Szerbia
Rehabilitálták Draža Mihailovićot
Betűméret:             

A belgrádi felső bíróság döntése értelmében rehabilitálták Dragoljub Draža Mihailović hírhedt csetnikvezért.

A sokak által történelminek nevezett rehabilitációval megszüntették azt az 1946-os ítéletet, amellyel Mihailovićot halálra ítélték és megfosztották minden polgári jogától. A rehabilitációra vonatkozó ítélet végleges, nincs mód fellebbezésre, mivel egyoldalú volt az eljárás – írja a Tanjug.

Az ítélet magára vonta a nyilvánosság figyelmét, és a bíróság előtt nagy számú polgár gyülekezett, köztük az antifasiszta szervezetek képviselői, az épületben pedig ott voltak a Nők feketében elnevezésű mozgalom tagjai, valamint Mladen Obradović, az Obraz elítélt tagja is.

A többéves eljárást során több tucat tanút hallgatott meg a bíróság, többségében történészeket, továbbá áthallgatták a tárgyaláson készült hangfelvételeket és új dokumentumokat gyűjtöttek be. Egyébként egy egyszerű eljárásról volt szó, nem is volt szembenálló fél, de mivel közérdekűvé nyilvánították, az utóbbi években a belgrádi felső ügyészség is figyelemmel követte.

A rehabilitációs kérelmet az elítélt unokája, Vojislav Mihailović nyújtotta be 2006-ban, később pedig több szervezet és párt is csatlakozott a kezdeményezéshez. Szerintük Mihailović nem kapott jogot a védekezésre, és nem láthatta ügyvédét a tárgyalás kezdetéig. Mint megállapították, nem valósult meg a pártatlan bíróságra való joga, a vádiratot pedig hét nappal a tárgyalás előtt kézbesítették neki. A halálos ítélet kihirdetése után két nappal Mihailovićot Belgrádban kivégezték.

Most külön bizottság foglalkozott a kivégzés helyének meghatározásával, s mivel nincsenek más bizonyítékok, a belgrádi elsőszámú alapfokú bíróság 2013-ban úgy határozott, hogy 1946. július 17-ét határozza meg Mihailović halálának időpontjaként.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban