Szerbia
Rehabilitálták Draža Mihailovićot

A belgrádi felső bíróság döntése értelmében rehabilitálták Dragoljub Draža Mihailović hírhedt csetnikvezért.

A sokak által történelminek nevezett rehabilitációval megszüntették azt az 1946-os ítéletet, amellyel Mihailovićot halálra ítélték és megfosztották minden polgári jogától. A rehabilitációra vonatkozó ítélet végleges, nincs mód fellebbezésre, mivel egyoldalú volt az eljárás – írja a Tanjug.

Az ítélet magára vonta a nyilvánosság figyelmét, és a bíróság előtt nagy számú polgár gyülekezett, köztük az antifasiszta szervezetek képviselői, az épületben pedig ott voltak a Nők feketében elnevezésű mozgalom tagjai, valamint Mladen Obradović, az Obraz elítélt tagja is.

A többéves eljárást során több tucat tanút hallgatott meg a bíróság, többségében történészeket, továbbá áthallgatták a tárgyaláson készült hangfelvételeket és új dokumentumokat gyűjtöttek be. Egyébként egy egyszerű eljárásról volt szó, nem is volt szembenálló fél, de mivel közérdekűvé nyilvánították, az utóbbi években a belgrádi felső ügyészség is figyelemmel követte.

A rehabilitációs kérelmet az elítélt unokája, Vojislav Mihailović nyújtotta be 2006-ban, később pedig több szervezet és párt is csatlakozott a kezdeményezéshez. Szerintük Mihailović nem kapott jogot a védekezésre, és nem láthatta ügyvédét a tárgyalás kezdetéig. Mint megállapították, nem valósult meg a pártatlan bíróságra való joga, a vádiratot pedig hét nappal a tárgyalás előtt kézbesítették neki. A halálos ítélet kihirdetése után két nappal Mihailovićot Belgrádban kivégezték.

Most külön bizottság foglalkozott a kivégzés helyének meghatározásával, s mivel nincsenek más bizonyítékok, a belgrádi elsőszámú alapfokú bíróság 2013-ban úgy határozott, hogy 1946. július 17-ét határozza meg Mihailović halálának időpontjaként.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb állam holnap, június 14-én fizeti ki a munkanélküliek részére a 60 eurós segélyt. A segélyre minden olyan munkanélküli jogosult, aki április 15-ével bezárólag szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. A támogatás a polgárokat és a vállalkozásokat segítő harmadik pénzügyi...
2021. JÚNIUS 13.
[ 12:17 ]
Ismeretlen támadók egy 26 éves szerb állampolgárságú nőt, illetve egy 25 éves szintén szerb állampolgárságú férfit támadtak meg a spliti strandon szombatra virradó éjjel. Mint a Slobodna Dalmacija megtudta, a helyi rendőrségtől hajnali fél egykor érkezett egy jelentés arról, hogy több személy fizikailag bántalmazott...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:42 ]
Albin Kurti koszovói kormányfő a koszovói Poklek településen ma ismételten kijelentette, hogy Koszovónak pert kell indítania Szerbia ellen a 22 évvel ezelőtt elkövetett népirtás miatt. Kurti elmondta, hogy Koszovóbanaz emberek “túlélték a gyilkos szerb állami kampányt, ezért a világ előtt kell...
2021. JÚNIUS 12.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban