Sport
Kézilabda: Szabályváltoztatások a világbajnokságon

A gyorsabb és szórakoztatóbb játék érdekében több szabályváltozás, illetve módosítás lép életbe a csütörtökön kezdődő német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon.

Már korábban is használták az időkérő berendezést, amelyen egyszerűen meg kell nyomni egy piros gombot, az edzői szándékot a gép ekkor dudaszóval jelzi. Mivel össze van kötve a kijelzővel és az időmérővel is, azonnal megáll az óra, amint megnyomják.Csak az a szövetségi kapitány használhatja, akinek a csapatánál éppen a labda van. Amennyiben a másik edző nyomja meg, sárga lapot kap, elveszti az időkérését, az ellenfél pedig hétméterest lőhet.

A passzív játék egyik legnagyobb változása, hogy a tartalékbírónál lesz egy számláló, amellyel a játékvezetői karjelzés utáni passzokat számolja. Ebből elvileg maximum hat lehet, viszont ez nem hivatalos, a döntés joga a bírónál marad. Ez is össze lesz kötve a nagy kijelzővel a szurkolók tájékoztatása érdekében. A bírók a támadásvezetés ritmusát fogják figyelni, lassú passzolgatással nem lehet labdát felhozni, ebben az esetben egyből felemelhetik a kezüket. A támadásnak kapuratörőnek kell lennie, ahogyan eddig is volt. Kritikus helyzetben - röviddel a vége előtt, az eredmény tartása érdekében - nem lehet hátrafelé játszani, mert azonnal elveszik a labdát. Ugyanígy tesznek, ha egy játékos egyértelmű gólhelyzetből kipasszolja a labdát időhúzás miatt.

Minden találkozót 16 kamerával rögzítenek, ezek közül három-három a két kapufa mögött van, egy pedig össze van kötve az eredményjelzővel, ezek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy áthaladt-e teljes terjedelmével a labda a gólvonalon, azaz hogy gól esett-e. Ezt a játékvezető vissza is nézheti. Visszanézést a nemzetközi szövetség versenybírója is kérhet, ha nem tudják pontosan, hogy ki szabálytalankodott, vagy szabálytalan csere történt, valamint ha az utolsó harminc másodpercben történik valami. Edző nem kérhet visszanézést.

A szabálytalanságok büntetése szigorodik, már az első percekben is történhet olyasmi, ami kétperces kiállítást, sőt piros lapot ér. Eddig a mérkőzés elején ezeket általában csak sárga lappal szankcionálták. Gól után a visszafutó játékos nem akadályozhatja a középkezdés elvégzését azzal, hogy a passzónában fut. Bármely szabálytalanság, amely az ellenfél testi épségét veszélyezteti, azonnali kizárással jár. A lövőkéz ellen irányuló szabálytalanság kiállítást, kizárást, sőt kék lapot is érhet. Ha a szélső védő nem veszi fel időben a pozíciót, akadályozza a támadót, aki ennek következtében elveszíti az egyensúlyát, ezzel veszélybe kerül a testi épsége, akkor a vétkest azonnal kizárják. Szigorúbb lesz a támadó-szabálytalanságok megítélése is. (index.hu/MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az első helyen kiemelt Novak Đoković három szettben, 6:3, 6:2, 6:2-re legyőzte az amerikai Mitchell Kruegert az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) első fordulójában.Az első helyen kiemelt szerb teniszező a mérkőzés elején elveszítette szerváját Krueger ellen, ám hamar javította hibáját, utána pedig...
2019. JANUÁR 15.
[ 13:02 ]
A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros nagyobb probléma nélkül, jó tempóban teljesítette a Peruban zajló Dakar-rali hétfői, hetedik szakaszát, melyen újabb egyórás büntetést kapott, ennek ellenére összetettben a 22. helyre lépett előre."Nagyon-nagyon hosszú szakasz volt" - idézte az Opel Dakar Team közleménye...
2019. JANUÁR 15.
[ 9:25 ]
Fucsovics Márton bejutott a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójába, a zentai Györe László viszont nem folytathatja a tornát.A világranglistán 38. Fucsovics kedden 3 óra 16 perces mérkőzésen, 4 szettben verte 6:3, 6:4, 6:7 (5:7), 6:3-ra a 64. helyen álló spanyol Albert Ramost. Következő...
2019. JANUÁR 15.
[ 7:49 ]
Beolvasás folyamatban