Magazin
Muzslya: Megtartották a hagyományápolók első, idei rendezvényét

A RÉMUSZ muzslyai hagyományápoló egyesület tegnap tartotta meg első rendezvényét ebben az évben, mégpedig a napforduló ünnepét, a Szent Iván-napi sokadalmat. Eredetileg a napjára, kedd tervezték, de a rossz időjárás miatt elhalasztották.

A rendezvényt ezúttal is a helyi közösség épülete melletti parkban tartották meg, amely több részből tevődött össze. Már délután 19 bográcsban főtt a körömpaprikás, ugyanis a verseny jellegű főzőcskézés ezúttal sem maradhatott el, a benevezett csapatok a helybeli egyesületek képviselői mellett a környező településekről érkeztek, Titelről, Tordáról, Jankahídról és Erzsébetlakról.

Mint minden évben, ezúttal is az ügyes kezű asszonyok mezei virágokból kötöttek koszorút, a gyerekeknek pedig volt alkalmuk aszfaltrajzolásra is, amely munkákat díjazták is a szervezők. A Szent Iván-napi sokadalom keretében volt egy kis kultúrműsor is, felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME citerásai és a vegyes kórus. A hagyományápolók zenekara pedig a főzőcsoportokat járta végig, és közkívánatra húzták a szebbnél-szebb magyar nótákat.

A körömpaprikás-mintákat háromtagú zsűri értékelte - Damjánovity Otília, Margit Mária és Sava Kovački -, akik úgy döntöttek, hogy a legfinomabb ételt a jankahídi Carina Gabriel főzte, két második díjas lett, egyik a tordai Farkas Éva, a másik a helybeli Trifković Branko, valamint három harmadik díjazott is átvehette az érmet, az erzsébetlaki Sárkány György, a helybeli Miklós Valika és a tordai Kónya Ilonka.

A Szent Iván-napi sokadalom fénypontja a tűzugrás volt, amelyet a hagyományok szerint idősek, fiatalok egyaránt átugrálták, abban reménykedve, hogy egész éven keresztül egészségesek maradnak. A tűzbe dobott almákat is kikapkodták a jelenlévők a parázsból, annak is a hiedelem szerint egészségmegőrző ereje van.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világon 12 878 325 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 568 541, a gyógyultaké pedig 7 092 815 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői adatai szerint. Egy nappal korábban még 12 684 409 fertőzött szerepelt az összesítésben, a halálos áldozatok száma 564 506, a gyógyultaké...
2020. JÚLIUS 13.
[ 7:10 ]
A tokiói 2021-es Olimpiai Játékok, ha minden jól alakul, 2021. július 23-án kezdődnek. Először a nyitóünnepségekre kerül sor, majd elkezdődnek a sportversenyek is, amelyek augusztus 8-ig tartanak majd. Tokióban, ez már a második alkalom, hogy olimpiát rendeznek. Az egyéni rendezvényeken 40 dolláros összegért lehet részt...
2020. JÚLIUS 12.
[ 9:56 ]
A világbajnok labdarúgó 85 évesen, hosszú betegség után, péntek este hunyt el. Elhunyt az angolok világbajnok labdarúgója, Jack „Jackie” Charlton. Korábbi klubja, a Leeds United és a család közölte, hogy a sportember 85 évesen, hosszú betegség után, péntek este meghalt. A védő tagja volt az 1966-ban, hazai...
2020. JÚLIUS 11.
[ 17:36 ]
Beolvasás folyamatban