindai listáján szerepel, egyetlen, munkaviszonyban töltött nap nélkül. A szakmáját tekintve gépésztechnikus, fémesztergályos Milanka három havonta szorgalmasan és rendszeresen jelentkezik a foglalkoztatási szolgálatnál. Négy évtized után az itt vezetett nyilvántartási lapja megtelt, a munkakönyve viszont üres maradt.

“Rendszeresen kísértem a hirdetéseket, átadtam a kérvényeimet azokon a helyeken, ahol állást kínáltak, sok munkát belefektettem”, mesélte Milanka az RTS-nek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagykikindai kirendeltségében azt mondják, rendszeresen kínáltak fel Milanka Radočajnak munkalehetőségeket, de ezt soha nem tudta a munkaadóval realizálni.

“Számunkra most az a kérdés vetődik fel, hogy Radočaj asszony vajon miért is szerepelt mindez éveken át a mi nyilvántartásunkban: azért hogy megvalósíthassa a munkára való jogát és állást találjon, vagy azért, hogy egyéb jogokat valósíthasson meg: pl. gyermekpótlékre való jogot, esetleg utóbbi időben a kedvezményes nyaralásra feljogosító utalványokhoz való jogot”, mondta Jelena Mitrović, a foglalkoztatási szolgálat nagykikindai részlegének igazgatója.

Milanka maga is azt mondja, kérdezték, miért akar a nyilvántartásban szerepelni, amire ő azt válaszolta, hogy ha joga van a nyilvántartásban szerepelni, akkor hagyják élni ezzel a jogával, hátha egy napon hoznak olyan törvényt, miszerint nekik is jár valami.

A nyugdíjbiztosítási alapnál viszont azt mondják, senki nem jogosult nyugdíjra, akinek nincs 15 év munkaviszonya.

Az asszony férje szerint nem felesége az oka annak, hogy nem volt munkaviszonyban, az elmúlt évtizedekben a háztartás körül minden munkát elvégzett, takarított, mosott, főzött, gyereket nevelt. Milanka ehhez kapcsolódóan azt mondja, minden szerbiai háziasszonyt szeretne képviselni, akik évtizedeken keresztül keményen dolgoznak otthon, de ezért később semmit nem kapnak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2020. FEBRUÁR 15. [ 18:43 ]

A kormány a múlt félévben azzal hülyítette a népet, hogy svájci mintájú nyugdíjazás lesz. (Halkan jegyzeném meg, hogy a svájci az lenne amiről a kikindai háziasszony beszél: Svájcban alapból mindenkinek jár nyugdíj (1300 frank), ha dolgozott bejelentve, ha nem. Indoklás: valamit csak csinált, bevásárolt, füvet nyírt a szomszédnak, vigyázott a gyerekekre... És ha még ezt se? Akkor is jár neki, mert EVETT, s a kajája után valaki adózott az államnak.


A Komáromi Járásbíróság három év börtönre ítélt egy szerb embercsempészt, aki hat szír állampolgárt akart illegálisan Bécsbe vinni, az elkövető a jogerős ítéletet követően azonnal megkezdte börtönbüntetése letöltését - közölte a Tatabányai Törvényszék hétfőn az MTI-vel. Sós Réka sajtótitkár...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 9:46 ]
A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény, az Angyal repülése napján, vasárnap vezették be Velence városában a látogatók számlálását, terelését és azonosítását is szolgáló kamerás térfigyelőrendszert, amely a július elsejétől induló fizetéses belépés előfutárának számít. Majdnem százezren...
2020. FEBRUÁR 16.
[ 14:12 ]
Ötödik alkalommal szervezte meg a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ a Torkos csütörtök elnevezésű rendezvényt a Juhász bálteremben, melyen disznótoros ételeket kóstolhattak a jelenlevők. Mint Tímár Gabriella, a művelődési központ elnöke elmondta, a rendezvényt több résztvevő kérésére helyezték át...
2020. FEBRUÁR 16.
[ 8:00 ]
Beolvasás folyamatban