Szerbia
Az EP Külügyi Bizottsága elfogadta a Szerbiáról szóló határozati javaslatot
Elégedetlenség a kisebbségek jogvédelmével: „Vajdaság fennmaradása nem lehet kérdéses”
Betűméret:             

Az Európai Parlament Külpolitikai Bizottsága nagy szavazattöbbséggel elfogadta a Szerbiáról szóló határozati javaslatot. Ötvenen szavaztak rá, ketten ellene, négyen pedig tartózkodtak.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az országnak folytatnia kell a társadalmi és gazdasági reformokat, és az uniós tárgyalások során minél előbb meg kell nyitni a 23. és 24. fejezetet. Ehhez mentesíteni kell az igazságügyi szerveket a politikai befolyástól.

A határozati javaslat szerint kedvezőbb beruházási légkört kell teremteni, és gyorsan be kell fejezni a közvállalatok átalakítását. Hatékonyabban kell küzdeni a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, és elejét kell venni az újságírók elleni erőszaknak.

Több horvát, magyar, bolgár és román európai parlamenti képviselő módosítási indítványt terjesztett be, mert elégedetlen a Szerbiában élő kisebbségek jogvédelmével. Az elfogadott okmány kimondja, hogy Vajdaság fennmaradása nem lehet kérdéses, és minél előbb el kell fogadni a finanszírozásáról szóló törvényt.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága üdvözli Belgrád és Pristina párbeszédének folytatását, és sürgeti a megbeszéltek végrehajtását. Egyúttal rámutat arra, hogy Szerbiának össze kell hangolnia külpolitikáját az Európai Unióéval. (Tanjug/RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban