Sport
Kézilabda: Szabályváltoztatások a világbajnokságon

A gyorsabb és szórakoztatóbb játék érdekében több szabályváltozás, illetve módosítás lép életbe a csütörtökön kezdődő német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon.

Már korábban is használták az időkérő berendezést, amelyen egyszerűen meg kell nyomni egy piros gombot, az edzői szándékot a gép ekkor dudaszóval jelzi. Mivel össze van kötve a kijelzővel és az időmérővel is, azonnal megáll az óra, amint megnyomják.Csak az a szövetségi kapitány használhatja, akinek a csapatánál éppen a labda van. Amennyiben a másik edző nyomja meg, sárga lapot kap, elveszti az időkérését, az ellenfél pedig hétméterest lőhet.

A passzív játék egyik legnagyobb változása, hogy a tartalékbírónál lesz egy számláló, amellyel a játékvezetői karjelzés utáni passzokat számolja. Ebből elvileg maximum hat lehet, viszont ez nem hivatalos, a döntés joga a bírónál marad. Ez is össze lesz kötve a nagy kijelzővel a szurkolók tájékoztatása érdekében. A bírók a támadásvezetés ritmusát fogják figyelni, lassú passzolgatással nem lehet labdát felhozni, ebben az esetben egyből felemelhetik a kezüket. A támadásnak kapuratörőnek kell lennie, ahogyan eddig is volt. Kritikus helyzetben - röviddel a vége előtt, az eredmény tartása érdekében - nem lehet hátrafelé játszani, mert azonnal elveszik a labdát. Ugyanígy tesznek, ha egy játékos egyértelmű gólhelyzetből kipasszolja a labdát időhúzás miatt.

Minden találkozót 16 kamerával rögzítenek, ezek közül három-három a két kapufa mögött van, egy pedig össze van kötve az eredményjelzővel, ezek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy áthaladt-e teljes terjedelmével a labda a gólvonalon, azaz hogy gól esett-e. Ezt a játékvezető vissza is nézheti. Visszanézést a nemzetközi szövetség versenybírója is kérhet, ha nem tudják pontosan, hogy ki szabálytalankodott, vagy szabálytalan csere történt, valamint ha az utolsó harminc másodpercben történik valami. Edző nem kérhet visszanézést.

A szabálytalanságok büntetése szigorodik, már az első percekben is történhet olyasmi, ami kétperces kiállítást, sőt piros lapot ér. Eddig a mérkőzés elején ezeket általában csak sárga lappal szankcionálták. Gól után a visszafutó játékos nem akadályozhatja a középkezdés elvégzését azzal, hogy a passzónában fut. Bármely szabálytalanság, amely az ellenfél testi épségét veszélyezteti, azonnali kizárással jár. A lövőkéz ellen irányuló szabálytalanság kiállítást, kizárást, sőt kék lapot is érhet. Ha a szélső védő nem veszi fel időben a pozíciót, akadályozza a támadót, aki ennek következtében elveszíti az egyensúlyát, ezzel veszélybe kerül a testi épsége, akkor a vétkest azonnal kizárják. Szigorúbb lesz a támadó-szabálytalanságok megítélése is. (index.hu/MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kerékpársport: Teljes a Tour de France csapatainak listája - illusztráció
2019. MÁRCIUS 22.
[ 12:47 ]
A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott a szlovák csapattól Nagyszombatban az Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki első fordulójában. Az első félidőben biztonsági játék folyt a pályán - egyik csapat sem kockáztatott sokat. A szlovákok valamivel aktívabbak voltak, és a 42. percben meg is szerezték a...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 22:50 ]
Elkészült a megreformált tenisz Davis Kupa 18 csapatos, madridi döntőjének csoportbeosztása. Szerbia válogatottja november 20-án Japánnal, 21-én pedig Franciaországgal mérkőzik. A sorozat honlapja szerint a november 18. és 24. között megrendezésre kerülő esemény első összecsapását a címvédő horvátok vívják az...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 13:59 ]
Felkészülési mérkőzésen Szerbia labdarúgó-válogatottja szerda este Wolfsburgban 1-1-es döntetlent játszott Németország csapatával. Mindkét csapat felforgatott összeállításban lépett pályára. A szerb csapatból Matić, Tadić, Kolarov, Kostić és Aleksandar Mitrović is sérülés miatt hiányzott. Az első félidő...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 22:49 ]
Beolvasás folyamatban